Scania 13 litre gas engine Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2017

13-litrový motor. Plynové motory Scania v diaľkovej doprave

Plynové motory Scania OC13 a OC09 predstavujú začiatok produktovej ofenzívy spoločnosti, zameranej na alternatívne palivá pre novú generáciu nákladných vozidiel. OC13 je založený na osvedčených 13-litrových motoroch Scania, ide však o novo vyvinutý motor, ktorý funguje na plyn na báze Ottovho cyklu, so zapaľovacími sviečkami a úplným spaľovaním. Zároveň je v rámci novej generácie predstavený tiež zmodernizovaný OC09.

Záujem o prevádzku vozidiel na bioplyn alebo zemný plyn na trhoch po celej Európe rýchlo rastie v dôsledku zvýšenej dostupnosti, rastúcej infraštruktúry a dobrej prevádzkovej ekonomiky pre dopravcov. Aspekty udržateľnosti sú samozrejme tiež dôležité; aj tí, ktorí jazdia na zemný plyn, dosiahnu zníženie emisií CO2 o asi 15-20 %.

Zásadná technológia

Plynové motory Scania sú založené na stechiometrickom spaľovaní, t.j. na úplne inom spaľovaní paliva aj kyslíka. Spaľovanie je zahájené pomocou zapaľovacích sviečok, rovnako ako pri benzínových motoroch, a predmiešanie paliva prebieha pri vstupe do valcov.

„Dôležitým cieľom počas vývoja pre nás bolo dosiahnutie čo najlepších jazdných vlastností, aby výkon a vlastnosti zodpovedali tomu, čo sa dá očakávať od moderného dieselového motora,“ vysvetľuje Folke Fritzson, Senior Engineer v Scania R&D, ktorý sa na vývoji plynových motorov Scania podieľal.

Nový 13-litrový plynový motor beží vždy v kombinácií so systémom Scania Opticruise, automatizovanou prevodovkou Scania. To samozrejme znamená, že vodič má prvotriednu prevodovku a jazdný komfort s rýchlym a bezproblémovým výberom rýchlostí.

plynové motory Scania 13 litre gas engine Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2017 plynové motory Scania 13 litre gas engine Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2017 plynové motory Scania 13 litre gas engine Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2017 Scania 13 litre gas engine Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2017

Dôkladne premyslené nádrže

Typ riešenia nádrží je vždy dôležitým aspektom plynových motorov. Nádrže pre LNG (skvapalnený zemný plyn) a CNG (stlačený zemný plyn) si môžete objednať priamo od spoločnosti Scania. LNG vždy poskytuje väčší dojazd, pretože ho je možné do vozidla natankovať výrazne viac.

„Akonáhle je v motore, nezáleží na tom, ako bol plyn uskladnený, ale existujú značné rozdiely v dojazde, ktorý s každým riešením dosiahnete,“ vysvetľuje Fritzson. „S LNG prejdete s typickým prívesom na rovine okolo 1 000 kilometrov. Avšak riešenie s CNG, s ktorým obvykle zvládnete 400 až 500 kilometrov, je tiež pre mnoho zákazníkov viac ako dostačujúce. Napríklad pre tých, ktorých úlohy zahŕňajú regionálnu prevádzku s každodenným návratom na základňu a doplnením paliva. Dojazd s plnou nádržou samozrejme závisí aj na druhu prevádzky a profile trasy.“

Zvláštnym bezpečnostným aspektom je, že inžinieri spoločnosti Scania otočili ventily nádrže smerom dozadu proti smeru jazdy. Ide o zdanlivo jednoduchý, ale dobre premyslený detail, ktorý znižuje riziko poškodenia ventilov, napr. pri ich zasiahnutí vonkajším nárazom.

Predĺžené servisné intervaly

Plynové motory, ktoré pracujú v Ottovom cykle (s predmiešavaním paliva a zapaľovacími sviečkami), majú kratšie servisné intervaly než dieselové motory. Inžinieri spoločnosti Scania však zaviedli niekoľko opatrení, s ktorých pomocou dosiahli výrazne dlhšie servisné intervaly. Dnes je to typicky životnosť sviečok, ktorá určuje limity.

„Pri bežnom používaní sme ako pre výmenu zapaľovacích sviečok, tak pre výmenu oleja stanovili interval 45 000 kilometrov,“ hovorí Fritzson. „Ide o výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcim generáciám plynových motorov, ktorých normálny servisný interval bol 30 000 kilometrov. Pre zákazníka to znamená zníženie nákladov na údržbu a predĺženie doby prevádzkyschopnosti vozidla.“

„Všetko zodpovedá tomu, že na mnohých trhoch dosahujeme s plynovými motormi zásadný prelom, vrátane tých pre ťažšie diaľkové nákladné vozidlá a stavebné vozidlá,“ hovorí Eng. „Nikto sa teraz nemusí zaobísť bez vlastností, ako sú dobrá ovládateľnosť alebo komfort vodiča. Zároveň vidíme, že rýchlo sa rozvíjajúca infraštruktúra ide ruka v ruke s rastúcim záujmom potenciálnych zákazníkov o využitie veľkého množstva plynu, ktoré je dostupné na mnohých európskych trhoch.“

OC09 – naozaj výkonná jednotka

Zatiaľ čo svoj debut zažíva OC13, v rámci novej generácie nákladných vozidiel je v čiastočnej aktualizovanej verzii predstavený tiež OC09. Už pred časom Scania začala vyrábať motory, ktoré bežali na bioplyn alebo zemný plyn a spĺňali normy Euro 6. Ide o dobre známe radové päťvalce s objemom 9 litrov, ktoré rovnako, ako ich väčší príbuzní, pracujú na báze Ottovho cyklu a môžu fungovať na všetky typy plynových palív.

plynové motory Scania 9-litre gas engine 280 and 340 hp Euro 6. Photo: Göran Wink 2012 plynové motory Scania 9-litre gas engine 280 and 340 hp Euro 6. Photo: Göran Wink 2012

V typickom štýle spoločnosti Scania majú pre tento typ motora neobvykle vysoký krútiaci moment, vďaka čomu sú užitočné v rade rôznych aplikácií. Vzhľadom k tomu, že plynové motory sú všeobecne tichšie než dieselové motory, fungujú dobre aj v citlivých mestských prostrediach pre rôzne formy distribúcie alebo údržby, najmä v noci. Všetky tri plynové motory Scania Euro 6 rovnako spĺňajú požiadavky štandardu PIEK pre obmedzenie hluku, ktorý stanovuje úroveň najviac na 72 dB (A) v zónach s vysokým rizikom rušenia poriadku.

Používanie zemného plynu v nádržiach znižuje emisie CO2 o 15-20%, zatiaľ čo používanie biometánu môže znamenať zníženie emisií CO2 až o 95%. Bez ohľadu na typ použitého plynu, sú jazdné vlastnosti plynových motorov Scania porovnateľné s tým, čo v otázke krútiaceho momentu a výkonu ponúkajú štandardné dieselové motory.

„Plyny, a obzvlášť samozrejme biometán, sú z európskej perspektívy so svojim potenciálom pre zníženie emisií CO2 a iných emisií veľmi zaujímavé,“ hovorí Eng. „Tento motor je východiskovým bodom rozsiahlej ponuky Scania pre udržateľnú dopravu v kombinácii s novou generáciou nákladných vozidiel.“

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.