Daimler a Uber chcú spoluprácu pri autonómnom jazdení

Daimler a Uber koncom januára oznámili spoločné vyhlásenie úmyslu o spolupráci pri poskytnutí a prevádzke samočinne jazdiacich osobných vozidiel.

V rámci spolupráce plánuje Daimler v nadchádzajúcich rokoch ponúknuť autonómne jazdiace osobné vozidlá značky Mercedes-Benz okrem iného aj na globálnej platforme spoločnosti Uber. Daimler tak ako prvá automobilka vyhovela ponuke spoločnosti Uber, ktorá chce cez svoju platformu služieb ponúkať autonómne jazdiace vozidlá.

Novou stratégiou CASE – ktorá znamená zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric) – divízia Mercedes-Benz Cars definuje štyri najdôležitejšie trendy mobility budúcnosti. Dohoda so spoločnosťou Uber znamená ďalší krok smerom k „shared“ (zdieľané) a „autonomous“ (autonómne). Pri vývoji nových technológií potrebných na autonómne jazdenie je Daimler už roky priekopníkom. Nová Trieda E značky Mercedes-Benz je prvé sériové vozidlo na svete, ktoré dostalo licenciu na skúšanie autonómneho jazdenia vo federálnom štáte USA Nevada. Divízia Daimler Trucks vyvinula vďaka systému Highway Pilot systém, ktorý umožňuje čiastočne automatizované jazdenie. V súčasnosti sa funkcie systému preskúšavajú.

Uber so svojou Advanced Technology Group vybudovala inžiniersku skupinu pre autonómne jazdenie, ktorá testuje samočinne jazdiace vozidlá na cestách v USA. Divízia Otto spoločnosti Uber zasa pracuje aj na samočinne jazdiacich nákladných vozidlách. Poskytovateľ dopravných služieb disponuje skúsenosťami v oblastiach ridesharing (zdieľanie jázd) a zásobovania v 74 krajinách.

Obe spoločnosti budú vzájomne profitovať z pokrokových kompetencií v oblastiach autonómneho jazdenia a prevádzky platformy.

„Ako vynálezca automobilu chceme byť úplne vpredu aj v autonómnom jazdení – jednom z najfascinujúcejších aspektov znovuobjavenia mobility,“ vysvetľuje Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars. „Poskytovatelia mobilitných služieb ponúkajú ideálnu platformu pre technológie pre autonómne jazdenie. A Uber je popredný poskytovateľ platforiem mobility. Skutočná revolúcia spočíva v inteligentnom spojení štyroch veľkých trendov mobility, ktoré nazývame CASE: konektivita, autonómne jazdenie, zdieľanie a elektrifikácia. A sme pevne odhodlaní byť hybnou silou tejto zmeny.“

Travis Kalanick, CEO a spoluzakladateľ spoločnosti Uber: „Za technológiou samočinne jazdiacich vozidiel stojí sľub vytvoriť budúce mestá, ktoré sú bezpečnejšie, čistejšie a prístupnejšie. Sme si však vedomí toho, že túto budúcnosť nedokážeme uskutočniť sami. Preto otvárame platformu Uber pre výrobcov automobilov ako Daimler. Kombináciou technologických predností spoločností Daimler a Uber môžu mnohí ľudia stlačením tlačidla využívať spoľahlivý dopravný prostriedok.“

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.