BMW M4 DTM cez termokameru

Téma “teplota” nie je v motorizme na vedľajšej koľaji, práve naopak, hrá dôležitú roľu a ešte dôležitejšiu v motoristických športoch. BMW ponúka pohľad na ich súťažné vozidlo M4 DTM práve cez kameru zaznamenávajúcu teplotu.Kamery používané na zaznamenanie teplôt (ktoré objekt má) sa nazývajú termokamery. Takouto termokamerou disponuje aj Strojnícka fakulta Žilinskej univerzity a vďaka nej vám prinášame aj dôležité termo snímky v každom teste automobilov.

Prečo je teplota tak dôležitá?

Tak práve v prípade BMW M47 DTM dokážu konštruktéri správne osadiť chladič motorovej kvapaliny, chladiče bŕzd, ale aj predpísať správnu teplotu pneumatikám tak, aby auto dobre držalo na asfalte.

Podľa snímkov (ktoré BMW dodalo zo zastávky v boxoch) dosahujú špeciálne karbónové brzdy teplotu až 800°C, nové pneumatiky čakajúce na výmenu majú vďaka ohrievacím dekám 80° až 100°C a teplota v kokpite sa pohybuje okolo hodnoty 60°C. Takže jazdec bez kondičky nemá šancu odjazdiť celé preteky v takých nadtropickách teplotách, ktoré panujú všade okolo neho.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto+video: BMW Group

untitled2 untitled3 untitled4 untitled5

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.