12 piestov jeden motor – video

Reč bude o (už staršom) 12 valcovom benzínovom motore, ktorý používa Bentley vo svojich Continentaloch, konkrétne v GT a GTC.

Motor bol predstavený už dávnejšie, v roku 2001 na Autosalóne v Tokiu v prototype VW Nardo  W12 Coupé. Veľký počet valcov doslova napchali konštruktéri do kartera motora, ktorý vyzerá zvonku ako mohutný V motor, ale stále iba V. Rozdiel je však v tom, že v pravej a ľavej časti kartera a sú 3 a 3 diery pre piesty. 3 sú v hornej časti, 3 sú pod horným radom.

bentleyw12
Motor so svojím 6 litrovým objemom dosahoval výkon, cez 600 koní. To bolo určené však pre súťažné auto a keď niekto oprášil výkresy tohto motora v Audi a použil ho pre vlajkovú loď A8 (2011), tak už objem vzrástol o 0,3l, ale výkon sa zmenšil o 100 koní. Motor bol ale k dispozícii iba v dlhých, teda L modeloch a s možnosťou voľby Quattro (4×4).
V podaní Bentley má tento motor opäť 6.0l, dve turbá a o niečo nižší výkon od súťažného motora, 575 koní a 700 Nm krútiaceho momentu. Myslím, že stále to ale postačuje, ak sa chystáte lietať po zemi a nie nad zemou._GT_Moonbeam_072_2

W motory existujú dlhšiu dobu, používalo ich napríklad Bugatti, Spyker, aj samotný VW v sériových autách, ako sú Touareg, Phaeton, atď. Ich základnou výhodou je ušetrenie miesta v motorovej časti auta, vďaka ich kompaktnejším rozmerom. Prirodzene porovnávajme to s 12 valcovým motorom, ktorý by bol do V. A ak správne ovládam malé počty, tak na ľavej aj pravej strane motora, by muselo byť po 6 valcov. Potom už samozrejme nedokážete napchať diferenciál pre prednú nápravu a musíte použiť iba zadný náhon pre auto s obyčajným Véčkom. W má aj jednoduchšie chladenie motora, pretože je (poviem to jednoducho) všetko po kope. Zároveň je toto aj neduh Wéčka. Viac pohyblivých súčiastok po kope spôsobí väčšie teplo a väčšiu tepelnú rozťažnosť. vw w12 phaeton
(VW Phaeton W12)
Takýmto spôsobom by sa našlo mnoho pre a proti, takže to rovno ukončím a odkážem vás na video, v ktorom vidno skladanie tohto megalomanského motora.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.