BMW M4 DTM

Pribiehajúce testovanie nového špeciálneho súťažné vozidla M4 s motorom V8 so 480 koňmi od automobilky BMW pre sériu súťaží s názvom DTM (Nemecké vytrvalostné majstrovstvá) je v plnom prúde, pretože štart DTM sa blíži. Prvé ostré pretekanie o drahocenné body do tejto prestížnej súťaže sa začne 4. mája na okruhu Hockenheim v Nemecku.

Predtým sa tímy predstavia na trati v Maďarsku a to 31. marca – 3. apríla v hlavnom meste Budapešť. Tomuto všetkému však predchádza stále tvrdá práca, testovanie, nastavovanie a upravovanie nového modelu M4 DTM. Ten začali konštruktéri vyvíjať už ku začiatku sezóny DTM 2013, kedy jazdili ešte s BMW M3 DTM.

Vývoj

Konštruktéri BMW Motorsport začali prvý model pozorovať v aerodynamickom tuneli už 22. 4. 2013. Vývoj aerodynamiky bol ukončený na konci leta a hneď sa začalo pracovať na novom podvozku, konkrétne na pružení/tlmení. V decembri 2013 už boli nové diely pruženia osadené na BMW M3 DTM, ktoré ich mohlo začať testovať v reálnych podmienkach na tratiach.
P90144247-highRes
Na prelome rokov 2013/2014 bola vyhotovená šasi novej M4 a tímy jazdiace s BMW mohli tak skladať svoje nové ťažné kone stajní v mesiacoch január a február. Po 300 dňoch tvrdej práce, skúmania a počítania tak stálo reálne BMW M4 DTM na trati v Španielsku, čo je veľmi krátky časový horizont vzhľadom na to, že v prípade súťažných vozidiel sa jedná o vedu a nie iba o jednoduché navrhovanie.

Produkcia

Posledné BMW M zišlo z výrobnej linky v materskej spoločnosti v Mníchove v roku 1991. Tento rok sa ich výroba vrátila do spomínaného materského sídla a tak malo BMW Motorsport stáli prehľad nad výrobou M4 DTM.

Dizajn

BMW M4 Coupé aj BMW M4 DTM sú uložené čo najbližšie asfaltu. V podstate sa dizajnéri snažili o veľkú podobnosť týchto dvoch veľmi vzdialených bratov: dvojité svetlomety, dve oddelené mriežky chladiča, dlhá kapota motora, dlhý rázvor medzi nápravami.
GP Spanien 2013

Aerodynamika

Základom v DTM je takisto ako aj vo formule aerodynamika, bez nej sa výkonné auto stáva neovládateľné. Práve preto, že záleží (bez preháňania) na každom menšom krídelku a výstupe, zabrala práca v aerodynamickom tuneli najdlhší čas. Ako aj pri sériovom modeli vzduchové clony vpredu auta znižujú vzdušnú odpor,  úzke kanále na prívod vzduchu v spodnej časti prednej masky slúžia na zrýchlenie prietoku vzduchu cez prednú masku odpredu cez otvory na kapote smerujúce na čelné sklo a pri tom sa tiahnu poza kolesá. Takýto odvod náporu vzduchu je výrazným zlepšením prispievajúcim ku zníženiu turbulencii okolo blatníkov kolies.
GP Spanien 2013
Zárez v bočnej strane auta bol ešte vylepšený a spojený s platňou v spodnej časti, čo dodáva autu nápadnejší tvar. Strecha má iný uhol sklonu, ktorý umožnil zmenšiť treciu plochu so vzduchom a tým aj celkové brzdenie auta. Zadné okno je teraz plochejšie a privádza tak ľahšie vzduch na zadné krídlo, kde sa rozdeľuje.
Na DTM vozidlách skutočne záleží výrazne na aerodynamike, čo vidno aj na nových spätných zrkadlách znižujúcich celkový koeficient trenia vzduchu.

Ľahká konštrukcia

Na začiatok len jednoduché porovnanie: BMW M4 Coupé je krásnym príkladom odľahčenej konštrukcie s celkovou hmotnosťou auta 1.497kg, čo je o 80kg menej, ako jeho predchodca BMW M3. Vďačný možno byť za to využitie moderných vysokopevných materiálov. Jedná sa o uhlíkové vlákna, vystužených plastov a hliníkových zliatin.
Karbón sa našťastie využíva vďaka motošportu a aj preto bol využitý na modely M4 DTM. Jeho celková hmotnosť je 1.100kg a to už s vodičom.

Bezpečnosť

Takisto ako v bežnej premávke, aj pri súťažení sa kladie dôraz na bezpečnosť a preto FIA (automobilová federácia) stanovila určité pravidlá a vytvorila normy pre niektoré súčasti DTM áut. BMW M4 DTM je zložené z viac ako 5.000 súčastí a súčiastok, pričom 50 dielov je normalizovaných. O aké diely sa jedná?
Je to napríklad kabína jazdca, ktorá je vyrobená ako jeden liaty celok (monokok/monocoque) z karbónu. Ďalej prevodovka, spojka, tlmiče, zadné krídlo. Toto extrémne znižuje náklady na vývoj všetkým (trom) výrobcom súťažiacim v DTM: Audi, BMW, Mercedes.

Motor, prevodovka

BMW P66 je kódové označenie motora pre DTM a generuje 480 konských síl (na motorovej brzde, takže výsledný výkon na kolesách je o niečo nižší), ktoré sú spolu so škrtiacou klapkou v saní vzduchu určené pravidlami súťaže. P66 je poskladaný z 800 rozličných komponentov, zložených z 3.900 jednotlivých súčiastok. Táto Vé-osmička akceleruje z 0 na 100km/h za 3 sekundy a to pri celkovom objeme valcov 4l.
GP Spanien 2013
Prevodovka je, už ako bolo vyššie spomenuté, normalizovaná. Môžu v nej však byť menené ozubené prevody, ktoré svojou kombináciou vytvoria 11 prevodových pomerov. To či sa auto nastaví do pomala, alebo do rýchla je už iba na tímoch.

Riadenie

Tento krát spomíname riadenie vozidla a nie riadenie ako technický systém súčastí. Riadenie v roku 2014 v DTM bude o niečo jednoduchšie, pretože je povolený kontrolný displej priamo pred volantom vodiča. Rozmiestnenie tlačidiel a vypínačov je už individuálna záležitosť každého jazdca.
GP Spanien 2013
P90144246-highRes

Technické dáta BMW M4 DTM

Šasi: monokok z uhlíkových (karbónových) vlákien s integrovanou nádržou a oceľovou klietkou; deformačné zóny vpredu a na stranách auta z karbónu
Rozmery [mm]: 4.775 dĺžka; 1.950 šírka; 1.200 výška
Nádrž [l]: 120
Motor: atmosférický 90° V8, 4 ventily na valec, 2x28mm škrtiace klapky v saní (dané pravidlami); objem 4l; výkon 480ks (so škrtiacimi klapkami); krútiaci moment 500Nm; riadiaca jednotka Bosch MS 5.1
Prevodovka: 6-stupňová, ovládaná pneumaticky cez pádla na volante; 4-platňová spojka ZF Sachs z uhlíkových vlákien; nastaviteľný multi-kotúčový diferenciál s obmedzeným preklzom
Predná náprava/zadná náprava: dvojitá rybovitá náprava s posuvnou vzperou a nastaviteľnými tlmičmi v 6 úrovniach; H&R pružiny
Brzdy: hydraulický brzdový systém s dvojitým okruhom; jednoliate, odľahčené brzdové strmene (brzdiče); vnútorne chladené všetky kotúče; brzdový prítlak si môže jazdec nastaviť individuálne; elektromagnetický štartovací ventil
Kolesá: disky z hliníkových zliatin; vpredu 18´´x12´´; vzadu 18´x13´´
Pneumatiky: Hankook; vpredu 300-680-18; vzadu 320-710-18

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: BMW

GP Spanien 2013   P90144253-highRes  GP Spanien 2013  GP Spanien 2013

About V

One thought on “BMW M4 DTM

Leave a Reply

Your email address will not be published.