Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Absetzkabine von Tischer First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: demountable cabine by Tischer

Mercedes-Benz Trieda X: nové základné vozidlo pre dobrodružnú dovolenku

Divízia Mercedes-Benz Vans na výstave obytných automobilov, motorových vozidiel a turistiky (CMT), ktorá sa konala v januári 2018, prvýkrát predstavila koncepcie obytných automobilov založených na nových pick-upoch Triedy X: patrí k ním odoberateľná kabína od výrobcu nadstavieb Tischer a koncepcia prestavby od firmy VanEssa mobilcamping so zabudovaným kuchynským systémom. Značka s hviezdou okrem toho na celosvetovo najväčšej verejnej výstave venovanej turistike a voľnému času vystavila kompletnú rodinu vozidiel Marco Polo: kompaktný obytný automobil Marco Polo, ako aj vozidlá na voľný čas Marco Polo ACTIVITY a Marco Polo HORIZON, ktoré sa v roku 2018 dostanú na trh aj vo verzii s pravostranným riadením.

„Kladieme veľký dôraz na to, aby naše vozidlá dokázali presvedčiť výrobcov nadstavieb pre obytné automobily a, samozrejme, konečných zákazníkov. Trieda X sa v tomto ohľade dokonale zaradí do našej doterajšej ponuky. Sme hrdí na to, že od uvedenia na trh uplynuli len dva mesiace a už teraz môžeme v spolupráci s firmami Tischer a VanEssa predstaviť prvé návrhy riešení na výstave CMT,“ povedal Volker Mornhinweg, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans.

„Nepretržite zdokonaľujeme aj naše vlastné obytné vozidlá a vozidlá na voľný čas – s pozitívnymi reakciami. Veľmi obľúbená je predovšetkým naša novinka Marco Polo HORIZON, ktorá podstatne prispieva k rastu rodiny vozidiel Marco Polo. Na základe toho sme sa rozhodli, že nášho nováčika uvedieme na trh aj ako vozidlo s pravostranným riadením,“ dodal Volker Mornhinweg.

Obytné pick-upy: zdroj dobrodružstva na prudko sa rozvíjajúcom trhu

Jednoducho vyraziť a ostať na najkrajšom mieste: flexibilita a nezávislosť sú najvýznamnejšie dôvody, pre ktoré sa čoraz viac zákazníkov rozhoduje pre obytný automobil. Podľa nemeckého spolku pre obytné automobily Caravaning Industrie Verband bolo od januára do októbra 2017 vo všetkých triedach obytných automobilov zaregistrovaných takmer 38 000 nových vozidiel, čo je o približne 5 000 vozidiel viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Absetzkabine von Tischer First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: demountable cabine by Tischer Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Absetzkabine von Tischer First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: demountable cabine by Tischer Mercedes-Benz X-Klasse - Diamantsilber metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class - diamond silver metallic, design and equipment line POWER Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Absetzkabine von Tischer;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 7,9 l/100 kmCO2-Emissionen kombiniert: 207 g/km* First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: demountable cabine by Tischer;Fuel consumption combined: 7,9 l/100 kmcombined CO2 emissions: 207 g/km*

Zákazníci medzičasom používajú svoj domov na kolesách na výlety do odľahlých regiónov mimo spevnených ciest. Škótske vrchoviny, opustené horské prechody v rumunských Karpatoch alebo východy slnka na marockých plážach Plage Blanche: z kempovania sa stáva dobrodružstvo a intenzívny zážitok v prírode. Cestovateľ v obytnom automobile na to potrebuje dve veci: vozidlo schopné jazdiť v teréne aj na dlhých trasách a obytnú časť so všetkými podstatnými prvkami výbavy. Pick-upy s riešeniami pre obytné automobily spĺňajú obidve požiadavky, a preto si nájdu svojich fanúšikov. Mobilná obytná časť sa v mnohých prípadoch dá rýchlo a jednoducho zložiť, čím sa z pick-upu znovu stane vozidlo na každodenné použitie.

Trieda X od značky Mercedes-Benz: dobrodruh s prémiovými vlastnosťami

Nová Trieda X sa dokonale hodí do tohto používateľského profilu a stanovuje pritom nové kritériá. Spája v sebe typické vlastnosti pick-upu s klasickými prednosťami vozidla značky Mercedes-Benz. V podobe pick-upu je robustná, zaťažiteľná a schopná jazdiť v teréne. Svojím vzhľadom a individuálnym charakterom, komfortom aj bezpečnostnou výbavou a zosieťovaním zároveň ponúka vlastnosti, ktoré sú typické pre osobné motorové vozidlá tejto značky.

Vďaka širokému rozchodu kolies, skrutkovým pružinám vpredu a vzadu, dlhému rázvoru kolies a komfortnému nastaveniu pruženia a tlmenia, ktoré je typické pre značku Mercedes-Benz, dosahuje Trieda X pôsobivý výkon v teréne aj na ceste. O potrebnú dynamiku sa najprv postarajú dva štvorvalcové motory s výkonom 120 kW (kombinovaná spotreba paliva: 7,6 – 7,4 l/100 km; kombinované emisie CO2: 200 – 195 g/km) a 140 kW (kombinovaná spotreba paliva: 7,9 – 7,3 l/100 km; kombinované emisie CO2: 207 – 192 g/km), ktoré sa na želanie dajú objednať s náhonom na zadné kolesá alebo zapínateľným náhonom na všetky kolesá 4MATIC. Od polovice roku 2018 prinesie dieselový pohon V6 so sériovým permanentným náhonom na všetky kolesá ešte vyššiu agilnosť. K vynikajúcej trakcii modelov s náhonom na všetky kolesá prispieva terénna redukcia, ako aj uzávierka diferenciálu na zadnej náprave (na želanie). Trieda X s brodivosťou až 600 mm, svetlou výškou až 222 mm (podvozok so zvýšenou svetlou výškou na želanie), ako aj maximálnou stúpavosťou 100 percent a reguláciou rýchlosti zjazdu DSR (Downhill Speed Regulation) je dokonale vybavená aj pre náročné trasy. Vďaka ťažnému zaťaženiu 3,5 t dokáže bez problémov utiahnuť rôzne prívesy, dokonca aj obytné vozidlá.

Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Diamantsilber metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, diamond silver metallic, design and equipment line POWER Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Diamantsilber metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, diamond silver metallic, design and equipment line POWER Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Diamantsilber metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, diamond silver metallic, design and equipment line POWER

Ako každé vozidlo značky Mercedes-Benz, aj Trieda X sa vyznačuje príkladnou úrovňou bezpečnosti. Základ pre vysokú ochranu cestujúcich tvorí mimoriadne stabilná karoséria s vysokopevným bezpečnostným rámom priestoru pre cestujúcich a štruktúrou, ktorej predná a zadná časť dokážu absorbovať energiu cielenou deformáciou. K základnej výbave okrem toho patrí aj sedem airbagov a mechanizmus na zachytenie dvoch detských sedačiek i-Size, ktoré poskytujú pasívnu bezpečnosť. Pre aktívnu bezpečnosť sú k dispozícii tri asistenčné systémy pre vodiča v podobe aktívneho asistenta brzdenia, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu a asistenta sledovania dopravných značiek. Dopĺňa ich stabilizačný program pre jazdu s prívesom, systém na kontrolu tlaku v pneumatikách, systém núdzového volania, tempomat a svetlomety s LED. Na želanie je dostupná cúvacia kamera alebo 360-stupňová kamera. Trieda X s touto rozsiahlou výbavou dokonale spĺňa požiadavky na moderné rodinné a štýlové vozidlo.

Trieda X s centrálnou hviezdou, maskou chladiča s dvomi lamelami, mohutnou kapotou motora a svetlometmi, ktoré sú výrazne natiahnuté do blatníkov, sa svojím vzhľadom podobá na modely vozidiel kategórie SUV tejto značky s hviezdou. Charakteristický prístup značky Mercedes-Benz k dizajnu sa prejavuje aj v interiéri. Trieda X presviedča pocitom z otvoreného priestoru a puristickým moderným prístupom. K dispozícii je aj dostatok komfortu. Vďaka optimálnej bočnej opore, vysokej polohe sedenia a ergonomicky tvarovanej výplni sedadiel je cestovanie na sedadle vodiča a spolujazdca príjemné, napríklad aj na dlhých trasách. Precízne nastavenie podvozka, cielené konštrukčné zosilnenie rámu a holej karosérie, ako aj rozsiahla koncepcia tesnenia zaručujú zvukový komfort na úrovni osobného motorového vozidla. Komunikačný modul s pevne zabudovanou kartou SIM umožňuje používanie rozsiahlych služieb Mercedes me connect a prostredníctvom chytrého telefónu aj prístup k vozidlu. Možnosť individuálneho prispôsobenia poskytujú tri línie výbavy (PURE, PROGRESSIVE a POWER), ako aj program príslušenstva vyvinutý značkou Mercedes-Benz.

Koncepcie pre obytné automobily založené na Triede X od výrobcov nadstavieb Tischer a VanEssa mobilcamping na výstave CMT

V stánku značky Mercedes-Benz na výstave CMT 2018 oslávili svoju premiéru prvé koncepcie pre obytné automobily založené na Triede X.

Odoberateľná kabína od výrobcu nadstavieb Tischer napriek kompaktným rozmerom ponúka komfortný systém na spanie v alkovni so šírkou 150 cm, vnútornú výšku takmer dva metre, kuchynku s plynovým sporákom s tromi horákmi a tri pohodlné miesta na sedenie. Tieto sedadlá sa dajú rýchlo a ľahko prestaviť na druhé lôžko. Zabudovaná kúpelňa poskytuje dostatok miesta na sprchovanie vďaka veľkému, sklopnému umývadlu a otočnej toalete. Nadstavba kabíny so skladanou konštrukciou zabezpečuje spoľahlivú stabilitu a vynikajúce izolačné vlastnosti.

Celkom iná koncepcia založená na Triede X pochádza od výrobcu nadstavieb VanEssa mobilcamping: masívny výsuvný modul s hmotnosťou 250 kg, so zabudovaným kuchynským systémom vrátane chladiaceho boxu, zariadení na varenie a umývanie, ako aj dostatočného priestoru na riad a zásoby. Druhý výsuvný modul je k dispozícii na individuálne využitie podľa želania. Firma VanEssa používa na ochranu ložnej plochy kryt z tíkového dreva so vzhľadom paluby jachty. Špecifická vlastnosť krytu odolného proti vode spočíva v jeho stabilite a zaťažiteľnosti. Vďaka špeciálnym pneumatickým oporám sa dá vyzdvihnúť o 45 stupňov. Firma VanEssa na viacdňové výlety odporúča montáž strešného stanu so vstupom umiestneným v zadnej časti.

Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Umbaukonzept mit integrierter Systemküche von VanEssa mobilcamping;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 7,9 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 207 g/km* First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: conversion concept with integrated kitchen by VanEssa mobilcamping ;Fuel consumption combined: 7,9 l/100 km, combined CO2 emissions: 207 g/km* Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Umbaukonzept mit integrierter Systemküche von VanEssa mobilcamping First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: conversion concept with integrated kitchen by VanEssa mobilcamping

Erste Reisemobilkonzepte auf Mercedes-Benz X-Klasse Basis: Umbaukonzept mit integrierter Systemküche von VanEssa mobilcamping First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: conversion concept with integrated kitchen by VanEssa mobilcamping Mercedes-Benz Vans auf der CMT 2018 mit kompletter Marco Polo Familie, im Bild Mercedes-Benz Marco Polo;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,7 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 177 g/km* Mercedes-Benz Vans at the CMT 2018 with complete Marco Polo family, pictured Mercedes-Benz Marco Polo;Fuel consumption combined: 6,7 l/100 km; combined CO2 emissions: 177 g/km* Mercedes-Benz Vans auf der CMT 2018 mit ersten Reisemobilkonzepten auf X-Klasse Basis und der Marco Polo Familie;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 7,9-5,8 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 207-153 g/km* Mercedes-Benz Vans at the CMT 2018 with first camper van concepts on X-Class base and the Marco Polo Family;Fuel consumption combined: 7,9-5,8 l/100 km; combined CO2 emissions: 207-153 g/km* Mercedes-Benz Marco Polo Familie: v.l.n.r. Mercedes-Benz Marco Polo – Exterieur, dolomitbraun metallic; Mercedes-Benz Marco Polo HORIZON – Exterieur, bergkristallweiß metallic; Mercedes-Benz Marco Polo ACTIVITY – Exterieur, brillantsilber metallic Mercedes-Benz Marco Polo range: LTR Mercedes-Benz Marco Polo – Exterior, dolomite brown metallic; Mercedes-Benz Marco Polo HORIZON – Exterior, mountain crystal white metallic; Mercedes-Benz Marco Polo ACTIVITY – Exterior, brilliant silver metallic   Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Diamantsilber metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, diamond silver metallic, design and equipment line POWER

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.