Porsche Panamera Diesel silňejšia

Doterajší predaj naftového modelu tvoril 15% predaja Panamery, teda 8.500 kusov (áno, správne, celkový predaj Panamér presahuje 56.600 kusov). Preto vložili ďalší čas, ale aj financie do vývoja nového motora.

Ďalšie kone v stajni

Už starší model Panamery mal v ponuke 3l naftový motor so 6 valcami do V. Tento základ ostal, ale konštrukčnou zmenou niektorých prvkov sa navýšil výkon tohto motora z 250 konských síl na 300 konských síl (na motore, nie na kolesách) ale motor musí vykonať až 4000 otáčok za minútu, aby dosiahol tento vrcholový výkon.
Krútiaci moment stúpol o 100Nm na 650 Nm. Rozsah takto silného krútiaceho momentu je v nižšom širšom spektre otáčok oproti výkonu. Konkrétne 1750 až 2500ot/min. Zvýšila sa aj maximálna rýchlosť  o 15km/h na 259km/h. Zrýchlenie? Zlepšené z 6,8s na rovných 6 sekúnd na 100km/h.
Zmenili aj kontrolu uzávierky zadného diferenciálu. Teraz disponuje riadiacim systémom Porsche Torque Vectoring Plus už v štandardnej výbave. Ten prispôsobuje prenos krútiaceho momentu podľa potreby kolies.Panamera Diesel

Turbo vo vodnom kúpeli

Zmenou prešli hlavne pohybujúce sa súčiastky ako sú piesty, vačkový hriadeľ. A keďže každý motor potrebuje do svojej pohonnej zmesi čo najchladnejší a najčerstvejší vzduch, tak turbodúchadlo nového motora bude chladené kvapalinou. Chladenie zabezpečí lepší vzduch, ale aj vyššie tlaky turba. Teraz sú to až 3 bary, kdežto predtým to bolo 2,5 baru.

Ťažný kôň

Zmenená konštrukcia šasi a prevodovky dovoľuje ťahať 2.600kg za sebou. Takže naftové kone môžu bez problémov ťahať prívesný vozík s organickými koňmi.
Prevodovka má totiž vyšší prevodový pomer. To znamená, že prevody nepotrebujú tak vysoké otáčky motora pre tú danú rýchlosť ako v predošlom/staršom modeli.Panamera Diesel

(Ne)hlce trávu popri ceste

Každý by čakal vysokú spotrebu tak výkonného motora a tak ťažkého auta. Je pravda, že starší model mal o 0,1l/100km nižšiu spotrebu. Preto potrebuje tento silák už 6,4l nafty na 100km.

Nový motor nahradí starý od januára 2014. Cena je o niečo vyššia, 85.300€ s DPH v Nemecku.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Porsche; Foto: zdrojPI-VR GmbH vred 6.07

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.