S60 bude prvým modelom od Volva, ktoré nedostane naftový motor!

Volvo predstavuje svoju stratégiu produkcie pre ďalšie roky ráznym ťahom. V novom Volvo S60, ktoré bude predstavené na konci jari upúšťa od naftových motorov a stane sa tak prvým Volvom bez tohto typu pohonu.

Volvo sa tak pripravuje na dobu, kde budú hrať prím elektrické autá. Týmto krokom Volvo začína novú éru, v ktorej klasický spaľovací motor nemá miesto. Volvo bolo prvým tradičným výrobcom áut, ktorý sa zaviazal k úplnej elektrifikácii a to už v júli 2017. Všetky nové modely Volvo uvedené na trh od roku 2019 budú dostupné len vo verziách: benzínový mild hybrid, benzínový plug-in hybrid alebo s elektrickým pohonom s batériami.

„Naša budúcnosť je elektrická a nebudeme už naďalej vyvíjať nové generácie dieselových motorov,“ povedal Håkan Samuelsson, prezident a generálny riaditeľ Volvo Cars. „Postupne budeme vyraďovať autá s motormi s vnútorným spaľovaním, s benzínovým hybridom ako prechodnou možnosťou kým sa presunieme k úplnej elektrifikácii. Nová S60 reprezentuje ďalší krok v našom záväzku.“

V Číne tohto roku na 2018 Beijing Auto Show Volvo Cars oznámilo, že jeho cieľom je aby 50% celosvetového predaja ich áut v roku 2025 boli plne elektrické vozidlá. Prezentácia tohto cieľu v Číne nie je náhodná, keďže čínsky trh je lídrom v oblasti elektrických áut.

Nová “S60-ka“ bude dostupná ako s niekoľkými benzínovými Drive-E štvorvalcami, tak aj s dvomi benzínovými plug-in hybridmi. Mild hybridy prídu budúci rok. S výrobou tohto modelu začne Volvo na jeseň tohto roku v novom výrobnom závode vedľa Charlestonu v Južnej Caroline. Tento závod bude jediným, ktorý bude vyrábať Volvo S60, to znamená, že sa bude predávať ako na americkom trhu, tak aj prostredníctvom exportu v zámorí.

Autor: Peter Gurbicz, Foto: Volvo

About Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.