TEST VW Tiguan 2.0 TDI 4MOTION 2016

Keď VW prišiel na trh s modelom Tiguan, bol to okresaný automobil nižšej, resp. menšej triedy SUV. Nebol síce prvý v tejto triede, ale určili smer na pár rokov dopredu. Ten smer je zvýšiť praktickú časť auta, zmenšiť rozmery, zvýšiť komfort, znížiť cenu.

Tiguan je veľmi praktické auto, pokiaľ bývate v meste, ale chatu máte v nespevnenom teréne. Je to zlatá stredná cesta medzi SUV a MPV. Znevýhodnil ho ale jeho materský koncern výrobou Audi Q5 a najnovšie aj nejakým modelom od maximálne neochotnej českej značky automobilov. Poďme sa ale pozrieť, čo je v Tiguane k dispozícii, aby ste vedeli, či je potrebné investovať vyššiu cenu do sestričky od Audi.




Motorizácia VW Tiguan

Na kufri nenájdete označenie motora, takže vám nemá čo napovedať, s akou verziou máte tú česť. Testovaný model mal označenie: 2.0 TDI SCR BlueMotion Technology
4MOTION 7st. DSG 110kW / 150k. Znie to skoro ako z vojenského priemyslu. V podstate je to štvorvalcový naftový dvojlitrový motor s výkonom 150k. Motor je síce živý, ale z prevodovky nie je človek úplne nadšený. Sedem stupňová automatická prevodovka DSG bola v minulosti jedna z najlepších robotizovaných prevodoviek, ale na dnešnú (už) 9-stupňovú prevodovku od Mercedesu, alebo na 8-stupňovú prevodovku od BMW stráca v mnohých situáciách. Všimne si to ale až človek s mnohými tisíckami najazdených kilometrov s inými prevodovkami.

*Pre skúseného užívateľa: reakcie na podradenie sú zdĺhavé, pod plynom preraďuje prevodovka v otáčkach, v ktorých už auto nemá výkon, ani krútiaci moment vysoký a dalo by sa pokračovať. Našťastie stačí prepnúť prevodovku do manuálneho režimu a môžete radiť sekvenčne/ručne. Bežný vodič si ale nič nevšimne a s činnosťou bude spokojný a nezasiahne do jej práce. Znie to ako obrovská kritika, ale takéto veci sa dnes dajú riešiť aj “obyčajnou” softvérovou aktualizáciou a zrazu vie prevodka kedy a ako má radiť. Takže možno stačí počkať na update.

Dojmy a spotreba

V ručnom režime bolo cítiť, že motor má poctivé kone a nie umelo nahnané,alebo lepšie povedané nafúkané turbodúchadlom. So spotrebou je to už trošku horšie a prejavil sa pohon 4×4, aj odpor vzduchu na pomerne vysoké auto s pomerne veľkou svetlou výškou. To ako celok vytvorilo zbytočný odpor, čo malo za následok spotrebu na diaľnici pri 110km/h 6,5l/100km. Pri rýchlosti 125-130km/h vyšla na 7,1l/100km. Najnižšia kombinovaná spotreba mimo obcí a v obciach vyšla na 5,9l/100km. Neočakávajte, že len tak ľahko doženie hodnoty spotreby, aké dosahuje Passat.

Usporiadanie/počet valcov R4
Zdvihový objem (cm³) 1 968
Menovitý výkon (kW pri 1/min) [1] 110/3500 – 4000
Menovitý krútiaci moment (Nm pri 1/min) [1] 340/1750 – 3000
Vstrekovanie/preplňovanie Common Rail / Turbodúchadlo
Zrýchlenie 0 –100 km/h (s) 9,3

Podvozok

Pohon oboch náprav 4MOTION je zabezpečený neustále. Už nejestvuje možnosť pripojiť náhon všetkých kolies podľa situácie pomocou tzv. technológie HALDEX. Aj preto je spotreba VW Tiguan vyššia. Na druhej strane je až príliš veľa situácií na ceste, kedy pohon 4×4 potrebujete. Dnes vás tento pohon neustále zachraňuje aj pri prejazde zákrutou, nielen keď prešmyknú kolesá a riadiaca jednotka dá príkaz zapojiť všetky kolesá do činnosti. Digitálny displej vám umožňuje zobraziť v akom teréne sa pohybujete. Je to síce pekný nástroj pre vizualizáciu, ale je vám v podstate k ničomu, pretože vy nijako neovplyvníte tento systém.

Do určitej miery ale predsa len dokážete autu rozkázať, na čo sa má pripraviť a to pomocou voliča jazdných režimov. Je to koliesko/ovládač pri radiacej páke s odborným názvom  4MOTION Active Control. Môžete ním meniť nasledovné jazdné módy: Snow/sneh, Offroad, Offroad Individual/vy si môžete zvoliť niektoré vlastnosti do nespevneného terénu a Onroad/na cestu. Systém spolupracuje s asistentom pre jazdu z kopca, asistentom rozbehu pri stúpaní, elektronickou kontrolou stabilizácie (ESC) a elektronickou uzávierkou diferenciálu.

V závislosti od zvoleného režimu sa zmenia jazdné vlastnosti vozidla, ako sú reakcie plynového pedálu, radenie, brzdenie motorom, radenie trakcie pri nízkej rýchlosti vozidla a spôsob uzatvárania diferenciálu. najvýraznejší rozdiel zmeny režimu bolo cítiť na poľadovici s režimom Snow – auto vážne zachraňovalo každú chvíľu. A aj režim Offroad bol príjemným prekvapením.

Príliš veľká agilnosť

Trvá pomerne dlho, kým si vodič zvykne na riadenie Tiguan-a. Vzhľadom na vyšší podvozok a vysoké sedenie v aute váš mozog vždy vyhodnotí odstredivú silu v zákrute ktorá na vás pôsobí v tak vysokom bode. Tento pocit ale ndobudne už aj v niektorých MPV vozidlách. Čo tento pocit zhoršuje je riadenie auta. Je spravené do citliva a pri zatočení volantom auto ihneď nasleduje každý uhol náklonu riadiacej tyče. V podstate sa o nič strašné a ani nebezpečné nejedná. Tiguan je stabilný za väčšiny situácií a nemusíte sa báť prevrátenia. Je to iba zlý ľudský pocit prebiehajúci v hlave. Najhoršie je, že ani štandardné sedačky vás nepresvedčia o opaku, keď vás nepodržia, pretože nemajú športové bočné vedenie, ale o tom potom.

Z bŕzd má človek štandardný dojem. Skúšaný podvozok  je za príplatok, s kombinovanými hydraulickopneumatickými tlmičmi, ktoré sú dofukované podľa zvoleného režimu jazdy. Tento podvozok bol príjemný, ale nedokážeme posúdiť, aký je štandardný podvozok s tlmičmi, ergo ani porovnať oba navzájom.

Pohodlie v interiéri

Pri kapitole venujúcej sa podvozku bolo naznačené aj pohodlie v interiéri. Sedačky v novom VW Tiguan sú praktické. To je asi najlepšie slovo, ktoré ich opisuje. Nemajú žiadne účinné bočné vedenie, ktoré by vám v zákrute robilo oporu. Nemajú žiadne nadštandardné nastavenia. Na dnešnú dobu sú príliš obyčajné a o to viac pri pohľade na cenu celého Tiguan-a.

Predné sedačky majú ale zo zadnej strany k dispozícii rozklápateľné stolíky. Chrbtové operadlá zadných sedačiek sa dajú naklápať veľmi jednoduchým spôsobom pod rôznym uhlom. Trochu nepochopiteľný krok od VW zvoliť do takejto triedy auta nie najpohodlnejšie, ale dosť praktické sedačky.

Stredový prístrojový panel s technológiou Infotainment už nejakú tu dobu ponúka dotykový displej. Je to asi jediný dotykový displej, s ktorým dokážem v aute spolunažívať. A keď to dokážem ja, dokáže to každý. Displej ponúka síce jednoduchú, ale prehľadnú grafiku, ktorá je zrozumiteľná úplne všetkým užívateľom. Ovládacie prvky ktoré sa vyobrazujú na displeji sú dobre usporiadané a dokážete ich trafiť prstom aj bez toho, aby ste na displej museli pozerať. Nestrácate tak prehľad o premávke na vozovke.

Zlepšenia

K výraznej zmene došlo na celom vonkajšom obale auta. Nikto ale nemôže povedať, že je to lepšie. Kto sleduje náš magazín pravidelne vie, že “pekné” a “škaredé” sú relatívne pojmy. Treba spomenúť hmatateľné časti auta. V spodnej časti zadného nárazníka pribudol tzv. difúzor, ktorého úlohou je usmerniť tok vzduchu pretekajúceho popod auto. Znižuje sa tým turbulencia vzduchu vznikajúca za autom, znižuje sa aj celková spotreba auta. V spodnej časti predného nárazníka sú taktiež zabudované usmerňovače a rozrážače, tzv. splitre náporového vzduchu. Aj napriek tomu, že si kúpite Tiguan v offroad prevedení, je na ňom viac prvkov na spevnené cesty, ako by si na prvý pohľad mohlo zdať.

Strešné lišty sú od výbavy Comfortline súčasťou sériovej výbavy a umožňujú upevnenie strešného boxu. Okrem toho ponúka široké spektrum na želanie dodávaných lakov, napríklad metalízových “Ruby Red”, “Tungsten Silver”, “Atlantic Blue” alebo elegantný perleťový čierny lak “Deep”, z ktorých si určite vyberiete svojho favorita.

Nový Tiguan aj narástol. Na dĺžku z 4426 na 4486mm. Do šírky z 1809 na 1839mm. Na rázvor z 2604 na 2677mm. No na celkovú výšku sa zmenšil z 1703 na 1654mm. Zadní aj prední pasažieri majú bohatý priestor na pohodlné sedenie.

Zlepšenia elektronických prvkov

Ku zmene došlo aj napríklad priamo na prístrojovom paneli. Elektronický displej s názvom Active Info Display za príplatok nahrádza klasické analógové budíky. Zobrazuje rôzny typy budíkov s rôznymi dátami. Môžete si vybrať športový vzhľad, ekologický prehľad, alebo rôzne ďalšie typy vyobrazení dát, ktoré sú pre vás v ponuke. Head-Up displej je technológia premietajúca vodičovi najdôležitejšie informácie na vysúvanú premietaciu plochu. Plocha je umiestnená na prístrojovej doske pred vodičom, aby nemusel sklápať stále zrak na Info Display. Head-up, teda v preklade “hlava hore” zobrazuje rýchlosť, dopravné značky, upozornenia asistenčných systémov a pokyny z navigácie.

Svetelné diódy v svetlometoch sú charakteristické predovšetkým veľkým svetelným objemom, dlhou životnosťou a výrazne nízkou spotrebou energie. Na želanie sú k dispozícii LED svetlomety vrátane dynamickej regulácie svetiel. Inovatívny nočný dizajn zadných LED svetiel sa pri brzdení mení. Svietia naozaj výborne a bodaj by boli nízkonákladové svetlomety so žiarovkami úplne zakázané. Jednoznačne bez kritiky by to zvýšilo všeobecne bezpečnosť na cestách hlavne v noci. No ako pri každom LEDkovom svetlomete, aj tu treba pripomenúť, že pri chybe treba meniť kompletné svetlo. Nie je možné vymeniť jednu LED diódu, ako žiarovku.

Z bezpečnostno-elektronických systémov dostal VW Tiguan poriadnu nádielku. Ponúka: parkovací asistent, trailer assist, area view, side assist, front assist, dynamic light assist, ane assist. Všetko sú to anglické názvy, takže nižšie je postupne rozobratý každý asistent.Nie každý bol ale na skúšanom modeli, alebo vôbec odskúšaný.

Parkovací asistent

Na želanie dodávaným parkovacím asistentom “Park Assist” musíte ovládať len plynový a brzdový pedál a sledovať okolie, systém v rámci svojich možností prevezme riadenie vozidla.Pri reálnej situácií ale potrebuje okolo auta veľa, naozaj veľa miesta. Senzory zistia, že napr. pri parkovaní ku pravému okraju vozovky má auto po ľavej strane živý plot. Senzory ho vyhodnotia, ako prekážku a auto odmietne zaparkovať. Nakoniec ostáva na vodičovi, aby si zaparkoval. Takže nepreskakujte parkovacie lekcie v autoškole a nespoliehajte sa vždy na auto. Nie všade “vidia” systémy to, čo človek.

Trailer assist

Niekedy sa zvolená dráha zobrazí zrkadlovo. Pre presné cúvanie je rozhodujúci uhol natočenia volantu. Na želanie dodávaný asistent manipulácie s prívesom “Trailer Assist” prevezme riadenie za Vás. Vy najprv zaradíte spätný chod, stlačením tlačidla aktivujete asistenčný systém a pomocou tlačidla nastavíte smer, ktorým sa má príves pohybovať. Tiguan nemal ale nainštalované ťažné zariadenie, takže nemožno ohodnotiť túto funkciu. Pri jeho objednávke si ho vyžiadajte vyskúšať, nie je to lacná položka v zozname príplatkových technológií.

Area view

tyri kamery na želanie dodávaného systému pohľadu na okolie “Area View” vám pomáhajú zachovať si lepší prehľad v každej dopravnej situácii. Zorný pohľad z kamier tohto systému vám poskytne celkovo 17 rôznych pohľadov, napríklad 3D pohľad z vtáčej perspektívy alebo špeciálny pohľad zo zadnej kamery, ktorý uľahčuje zapojenie a manévrovanie s prívesom. Ďalšia možnosť je pohľad na situáciu priečne vpredu, ktorú oceníte pri neprehľadných výjazdoch.

Side assist

Na želanie dodávaný asistent pre zmenu jazdného pruhu “Side Assist” vás podporuje pri zmene jazdného pruhu pri vozovkách s viacerými pruhmi. Pomocou radarových systémov v zadnej časti kontroluje, v rámci možností systému, oblasť asi 50 metrov za vozidlom a v mŕtvom uhle vedľa vozidla. Ikonou vo vonkajšom spätnom zrkadle vás systém upozorní na vozidlo vedľa vás. Systém “Side Assit” zohľadňuje tiež rýchlosť, ktorou jazdia ostatní účastníci premávky. Ak sa rozhodnete pre systém “Side Assist”, získate tiež výhody systému pre vyparkovanie vozidla. Ak systém v rozsahu 40 metrov rozozná približujúce sa vozidlá, upozorní vás na to symbolom, aby ste mohli situácii včas prispôsobiť. Nebol odskúšaný.

Front assist

Na želanie dodávaný systém sledovania okolia “Front Assist” pomáha vodičovi v kritických situáciách a v rámci svojich možností skrátiť brzdnú dráhu nového modelu Tiguan. Systém reaguje v dvoch stupňoch. V prvom stupni upozorní vodiča na nebezpečenstvo kolízie s vozidlom idúcim pred ním optickými a akustickými signálmi. Súčasne pripraví brzdový systém na núdzové brzdenie. Ak vodič nereaguje na upozornenia, nasleduje ako druhý stupeň krátke brzdenie. V prípade, že vodič teraz zošliapne brzdový pedál, má hneď k dispozícii plný brzdný tlak. Ak vodič brzdí príliš slabo, systém zvýši brzdný tlak. V situáciách, kedy sa nedá vyhnúť kolízii, brzdí “Front Assist” váš Tiguan v rámci svojich možností sám.




Našťastie to nebolo odskúšané na živo. Je rozumné jazdiť vždy bezpečne, no pre tých, ktorí nedodržiavajú bezpečnú vzdialenosť (nech je to už z akéhokoľvek dôvodu) by mali kúpu tohto asista určite zvážiť.

Dynamic light assist

Vďaka na želanie dodávanej dynamickej regulácii diaľkových svetiel “Dynamic Light Assist” môžete jazdiť s trvale zapnutými diaľkovými svetlami. Systém sa automaticky aktivuje od rýchlosti 60 km/h a v úplnej tme. Prostredníctvom kamery identifikuje vozidlá v opačnom smere alebo pred Vami, pričom oblasť diaľkových svetiel, ktorá by v opačnom prípade oslňovala iných účastníkov premávky, sa automaticky stlmí. Systém zohľadňuje aj pouličné osvetlenie. Vďaka tomu je cesta perfektne osvetlená diaľkovými svetlami bez toho, aby ste ostatných vodičov neoslňovali.

Je to skvelé, určite to stojí za investíciu, ako bolo spomínané už vyššie.

Lane assist

Práve pri dlhých cestách alebo monotónnych jazdách môže koncentrácia vodiča klesať. Pri neúmyselnom opúšťaní jazdného pruhu vás na to upozorní aktivovaný systém udržania vozidla v jazdnom pruhu “Lane Assist” v modeli Tiguan a pomocou korigujúceho zásahu do riadenia, vozidlo udržiava v jazdnom pruhu. Systém v rámci svojich možností registruje prostredníctvom kamery integrovanej do vnútorného spätného zrkadla značenie jazdných pruhov a registruje, kedy vozidlo opúšťa jazdný pruh. Aktivuje sa od rýchlosti 65 km/h, pri rýchlosti nižšej ako 60 km/h sa vypne. Zapnutie smerového svetla systému “Lane Assist” signalizuje, že budete meniť jazdný pruh a vtedy do riadenia nezasiahne.

Vodiči nedávajúci znamenia smerovými svetlami sa s týmto systémom pobijú. Riadenie s nimi bude doslova bojovať, aby neopustili jazdný pruh. Systém je o niečo citlivejší, ako systém v Mercedes-Benz. Pružnejšie reaguje na rôzne šírky pruhov, dokonca nemá potrebu, aby ste zasahovali do riadenia pri zákrutách, ktoré MB vyhodnotí, ako ostrejšie. Na druhej strane musíte prakticky väčšinu doby držať volant a aj ním fyzicky hýbať v danom smere jazdy. V opačnom prípade vás auto upozorní vizuálne aj zvukovo, aby ste prebrali riadenie. Ak to odignorujete, alebo z nejakého dôvodu prehliadnete, auto na mikromoment zabrzdí, aby vás “prebralo”.

Čo odporúčame zakúpiť

Kúpu ťažného zariadenia určite neoľutujete, pretože nový Tiguan potiahne až 2,5t príves. Ku tomu si môžete vybrať z pestrej palety asistentov, výber necháme na vás, každý jeden je výborný, pretože zvyšuje bezpečnosť. A bezpečnosti nikdy nie je dosť. Určite ale odporúčame zakúpiť nadštandardné sedačky.

Čo je na zváženie

Ak ste skúsení vodič a máte pocit, že dokážete radiť lepšie, zvážte radšej kúpu manuálnej prevodovky.

Cena

VW Tiguan začína na cene 22 530€. Skúšaný model bol od 36 730€ a s príplatkovou výbavou dosiahla suma hodnotu 45 757€.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.