The Iron Knight s I-Shift Dual Clutch prekonalo rýchlostné rekordy

The Iron Knight spoločnosti Volvo Trucks je najrýchlejším nákladným vozidlom na svete, a to hneď dvojnásobne. Vozidlo pokorilo rýchlostný rekord v kategórii 500 a 1000 metrov s pevným štartom.

Rekordné vozidlo je v každom ohľade koncipované pre súťažnú jazdu. Využíva však bežný motor a sériovo vyrábanú dvojspojkovú prevodovku I-Shift. Rekordné jazdy si môžete pozrieť nižšie

Vozidlo The Iron Knight od spoločnosť Volvo Trucks, za ktorého volantom sedel Boije Ovebrink, sa stalo držiteľom oficiálnych rýchlostných rekordov na vzdialenosti 500 a 1000 metrov. Tím odborníkov zo spoločnosti Volvo Trucks počas práce na vozidle objavil inovatívne spôsoby, ako spojiť technológiu s dizajnom. “Na tomto príklade je vidieť, že naša dvojspojková prevodovka I-Shift disponuje ohromným potenciálom, a že sa na ňu možno spoľahnúť aj v extrémnych podmienkach. Skutočnosť, že vozidlo, ktoré pokorilo svetový rekord, je vybavené identickou prevodovkou, ktorú montujeme do sériových vozidiel Volvo FH, je niečo, na čo sme naozaj pyšní, “priznáva Claes Nilsson, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (3) Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (2)

Vozidlo The Iron Knight pokorilo s priemernou rýchlosťou 169 km / h a časom 21,29 sekundy medzinárodný rýchlostný rekord v jazde na 1000 metrov s pevným štartom. Uspelo tiež v podobnej kategórii 500 m s pevným štartom, a to s rýchlosťou 131,29 km / h a časom 13,71 sekundy. Rekordná jazda prebehla na uzavretom skúšobnom okruhu v severnom Švédsku. V čase zverejnenia tlačovej správy sa oba rekordy preskúmavajú Medzinárodnou automobilovou asociáciou FIA. “Na vývoji vozidla s nedostihnuteľným výkonom sa v úzkej spolupráci podieľali špecialisti z hneď niekoľkých oddelení spoločnosti Volvo Trucks. Až na srdce celého vozidla, ktorým je hnacie ústrojenstvo od spoločnosti Volvo Trucks, sme vozidlo The Iron Knight od základu postavili ručne. Skutočnosť, že sme namiesto jedného získali hneď dva rekordy, je úplne úžasná, “neskrýva nadšenie Olof Johansson, technik spoločnosti Volvo Trucks.

Za volantom vozidla The Iron Knight sedel Boije Ovebrink, ktorý má s pilotovaním pretekárskych vozidiel (vrátane traktorov) viac ako 30 rokov skúseností. Už skôr prekonal päť rýchlostných rekordov a v roku 1994 sa stal víťazom Európskeho pohára ťahačov. “Vozidlo The Iron Knight od spoločnosti Volvo Trucks je možné popísať jediným slovom: dokonalosť. Je nádherné na pohľad a výkon, ktorý máte k dispozícii s plynom na podlahe, sa nedá s ničím porovnávať. Je to už tretie rekordné vozidlo, ktoré riadim, a podľa mňa si špeciály “Wild Viking” a “Mean Green” nemohli priať lepšieho nástupcu, “hovorí Boije Ovebrink

Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (7)Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (5)

Rekordné jazdy prebiehali nasledovne

Jazdy prebehli na okruhu “Skellefteå Drive Center”, čo je bývalé letisko pri meste Skellefteå na severe Švédska. Priebeh rekordu bol meraný a uznaný Medzinárodnou automobilovou federáciou FIA. Vozidlo prešlo danú vzdialenosť v oboch smeroch. Na základe oboch jázd sa potom vypočítal priemerný čas aj priemerná rýchlosť. Rekordným výsledkom, ktorý potom FIA prezentuje, je priemerná rýchlosť z oboch jázd.

Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (6)Volvo The Iron Knight I-Shift Dual Clutch rekord record (4)

Predchádzajúce rekordné vozidlá spoločnosti Volvo Trucks

  • 2007: Vozidlo „Wild Viking” (1600 koní) prekonalo svetový rekord na vzdialenosti 1000 m s pevným štartom. Dosiahlo priemernú rýchlosť 158,8 km/h.
  • 2010: Rekord na tej istej vzdialenosti bol prekonaný vozidlom „NH D16″ (1800 koní), ktoré dosiahlo priemernú rýchlosť 166,7 km/h.
  • 2011: Nové rekordy na vzdialenosť 500 a 1000 metrov s pevným štartom ustanovilo hybridné vozidlo „Mean Green” (vznetový motor s výkonom 1800 koní a elektromotor s výkonom 300 koní). Priemerné rýchlosti: 115,3 km/h a 152,2 km/h.
  • 2012: Vozidlo „Mean Green” sa zúčastnilo aj kategórie 1000 metrov s letmým štartom. Nový rekord v nej vytvorilo s priemernou rýchlosťou 236,6 km/h.

The Iron Knight – rekordné vozidlo

  • Vozidlo disponuje výkonom 2400 koní a krútiacim momentom 6000 Nm. Váži 4,5 ton a ponúka tak pomer výkonu k hmotnosti o hodnote 0,5 koňa na kg.
  • Vozidlo poháňa v strede uložená a značne upravená jednotka D13 s vodným medzichladičom a štyrmi turbodúchadlami.
  • Dvojspojková prevodovka I-Shift zachováva prenos krútiaceho momentu i počas riadenia. Okrem zosilnenia spojky (kotúče a prítlačné kotúče zo spekaného materiálu) má vozidlo The Iron Knight rovnakú prevodovku, aká sa montuje do sériovo vyrábaného modelu Volvo FH.
  • Rozsah elektronickej výbavy bol kvôli zníženiu hmotnosti zredukovaný na minimum.
  • Preprogramovanie softvéru umožnilo vozidlu dosiahnuť vysoký výkon.
  • Kabína je sklolaminátová a má optimálny aerodynamický tvar. V medzinápravových spojleroch sú veľké vstupy, ktoré vedú chladený vzduch k motoru.
  • Pri rekordných jazdách sa v severnom Švédsku podarilo vozidlu The Iron Knight dosiahnuť maximálnu rýchlosť 276 km/h.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.