Kontrola kvality vďaka virtuálnym gestám v BMW

Inovácia z hier

Automatizované detekcie ľudskej gestikulácie bola prednedávnom ešte nemožná. Nikto by pred pár rokmi nedokázal predpovedať, že sa budeme hrať kolky v našej obývačke pomocou herných konzol a rôznych kamier, ktoré snímajú naše pohyby a prenášajú ich do virtuálneho sveta.

Tieto technológie sa za krátku dobu dostali aj do sveta výroby áut. BMW Group používa podobný princíp sledovania kvality dielov. Napríklad každý nárazník prechádzajúci po páse je pred namontovaním na šasi ešte “okukaný” kamerou a počítač rozhodne, či  nemá chyby a či netreba daný diel vyradiť. Predchádza sa tak rôznym problém. Zákazník dostáva skontrolovaný produkt a výrobca si ušetrí mnoho nákladov, ktoré by musel vynaložiť na kontrolóra, v prípade neskoršej chyby dielu zase jeho stiahnutie z trhu a nápravu problému, atď.

Človek a stroj

O čo teda ide? Pracovníci chytia do ruky nárazník a ukážu prstom na chybu. Dve 3D kamery s infračerveným svetlom a filtrom vysielajú neviditeľnú mriežku s bodmi a keď j v tomto poli bodov detekovaná ruka, systém automaticky zamiera na daný bod a uloží túto chybu do systému. Keď pracovník/čka prejdú plynule dlaňou ponad nárazník, kamera má prednastavený príkaz: “bez chyby” .

Čo z toho má smrteľník?

Možno sa to zdá na začiatok ako nezmysel, no pri dostatočnom počte nasnímaných problémov určite dokážu v krátkej budúcnosti nastaviť kamery do sekcie už hneď po výrobe nárazníkov a tak kontrolovať najčastejšie miesta s chybami. Ďalej si počítač ukladá rôzne typy vád na nárazníkoch, takže sa vytvára databáza.

Teraz nasleduje iba moja domnienka, no po skúsenostiach ktoré takto naberú je celkom logické, že tieto chybové kamery budú mať aj vplyv na samotnú výrobu. Príklad: ak vyjde z výroby niekoľko nepodarkov s rovnakou, alebo podobnou chybou, určite sa dá ovplyvniť aj výroba, minimálne upozornením človeka, aby skontroloval zariadenia.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: BMW Group

201406_P90152422-zoom-orig

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.