Chevrolet Camaro Z/28 – Aerodynamické vylepšenia

V centre automobilového priemyslu v americkom Detroite vypustili do sveta beštiu s názvom Camaro Z/28. Technici od Chevroletu sa pohrali s generáciou aerodynamického prítlaku, ktorý pritláča pneumatiky k vozovke pre lepšiu stabilitu vo vysokých rýchlostiach a lepší prejazd zákrutami. Množstvo úprav exteriéru oproti Camaru SS, pomohlo dosiahnuť zlepšenie aerodynamiky, chladenia pohonnej jednotky a brzdových komponentov. Camaro Z/28 produkuje o 200 kg viac prítlačnej sily pri rýchlosti 241 km/h (150 mph) v porovnaní s verziou SS. Optimalizácia aerodynamiky Camara Z/28 sa v praxi otestovala na nemeckom legendárnom okruhu Nürburgring, kde dosiahlo o 4 sekundy lepší čas ako ZL 1 a porazilo také mená ako Porsche 911 Carrera S (2011) alebo Ford Mustang Shelby GT500 (2013). Nové Camaro Z/28 je najrýchlejšie produkčné Camaro na trati, ktorého rýchlosť sa zlepšila v troch oblastiach:

  • Zvýšenie priľnavosti: Z/28-čka je schopná dosiahnuť priečne preťaženie 1.08g, vďaka komplexnej revízie podvozku.
  • Zvýšenie brzdného výkonu: Karbónovo-keramické brzdy značky Brembo spomaľujúce  automobil s preťažením 1,5g.
  • Zníženie hmotnosti: Nepreplňovaná Z/28-čka váži o 136 kg menej ako preplňovaná ZL1, na svedomí to majú redukčné úpravy ako napríklad ľahšie disky alebo tenšie zadné okenné sklo.

Hnaciu silu do 6-stupňovej prevodovky so skratenými prevodmi dodáva atmosférický zážihový motor LS7 o objeme 7.0L a s výkonom 376kw (505k) a krútiacim momentom 652Nm. Výkon z prevodovky putuje cez diferenciál so zvýšenou svornosťou na zadné kolesá.

2014 Chevrolet CamaroNa vylepšenie aerodynamických vlastností jednotlivých komponentov sa použilo počítačom simulované prúdenie vzduchu (CFD program), testovanie zmenšených modelov a modelov v životnej veľkosti v niekoľkých aerodynamických tuneloch, vrátanie tunelu General Motors v meste Warren. Testovanie bolo zamerané hlavne na optimalizáciu aerodynamiky piatich komponentov:

1. Predné difúzor

Camaro Z/28 má predný difúzor s väčšou plochou, ktorá poskytuje prítlak na prednú časť vozidla a zlepšuje tak prejazd zákrutami a vyššiu stabilitu pri vyšších rýchlostiach. Je navrhnutý tak, aby dokázal preniesť na svojej špičke záťaž 113 kg a je spojený s krytmi podvozku pre lepšie aerodynamické prúdenie popod vozidlo.

2. Zadný spojler

Na začiatku vývoja bol stanovený cieľ zachovať koeficient aerodynamického odporu na rovnakej hodnote ako v prípade verzie Camaro SS. Požiadavky Z/28 na prítlak však boli väčšie a preto bol zadný spojler doplnený o malé vertikálne krídielka po hranách spojlera. Táto malá optická zmena priniesla dostatočný nárast prítlaku a poskytla lepšiu stabilitu zadnej časti.

3. Nasávací otvor prednej kapoty

Vylepšený tvar otvoru zvýšil vztlak, ktorý generuje obtekajúci vzduch a ten vytvára únikovú cestu pre horúci vzduch od motora. Zlepší sa tým chladenie motora ale aj aerodynamika, pretože bez otvoru v kapote by vzduch vychádzal spodnou časťou vozidla a mohol by vytvoriť nežiadúci vztlak.

2014 Chevrolet Camaro4. Širšie blatníky a Lišty

Špecifické oblúkové lišty poskytujú agresívny vzhľad a lepšiu aerodynamiku, zatiaľ čo širšie blatníky zakrývajú široké pneumatiky a odvádzajú vzdchu od kolies.

5. Podlaha

Kryt podvozku redukuje vztlak pôsobiaci na prednú časť vozidla. Tvar krytov bol navrhnutý pomocou CFD programu a otestovaný v aerodynamickom tuneli. Okrem zlepšenia aerodynamiky sa inžinieri zamerali na prúdenie chladiaceho vzduchu do stredového tunela, kde sa nachádza potrubie výfukového systému.

Navyše veľké množstvo aerodynamických úprav bolo prebratých z  Camara SS.  Z/28-čka sa objaví u importérov  na jar v roku 2014 a bude pripravená sa pobiť o svoju pretekársku česť na ktoromkoľvek okruhu.

Autor: Maroš Uhrin   Zdroj+Foto: Chevrolet

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.