PAGANI HUAYRA Roadster. Najťažší projekt

Pagani je jeden fascinujúci malý, takmer rodinný podnik venujúci sa výrobe hyperšportových automobilov iba v desiatkach kusov do roka. A predtým, ako si môžete zakúpiť takéto špeciálne vozidlo, musíte mať ako osoba históriu. Nestačia peniaze. Pagani sa má dostať do rúk starostlivému majiteľovi s citom pre autá a nie človeku iba s hrubou peňaženkou.PAGANI HUAYRA Roadster je úplne nový projekt. V skratke povedané, jedná sa o prvý roadster ľahší, ako coupe. Monocoque je vytvorený z vysokopevných a moderných uhlíkových kompozitov, konkrétne z karbón-titánu a z karbón-triaxu HP52. Produkcia bude obmedzená iba na 100 kusov z ktorých sú už všetky vypredané. Základná cena PAGANI HUAYRA Roadster je 2.280.000€ bez dane. PAGANI HUAYRA Roadster ponúka extrémny výkon a dosahuje odstredivé sily až 1,8G. Strecha je tvrdá z karbónu a skla. Motor dodávaný od spoločnosti Mercedes-AMG podáva výkon 764 konských síl a obrovský krútiaci moment 1000Nm. Prototypom tvoriacim základy pre HUAYRA Roadster bola práve HUAYRA BC.

Ťažké začiatky, ešte ťažšie konce. Pagani Huayra Roadster projekt

Huayra Roadster začal ako projekt v roku 2010. Pôvodne bola plánovaná iba ako Huayra Coupe s odnímateľnou strechou, presne ako v prípade Zonda Roadster v roku 2003. V roku 2013 bol ale návrh pokrčený, zahodený do koša a začalo sa nanovo. Každý projekt značky Pagani má svoj vlastný život. Každý detail musí mať svoju harmóniu spoločne s dušou a osobnosťou toho daného auta. Tak sa z Huayra Roadster stal stroj s vlastnou dušou, nezávislou na jej predchodcovi.

Huayra Roadster v prípade dverí nasleduje úžasný automobil Mercedes-Benz 300-SL roadster z roku 1950. Nakoniec ale Huayra Roadster ostáva samozrejme verná svojmu typickému Pagani vzhľadu a nasleduje skôr model Zonda Cinque Roadster.

Najväčšou výzvou bolo vytvoriť roadster ľahší, ako je coupé. Coupé má pevnú konštrukciu a tak je možné ubrať na materiáli na rôznych miestach, kdežto u Roadstera je už narušená pevnosť celkovej konštrukcie auta. V skutočnosti využíva technológie a hlavne skúsenosti získané z predchodcov Zonda R, Huayra Coupé a Huayra BC. Pre tento model boli použité dokonca materiály, ktoré predčia aj vozidlá Formula 1. Novými kompozitami zvýšili celkovú tuhosť (voči Huayra Coupé) o 52% pri rovnakej hmotnosti a to vďaka kombinácii karbón-titánu a karbón-triaxu (vlákna sú vedené v troch rôznych osiach = tri ax) HP52. Huayra Roadster váži 1,280kg, o 80kg menej, ako Huayra Coupe. Je to skutočne obrovský pokrok v strojárstve neopísateľného rozmeru pre človeka s nestrojárskym vzdelaním.

Motor

Pagani Huayra Roadster je poháňaná motorom Mercedes-AMG M158. Tento dvanásťvalec bol špeciálne skonštruovaný na zákazku Pagani a čerpá z výhod zistených a získaných vývojom pre Huayra BC. Dodáva výkon obrovských 764HP (konských síl) pri 6200 ot/min spolu s krútiacim momentom 1000Nm už od 2400 ot/min.

Osadený najnovšími technológiami musel tento twin-turbo motor s objemom 5980 ccm a 12 valcami do V pod uhlom 60° prejsť prísnymi homologizačnými a ešte prísnejšími internými štandardami Pagani. Turbíny boli vyvinuté tak, aby ihneď reagovali pri zatlačení plynového pedála. Mazanie suchou kľukovou skriňou dovoľuje skvelú odpoveď motora aj pri extrémnych akceleračných podmienkach.

Prevodovka

Výnimočná sila a krútiaci moment Huayra Roadster je prenášaná na zadnú nápravu pomocou novej prevodovky AMT so siedmymi stupňami, úspešne vyvinutej pre Huayra BC. Vyrobená bola firmou X-Track, ktorá vyvíja a výraba prevodovky aj pre Formula 1, IndyCar, WRC a iné špeciály. Spolupracuje s hydraulikou a elektronickými aktivačnými systémami a je kombinovaná s novými karbónovými synchronizátormi a novou ECU (riadiaca jednotka) od Automac. Diferenciál je elektronický s pokročilým kontrolným systémom vyvinutým v spolupráci s Bosch, pričom sa snažili prispôsobiť systém pre všetky možné podmienky, ktoré môžu pri jazde nastať.

Hmotnosť celej sústav vrátane elektronického diferenciálu je približne o 40% nižšia, ako u štandardnej prevodovky s dvojitou spojkou. Prevodovka je uložená priečne, výrazne redukuje polárny moment zotrvačnosti celého vozidla a premiestňuje ho bližšie ku centru ťažiska vozidla. To je jasným predpokladom vynikajúcej ovládateľnosti na ceste, aj na trati.

Podvozok

Uloženie podvozka s pružením a tlmením bolo vždy bodom hrdosti u Pagani Automobili. Je to kľúčový komponent v návrhu automobilu podpísaného samotným Horaciom Paganim. Každý koncept nového auta sa učí od predošlého a kladie novú latku pre to nasledovné. Celá sústava pruženia a tlmenia je umeleckým dielom a koncentrátorom poslednej technológie vyrobenej z ľahkých hliníkových zliatin označovaných HiForg a špeciálne navrhnutej pre Huayra Roadster. Toto odľahčilo auto o 25% v porovnaní s Huayra Coupe. Je to úžasný výsledok, ktorý už tak bol na hrane možnej optimalizácie pomeru výkon-hmotnosť.

Brzdy

Dlhoročným partnerom pre značku Pagani sa stalo Brembo, ktoré dokázalo pre Pagani autá  dosiahnuť nemožný výkon. Už od roku 2006, kedy bola vyvinutá Zonda F mali Pagani automobily najkratšiu dráhu brzdenia aj zo 100 na 0 km/h, aj z 200 na 0. Zníženie hmotnosti bŕzd ide žiaľ na úkor výkonu a efektivity. Pre Huayra Roadster vyvinulo Brembo nové karbón-keramické (CCM) implantáty s rozmermi 380x34mm a 6-piestikovým strmeňom vpredu a s 380x34mm so 4-piestikovým strmeňom vzadu. Tieto strmene sú najviac pokročilé, aké kedy Brembo vyvinulo.

Pneumatiky

“Výkon nie je nič bez kontroly.”

Toto je mantra, ktorá sprevádzala Pirelli počas vývoja špecifickej gumy pre Huayra Roadster pneumatiky tak, aby dosiahla neuveriteľných 1,8 g bočnej sily. To nie je ale všetko, zároveň Pirelli PZero Corsa pre Pagani Huayra Roadster boli navrhnuté s nízkym valivým odporom, znížením spotreby paliva a CO2 emisií. Pneumatiky majú 21 palcov vzadu a 20 palcov vpredu.

ESP

Nekonečný intenzívny vývoj počas predchádzajúcich piatich rokov, Pagani Automobili a Bosch vyvinuli nový ESP systém pre Huayra Roadster – elektronický stabilizačný systém zvládajúci možnosti Huayra Roadster bez invazívneho zásahu, bez citeľného pocitu, že auto nie je ovládané vodičom, ale systémom.  Systém je prirodzeným rozšírením dynamických schopností auta.

Vždy bolo základom už od počiatku vývoja auta dosiahnuť mechanicky jemnú bezpečnú nedotáčavosť. ESP systém pri tom musí ponúkať jazdné režimy, každý so svojou vlastnou charakteristikou a dušou: Mokro, Komfort, Šport, Preteky, ESC Vypnuté.

Aerodynamika

Huyara – boh vetra. Vďaka Huayra Coupe bolo Pagani Automobili prvým výrobcom schopným plne zapracovať počítačové technológie do Aktívnej aerodynamiky na produkčnom aute. Tento koncept bol ďalej vyvíjaný na Huayra BC a privedený do excelentnosti  na Huayra Roadster.

Štyri klapky, dve vpredu, dve vzadu, spoločne s predným aktívnym pružením pracujú nezávisle s cieľom zabezpečiť optimálnu bezpečnosť a uspokojujúci výkon za každých podmienok. Aktívny aerodynamický systém pracuje neustále tak, aby zabezpečil rovnakú svetlú výšku prednej časti auta voči vozovke. Udržuje tým konštantnú optimálnu prítlačnú silu na trati aj ceste.

Pre zabránenie turbulenciám bol model testovaný pomocou simulácií v počítačoch a následne v mierke 1:1 vo veternom tuneli. Turbulencie vznikajú pri roadstroch a kabrioletoch práve odstránením strechy.

Strecha

“L’italia è un paese meraviglioso.
Con la Huayra Roadster mi sono immaginato la compagna perfetta per percorrere questo museo a cielo aperto”.

“Taliansko je nádherná krajina. Predstavoval som si Huayra Roadster ako perfektnú spoločnosť na cestovanie týmto múzeom odkrytej oblohy.
Horacio Pagani

Pagani Huayra Roadster bude disponovať dvomi typmi strechy. Prvou je ľahký karbónový tvrdý top s centrálne uloženými sklenenými elementami, jednoduchý na inštaláciu. V tomt prípade pripomína coupe. Ponúka pekný výhľad a zároveň chráni pred UV lúčmi.

V druhom prípade sa jedná o karbónový kryt, ľahko a rýchlo nainštalovateľný a zároveň uskladniteľný vo vnútri Huayra Roadster. Mäkká strecha môže byť namontovaná v pár jednoduchých krokoch v prípade núdze (dážď, atď.).

Šasi: Pagani Carbo-Titanium & Carbo-Triax HP52 monocoque,predný a zadný rám z oceľových rúr
Motor Mercedes-Benz AMG V12 60°; objem 5980 ccm
Max. výkon: (562kW) 764 hp/6200 ot
Max. krútiaci moment: Nm/ot 1000/2400
Prenos: Vzadu pozdĺžne uložený motor; zadný náhon
Prevodovka: AMT ďalšej generácie 7 stupňov (plus spiatočka) s elektronickým mechanickým diferenciálom
Brzdy: 4 ventilované kotúče Brembo CCM, predný 380×34 mm 6 piestikový strmeň jednoliaty; zadný 380×34 mm 4 piestikový strmeň jednoliaty
Kolesá: Liate z hliníkovej zliatiny APP; predné 20 palcov, 21 palcov zadné
Pneumatiky: Pirelli P Zero Corsa, Pirelli P Zero Trofeo R
Pruženie/Tlmenie: 4-kolesové nezávislé dvojité závesy; horné vahadlo s vinutou pružinou a nastaviteľným tlmičom;
Hmotnosť: 1280 kg

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.