Renault Trucks & MKR Adventure 2017

Chýry o off-roadovej akcii Renault Trucks a MKR Technology už dávno presiakli ďaleko za hranice Slovenska. A tak organizátorov neprekvapilo, že kapacity tretieho ročníka podujatia sa opäť veľmi rýchlo naplnili zákazníkmi z celej Európy. Magnetom boli, samozrejme, jazdy v dakarských špeciáloch, ktorých výkon je viac než 1000 koní.

Technická prezentácia, preverenie vodičských zručností účastníkov a pomedzi to koncentrované dávky adrenalínu. Program s takouto kombináciou zožal úspech aj do tretice. Akurát lokalita sa zmenila: „slovenskú Saharu“ pri Senici po dvoch rokoch vystriedalo nové prostredie neďaleko obce Sekule.

Nielen vozidlá od Renault Trucks, ale aj mnoho viac

Po priateľskom, neformálnom privítaní sa hostia rozdelení do skupín rozišli na jednotlivé stanovištia, na ktorých sa potom v hodinových intervaloch striedali. Preteky s časom na ľahkých buginách po terénnom okruhu cez les i po pieskoch otestovali okrem zručnosti vodičov aj pevné nervy a zdravý rozum.  Z iného súdka bola off-roadová jazda zručnosti so sklápačmi Renault Trucks K 480 na trase vytýčenej v piesku. Aj tu sa išlo na čas, ale viac rozhodovala technika jazdy, plynulé prejazdy jám, hlbokých koľají a presné nájazdy do úzkych miest medzi stromami. Súťažné disciplíny v outdoorovom trojboji organizátori inovovali jazdou na kajaku po vetrom čerenej hladine blízkeho jazera. V chladnom daždivom počasí sa tejto skúške zdatnosti podrobili iba skutočne tvrdé nátury. Lenže kto sa chcel umiestniť na špičke v celkovom hodnotení, musel bodovať na každom fronte. Prvá cena totiž stála za to.

MKR Technology a ich Dakar špeciál

Mimoriadny záujem vzbudila prezentácia vývoja a uplatnenie nových technológii v podaní Maria Kressa. Majiteľ a šéfkonštruktér MKR Technology dokáže zaujať, vysvetliť, presvedčiť aj zabaviť. Svojím prirodzeným vystupovaním si nielenže získal sympatie, ale poslucháči ocenili, že poodhalil aj čo-to zo zákulisia vývoja v jeho tíme. Podľa množstva otázok zo strany zákazníkov bolo zrejmé, že aj skúseným z branže možno otvoriť ďalšie technické obzory. Pre fanúšikov motoristických maratónov máme dobrú správu: na Dakare 2018, ktorý štartuje prakticky o tri mesiace, uvidíme aj trio súťažných vozidiel Renault Trucks vo farbách tímu Mammoet Rallysport, resp Riwald. Dva kamióny sú postavené na báze modelu K 520 4×4, tretím je špeciálny truck Renault CBH 4×4. „Naše ciele a ambície sú jasné: chceme sa umiestniť do 3. miesta,“ vraví Mario Kress, ktorý vkladá do vývoja vozidiel všetok svoj um, skúsenosti i nadšenie. „Vlani sme ukázali, že pokiaľ ide o rýchlosť, máme na to. Lenže museli sme riešiť problémy technického charakteru v etapách, ktoré viedli vo veľkých nadmorských výškach. Od minulého Dakaru sme urobili množstvo testov a zrealizovali celý rad vylepšení. Úpravy budeme optimalizovať vo vysokohorskom prostredí francúzskych Álp – máme na to vyčlenené tri týždne.“

Radový šesťvalec Renault DXI 13 pripravený v MKR Technology dosahuje momentálne maximálny výkon 1040 k, resp. krútiaci moment 4600 Nm. Originálnym prvkom v koncepte pohonného reťazca súťažných kamiónov Renault Trucks je 7-stupňová automatická prevodovka ZF. „Keď som pred štyrmi rokmi rozbiehal off-roadový projekt, hneď od začiatku som sa rozhodol pre automatickú prevodovku. Sme prvý tím, ktorý v kamióne na diaľkové rely používa takéto riešenie a s partnerstvom so ZF som veľmi spokojný. Ide o obojstranne výhodnú spoluprácu, v rámci ktorej testujeme tieto prevodovky v extrémne náročných prevádzkových podmienkach a pri prenose krútiaceho momentu od 4000 až do 6000 Nm.“

Zažiť na vlastnej koži

Pozerať sa na Dakar v televízii je isto zážitok. Lenže skúsili ste na vlastnej koži, aké to je? Naši klienti áno. Nasať atmosféru špecifického interiéru, ktorý ani trochu nepripomína štandardný Renault Trucks K, stojí za to. Už len vliezť s prilbou na hlave cez rúry ochranného rámu do hlbokého prostredného anatomického sedadla bol výkon. A to sa za vami dovnútra driape ešte jeden spolujazdec. Predstava, že na maratónoch trojčlenná posádka strávi v takomto tesnom, sparťansky vybavenom priestore osem či viac hodín denne a trvá to týždeň alebo i dva, vzbudzuje obdiv… A ako vylezú von, keď sa, nedajbože, prevrátia? Aj takéto myšlienky vyslovia nahlas kolegovia, ktorí čakajú, kým príde na nich rad. No keď sa zabuchnú dvere a pilot povolí uzdu 1040 koňom, explózia emócií prekoná všetky očakávania a hosťujúca posádka pripútaná riadne napevno 6-bodovými bezpečnostnými pásmi absolvuje exkluzívny zážitok, ktorý nemá obdobu.

Okruh, na ktorom sa odohrávali predvádzacie jazdy, nebol dlhý. Stačilo však absolvovať tých niekoľko minút divokej jazdy v kabíne maratónskych špeciálov K 520 a Renault CBH, aby si človek vytvoril dostatočne farbistú predstavu, čo znamená 8000 dakarských kilometrov alebo Silk Way rally, ktorá meria 10 000 km… Mimochodom, vozidlo pripravené na štart do dakarskej etapy – to znamená s plnými palivovými nádržami (840 litrov), rezervnými kolesami, náradím, náhradnými dielcami – má hmotnosť 10 ton.

Ani chladné a daždivé počasie nepokazilo hosťom off-roadové zážitky. Potvrdila to malá anketa medzi slovenskými zákazníkmi. „Jazda s vozidlom Sherpa bola super. Áno, bol tam adrenalín – hlavne na prvom skoku, keď auto dopadlo, myslel som, že to nerozchodíme – brzdil som aj očami. Ale potom bolo vidno, že pre vodiča to je ako malina, tak sme sa ukľudnili. Áno, súťažil som aj na buginách aj na kajaku – napriek počasiu. Som síce celý mokrý, ale sme tu partia, šiesti súťažíme medzi sebou, takže je to perfektná zábava,“ zveril sa so svojimi pocitmi Róbert Bočkaj z firmy Baliarne obchodu, Poprad. Jeho priatelia sú prakticky z celého Slovenska, stretávajú sa pravidelne na podujatiach pre zákazníkov. Tak to je výborné, že akcie Renault Truck stmeľujú komunitu zákazníkov.

Stanislav Silvester z prešovského Siltransu dopĺňa kamaráta: „Aj my sme na tejto akcii už tretíkrát, vieme čo nás čaká a nenecháme si to ujsť. Sme veľmi radi, že nás pozývajú. Z organizačného hľadiska je to po každej stránke veľmi dobre zvládnuté podujatie – ako každý rok.“

Rok od roku atraktívnejšie výhry

Podujatie trvalo týždeň a organizátori privítali denne okolo 150 klientov, ktorí pricestovali z 23 krajín východnej, strednej i zo západnej Európy. Z celej akcie vzišli, samozrejme, aj víťazi – tí zákazníci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky v jednotlivých súťažiach. Prvá cena bola naozaj originálna: výjazd do Maroka s tímom MKR Technology a Mammoet Rallysport na rely OiLibya, ktorá sa koná 4. – 10. októbra 2017. Získal ju slovenský zákazník, pán Stanislav Silvester, z firmy Siltrans. Srdečne blahoželáme!

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.