Audi končí na 24H. Začína Formula E

Audi zamierilo svoje budúce kroky do pomerne novej disciplíny Formula E. Ruší akúkoľvek účasť na WEC.Prekvapivý posun od kategórie vytrvalostných pretekov WEC, kam patrí aj legendárna súťaž 24H Le Mans, vznikol ale na základe účasti v pomerne novej disciplíne Formula E. Audi sa zúčastnila tejto súťaže už pri prvom štarte v roku 2014. Spolupracovala ale s firmou ABT a tá s ďalšími spoločnosťami.

Formula E a nové výzvy

Pre 300 zamestnancov pracoviska zodpovedného za vývoj a konštruovanie súťažných automobilov Audi pripravil správu práve predsedajúci rady Rupert Stadler. Audi sa podľa neho musí držať vecí a disciplín, v ktorých sa dá súťažiť. Poznatky ktoré boli získané pri pretekaní vo WEC by radi z časti využili pri ďalších súťažiach a z časti pri ďalšom sériovom vývoji svojich automobilov. Preteky z budúcnosťou sú v elektrickej energií. Ak chcú v Audi dosiahnuť plné začlenenie elektromobility do svojho programu, musia najprv dosiahnuť vrchol práve v súťažení čistou elektrickou energiou. V roku 2018 si dala Audi za úlohu ponúkať sériové automobily jazdiace iba s pomocou batérie.

Nástup do celej súťažnej sezóny Formula E začína pre Audi už v roku 2017. Okrem toho je disciplína s najväčším potenciálom. Formula 1 bude musieť jedného dňa skončiť a za ňu príde náhrada.

Čo pokračuje, čo je nejasné?

DTM ako nemecká séria touringových áut určite pokračuje v najbližších rokoch aj s Audi. Opäť je to o stratégii nakoľko sa DTM aktívne zúčastňujú BMW aj Mercedes-Benz.

Cesta pre rallycross WRX je nejasná. Aj napriek tomu, žeMatias Ekström vyhráva víkend za víkendom aj v tejto súťaži, aj v DTM a získal tituly v oboch disciplínach. Vyhliadky prechodu na elektriku ale prichádzajú aj do WRX a tak Audi zvažuje nielen podporovať Ekströmov súkromný tím, ale priamo vytvoriť Audi tím. Posledné slovo však nepadlo.

Prepísali históriu

Audi opúšťa svet WEC po 18 výnimočných rokoch. Pády a víťazstvá ktoré zažili posunuli celú značku na úplne inú úroveň. Získali si mnoho skalných fanúšikov a to zaslúžene.

Ostáva teda sledovať tiché, no adrenalínové preteky Formula E. Pozitívom je, že vás jazdci budú aj počuť, keď na nich budete ako fanúšikovia kričať.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.