Priekopnícka Trieda B v novej špičkovej forme

Koncepčne, ako aj technologicky otvorila druhá generácia  Triedy B novú epochu kompaktnej triedy Mercedes-Benz. Od svojho uvedenia na trh koncom roka 2011 sa predalo na celom svete viac ako 350 000 kusov. Značka Mercedes-Benz teraz zmodernizovala tento bestseller a zvonku, ako aj zvnútra ho zhodnotila, a navyše obohatila o atraktívne, nanovo stanovené línie výbavy.

Päť úsporných dieselových modelov s rozsahom spotreby od 3,6 do 5,0 l/100 km, štyri hospodárne benzínové modely so spotrebou od 5,4 do 6,6 l/100 km, alternatívne pohony (B 200 Natural Gas Drive a Trieda B Electric Drive), ako aj na želanie dodávaný pohon všetkých kolies 4MATIC zabezpečujú jedinečný výber v segmente. Navyše Trieda B s hodnotou cw pod 0,25 zostáva naďalej vzorom vo svojej triede. Predaj sa už začal v septembri, svetová premiéra sa uskutoční na parížskom autosalóne (4. – 19. októbra). K obchodníkom sa zmodernizované modely dostanú v novembri 2014.

„Ako prvý člen kompletne novej generácie kompaktnej triedy bola pre nás Trieda B priekopníkom k veľkému úspechu v tomto segmente vozidiel. Teraz sa priekopník prezentuje v novej špičkovej forme,“ hovorí Ola Källenius, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za odbyt. „Trieda B je perfektný (rodinný) automobil pre všetkých, ktorí kladú veľkú dôležitosť na praktickosť, komfort a bezpečnosť, ale súčasne sa nechcú vzdať športovosti a jazdnej dynamiky.“

B-Klasse 2014 B-Class 2014
Viac svetla: Teraz v ponuke vysokovýkonné svetlomety s LED

Zmodernizovaný model Triedy B s benzínovým alebo dieselovým motorom najľahšie rozpoznáte spredu: nový nárazník, široké obloženie chladiča s dvoma lamelami, ako aj teraz do svetlometov integrované denné osvetlenie vytvárajú organickejší a dynamickejší vzhľad. Zadný nárazník bol tiež upravený a teraz obsahuje obloženie so zvýraznenými obrysmi a prídavné pochrómované ozdobné lišty. Ešte výraznejší vzhľad cez deň a v noci zabezpečujú vysokovýkonné svetlomety s LED (zvláštna výbava, nedodáva sa pre Triedu B Electric Drive a Natural Gas Drive). Vďaka širokému rozptylu svetla a farbe svetla podobnej dennému svetlu ponúka vyššiu bezpečnosť v noci. Zadné svetlá v technike svetelných diód dodávajú vizuálne prvky a zlepšujú viditeľnosť.

B-Klasse 2014 B-Class 2014

Kvalitný a funkčný interiér podčiarkuje prémiový charakter Triedy B. Zmodernizovaním modelu sa znova zvýšila exkluzivita, modernosť a možnosti individualizácie. K hodnotným detailom, ktorými Mercedes-Benz zhodnocuje Triedu B, patrí napríklad veľký voľne stojaci displej centrálnej jednotky, ktorý teraz s uhlopriečkou do 20,3 cm (8”) vyzerá o číslo väčší, ako aj ušľachtilá grafika ciferníka združeného prístroja. Náladové osvetlenie s možnosťou výberu 12 farieb umožňuje celkom individuálne nastavenie interiéru.

Okrem toho Mercedes-Benz prepracoval modelový program a prispôsobil ho logike iných kompaktných modelov. Nové sú tri línie výbavy Style, Urban a AMG Line, vždy s mnohými samostatnými detailmi v exteriéri a interiéri. Na tom stavajú balíky Night, Exklusiv a AMG Exklusiv a umožňujú ďalšiu individualizáciu.

Nová je zvláštna výbava KEYLESS-GO. Tento systém oprávnenia na vstup a na jazdu umožňuje otvorenie, naštartovanie a uzamknutie vozidla len nosením elektronického kľúča.

Bezpečnosť: autonómne čiastočné brzdenie pri rozpoznanom nebezpečenstve zrážky

Trieda B s množstvom nových, sčasti sériovo dodávaných asistenčných jazdných systémov, stanovila pri svojom uvedení na trh znova bezpečnostný štandard v kompaktnej triede. Rozšírené funkcie a noví asistenti teraz ponúkajú ešte viac podpory vodičovi. COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS rozširuje funkcie asistenta prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST o autonómne čiastočné brzdenie s cieľom zníženia nebezpečenstva nehôd v dôsledku nabehnutia. Ďalšiemu vývoju sa nevyhol ani sériovo dodávaný asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST: Teraz pomocou päťstupňovej indikácie zobrazuje aktuálny stav pozornosti (attention level)
vodiča a pracuje v rozšírenom rýchlostnom rozsahu (60 – 200 km/h).

„Mercedes connect me“ spája Triedu B s okolím

Nová generácia telematiky ponúka ešte intuitívnejšie ovládanie, ako aj mimoriadnu možnosť zažiť funkcie vďaka animovaným ponukám a vizuálnemu zobrazeniu na ešte väčšom displeji hlavnej jednotky.

„Mercedes connect me“ spája Triedu B s okolím. Sériovo dodávaný komunikačný modul umožňuje používanie základných služieb Mercedes connect me.

B-Klasse 2014 B-Class 2014

K službám, ktoré sú k dispozícii, patria napríklad nehodový manažment, manažment údržby a poruchový manažment. Systém tieňového volania Mercedes-Benz v prípade nehody automaticky spojí cestujúcich s centrálou tiesňového volania Mercedes-Benz a odošle informácie o polohe a stave vozidla do záchranárskeho operačného strediska. To umožní priame vyslanie záchranárskeho vozidla na miesto nehody. Systém funguje automaticky, môže sa však aktivovať aj manuálne.

Zvláštna výbava Remote Online umožňuje zákazníkom, aby sa kedykoľvek a kdekoľvek spojili so svojím vozidlom cez portál „connect.mercedes.me“ a napríklad cez smartfón zistili, aká plná je palivová nádrž.

Ešte rozsiahlejšie sú služby „Mercedes connect me“ v Triede B Electric Drive: prostredníctvom „connect.mercedes.me“ sa dá na diaľku pohodlne zistiť aktuálny stav nabitia lítium-iónovej batérie alebo momentálny dojazd vozidla. Ponuku „Mercedes connect me“ završuje možnosť vyhrievania alebo chladenia vozidla – vždy podľa teploty – k individuálne nastavenému času odjazdu.

Zákazníci s COMAND Online disponujú navyše dopravnými informáciami v reálnom čase poskytovanými prostredníctvom služby Live Traffic Information.

V širokom rozsahu: benzínový, dieselový, pohon všetkých kolies a alternatívne pohony

Vo veciach hospodárnosti stanovuje nová Trieda B s najlepšou hodnotou cw, ako tradične, latku v tomto segmente. Spektrum hospodárnych motorov je široké – celkovo sú na výber štyri dieselové, štyri benzínové motory, ako aj dva modely s alternatívnymi pohonmi. Okrem toho je v ponuke BlueEFFICIENCY Edition modelov B 180 a B 180 CDI.

Vďaka novému modelu B 200 CDI 4MATIC začína potešenie a bezpečnosť pohonu všetkých kolies už pri približne 130 g CO2/km namiesto doterajších vyše
150 g CO2/km (B 220 4MATIC). Teraz sú k dispozícii celkovo štyri modely s pohonom všetkých kolies na lepšiu trakciu, vysokú jazdnú stabilitu a bezpečné ovládanie.

S modelom B 200 Natural Gas Drive a onedlho Triedou B Electric Drive budú v budúcnosti v ponuke hneď dva modely s alternatívnym pohonom. Obidva využívajú modulárnu koncepciu karosérie „ENERGY SPACE“ Triedy B: V podlahe je umiestnený jeden veľký a dva menšie zásobníky na zemný plyn, ako aj 14-litrová nádrž na benzín (B 200 Natural Gas Drive), resp. lítium-iónová batéria (Trieda B Electric Drive). Vďaka tomuto inteligentnému balíku si päťmiestne vozidlo zachováva známy veľkorysý batožinový priestor.

B-Klasse 2014 B-Class 2014

Modelový program: nová logika ponuky s tromi líniami

Počas modernizácie modelu prepracoval Mercedes-Benz modelový program a prispôsobil ho logike ostatných kompaktných modelov. Nové sú tri línie výbavy Style, Urban a AMG Line, vždy s mnohými samostatnými detailmi v exteriéri a interiéri. Na tom stavajú balíky Night, Exklusiv a AMG Exklusiv a umožňujú ďalšiu individualizáciu.

Línia výbavy Style podčiarkuje štýlový vzhľad. K znakom exteriéru patria disky z ľahkej zliatiny vo výraznom dizajne, obloženie chladiča s dvomi lamelami lakovanými v irídiovej striebornej farbe s pochrómovanými vložkami, ako aj ozdobné spodné lišty bočných okien v chróme. K štýlovo zladenému interiéru patria sedadlá s čalúnením s látkou Vianen, ozdobné prvky v prúžkovanom vzhľade a vybrané prvky v striebornej chrómovej farbe – medzi nimi ukončenie multifunkčného volantu, aplikácie na radiacej páke a vypínače na hornom ovládacom poli. Užitočné detaily ako dvojitý držiak na poháre v stredovej konzole a 12-voltová zástrčka v zadnej časti dopĺňajú kvalitné prostredie.

Línia výbavy Urban zdôrazňuje športovosť vozidla v exteriéri a interiéri. Obloženie chladiča s dvomi lamelami lakovanými v irídiovej striebornej farbe a pochrómovanými vložkami, 43,2 cm (17″) disky z ľahkej zliatiny s 5-lúčovým dizajnom a dvojvetvová výfuková sústava s koncovkami výfuku odolnými proti nárazu vo vzhľade chrómu dodávajú dynamické prvky. V interiéri sa prezentuje športový charakter vďaka sedadlám s čalúnením v imitácii kože ARTICO/látka Montfoort a multifunkčný volant v koži s perforáciou v oblasti uchopenia. Detaily ako kontrastné ozdobné švy, aplikácie v striebornej chrómovej farbe a ozdobné prvky v plachetnicovom vzhľade dopĺňajú kvalitnú atmosféru.

B-Klasse 2014 B-Class 2014

Línia výbavy AMG Line zvyšuje športovosť a exkluzivitu vozidla. Dynamický vzhľad zabezpečuje intenzívny styling AMG, obloženie chladiča s dvomi lamelami lakovanými v irídiovej striebornej farbe a pochrómované vložky, ako aj dvojvetvová výfuková sústava s koncovkami výfuku odolnými proti nárazu so vzhľadom chrómu. Komfortný podvozok so znížením a športové priame riadenie zlepšuje ovládanie a zvyšuje pôžitok z jazdy. 45,7 cm (18″) disky z ľahkej zliatiny AMG s dizajnom 5 zdvojených lúčov, dierované brzdové kotúče vpredu a brzdové strmene vpredu s nápisom Mercedes-Benz završujú výrazný exteriér. Sedadlá s imitáciou kože ARTICO/mikrovlákno DINAMICA, ako aj dole sploštený multifunkčný superšportový volant a radiaca páka v perforovanej koži dodávajú interiéru štýlovo-športové prvky. K tomu patria červené kontrastné ozdobné švy, ktoré sa opäť nachádzajú aj na opierkach ruky na dverách, stredovej konzole, sedadlách   a radiacej páke. Ďalšou novinkou sú športové pedále z brúsenej ušľachtilej ocele s gumovými nopkami.

Ďalšiu individualizáciu exteriéru umožňuje balík Night. K nemu patria vybrané dizajnové prvky v čiernej farbe. Obloženie chladiča sa prezentuje s dvomi lamelami vo vysokolesklej čiernej farbe a pochrómovanými vložkami. Rovnako v čiernej farbe sú leštené 45,7 cm (18″) disky z ľahkej zliatiny, teleso vonkajších zrkadiel a ozdobná spodná lišta bočných okien. Tmavo tónované, tepelnoizolačné sklo od B stĺpika chráni pred zvedavými pohľadmi a súčasne podčiarkuje športovosť.

Komfort, kvalita a dizajn charakterizujú balík Exklusiv. K prednostiam patria vyhrievané predné sedadlá s bedrovou opierkou nastaviteľnou v štyroch smeroch, ktoré sú ako multifunkčný volant a radiaca páka potiahnuté ušľachtilou kožou. Primerane k tomu sú prístrojová doska a stredové výplne dverí vyhotovené v imitácii kože ARTICO. Kožené sedadlá sa dodávajú vo výrazných farbách červená cranberry, hnedá lieskový orech a čierna. K exkluzívnej atmosfére prispievajú aj dizajnové prvky v striebornej chrómovej farbe. K tomu treba uviesť mnohé praktické detaily ako infračervený systém komfortného zatvárania alebo 12-voltová zástrčka v zadnej časti.

Balík AMG Exklusiv ako nadstavba línie AMG line ponúka ešte viac exkluzivity, individuality a športovosti. K prednostiam patria vyhrievané sedadlá s bedrovou opierkou nastaviteľnou v štyroch smeroch, ktoré svojím čalúnením v čiernej koži RED CUT a červenými kontrastnými ozdobnými švami udávajú výrazné prvky.

Vhodné k tomu sú prístrojová doska a stredové výplne dverí vyhotovené rovnako v imitácii kože ARTICO ako opierky ruky na dverách, vždy s červenými kontrastnými ozdobnými švami. Dole sploštený multifunkčný superšportový volant v koži s perforáciou v oblasti uchopenia a radiacou pákou v koži podčiarkujú športový charakter.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

B-Klasse 2014 B-Class 2014 B-Klasse 2014 B-Class 2014   B-Klasse 2014 B-Class 2014   B-Klasse 2014 B-Class 2014 B-Klasse 2014 B-Class 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.