Keď sa hodia malé motory

Nový trojvalec Opel mal svetovú premiéru na frankfurtskom autosalóne IAA. Turbodúchadlom prepĺňaný benzínový motor s objemom 1,0 litra sa bude od roku 2014 lepiť do ADAMa, mestského autíčka.

Nemci a motory. Nie je lepšie spojenie

Nemci to jednoducho vedia s motormi, to treba uznať. Dokážu vyvinúť úplne nový motor s čistou hlavou a pri tom sa vyhýbajú nedokonalostiam doterajších agregátov. Snažili sa zredukovať hluk a aj hmotnosť. Hmotnosť sa im podarila znížiť použitím materiálov, z ktorých sú súčiastky motora vyrobené. Čo sa týka hluku – no neviem to posúdiť, to budem môcť až po odskúšaní.
Motor má vo svojej stajni prichystaných 115 koní. Krútiaci moment je postačujúci, 166Nm a to už od 1800ot/min. Počet koníkov rozhodne postačuje (aspoň na papieri) pre ADAMa. Sľubujem si od skríženia nového motora a minimalistického auta rozumnú spotrebu v meste.1

Potom je mnoho vecí, na ktoré síce neprišli, ale ich aspoň vylepšili. Priame vysokotlaké vstrekovanie benzínu do spaľovacej komory. Odhlučnené ventily v hlave mini motora. A mnoho iného.

Schudnutá prevodovka

Odložme motor do motorového priestoru a poďme sa pozrieť na zuby prevodovky. Ozubené kolesá v nej tvoria 6°. Hmotnosť celej prevodovky je asi 30% ľahšia, ako terajšia. Prirodzene je to manuálna prevodovka, u automatickej by sa nepodarila taká výrazná chudnúca kúra. Čo je ešte zaujímavé? Spiatočka a aj prvý prevodový stupeň sú synchronizované. To znamená, že nebudete rátať zuby prevodovky, pri zaradení týchto stupňov.2

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.