MAN Truck & Bus na ceste k „zelenej fabrike“

Veľkým príspevkom k dosiahnutiu ambicióznych klimatických cieľov je nová kombinovaná tepláreň a elektráreň v mníchovskej fabrike. Dva generátory na zemný plyn s výkonom 2,5 megawattov dodávajú elektrinu aj teplo do výrobných aj administratívnych budov a sú míľnikom v rámci klimatickej stratégie značky MAN a jej iniciatívy smerujúcej k „zelenej produkcii“.

Významný podiel elektriny, ktorý závod spotrebúva, sa teraz generuje priamo na mieste. Vyprodukované teplo sa využíva na vyhrievanie výrobných hál a ostatných budov. Tým, že fabrika si vyrába vlastné teplo aj elektrinu a zvyšuje tak svoju efektívnosť, šetrí spoločnosti MAN Truck & Bus náklady na energiu rádovo v miliónoch eur ročne a usporí 9500 ton emisií CO2. A to je dôležitý krok na ceste k „zelenej fabrike“.

Energeticky náročné však nie je len kúrenie, ale aj chladenie. Počas letnej prestávky dokončili v mníchovskej fabrike novú konštrukčnú fázu systému vodných vrtov, ktoré umožňujú pokryť zvýšený dopyt po chladení vo výrobe s výrazne nižšou mierou znečistenia a najvyššou úrovňou účinnosti. Namiesto toho, aby sa závod spoliehal na energeticky náročné klimatizačné jednotky, vnútornú teplotu znižuje stropný chladiaci systém, cez ktorý preteká voda z vrtov. Vďaka okružnému vodnému potrubiu možno bez väčšej námahy na tento ekologický systém napojiť aj nové budovy.

Riaditeľ mníchovskej fabriky Dr. Alexander Keßel je nadšený: „V posledných rokoch sme v našom závode spoločne vynaložili veľa úsilia, a to na poli štíhleho riadenia aj v oblasti životného prostredia a energetiky. Nová kombinovaná tepláreň a elektráreň a systém vodných vrtov sú len dve z mnohých opatrení, ktoré prispievajú k dosiahnutiu nášho strategického cieľa – klimatickej neutrality. Naozaj ma veľmi teší, že tieto naše snahy získali špeciálne ocenenie. Je to veľká motivácia, aby sme pokračovali v našej práci.“

„Sme radi, že dlhoročné spoločné úsilie o zvýšenú ochranu životného prostredia a podnebia v našej fabrike MAN prináša ovocie,“ povedal predseda závodnej rady Saki Stimoniaris. „Pre nás zamestnancov je to naozaj dôležitá téma. A toto ocenenie bude ďalším podnetom ísť ďalej touto cestou.“

Oficiálne slávnostné odovzdávanie ocenení Lean & Green Management Award prebehne 28. novembra 2017.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.