Shell vo Formuly 1 počas Grand Prix

Sezóna Formuly 1 sa pomaly ale isto blíži k svojmu záveru, pričom ostávajú už len dve podujatia. Máme za sebou Veľkú cenu USA, ktorú vyhral Lewis Hamilton, čím si upevnil prvé miesto v boji o majstrovský titul.

Tohtoročná sezóna sa nesie v duchu jedných z najväčších zmien aké tento motor-šport zažil. Tá najväčšia je rozhodne zmena pohonného ústrojenstva, ktoré má teraz menší zdvihový objem, menší počet valcov, preplňovanie a výkonnejšie rekuperačné ústrojenstvo. Do vývoja pohonnej jednotky investovali výrobcovia obrovské množstvo prostriedkov a času, pretože museli splniť oveľa náročnejšie podmienky oproti minulej sezóne. Jednou z podmienok je, že si musia piloti počas pretekov vystačiť so 100 kg paliva (cca 140 litrov), bez možnosti tankovania. Vývoju nepodlieha iba pohonné ústrojenstvo ale aj palivo a v tomto článku si pozrieme bližšie na to ako spolupracujú výrobcovia palív a mazív s pretekárskymi tímami.

800px-Scuderia_Ferrari_2008_transporter

Kamión s návesom Shell Trackside Laboratory

Najúspešnejšia spolupráca v histórii F1, ktorá priniesla 12 titulov majstra sveta a 10 titulov v pohári konštruktérov, je medzi spoločnosťami Shell a Ferrari. Táto silná spolupráca musela pred touto sezónou čeliť novým výzvam pri vývoji úplne novej pohonnej jednotky, a tým muselo dôjsť k optimalizácii paliva a mazív. Tím pracujúci na projekte Shell’s Formula One sa postupne rozrastá a predstavuje viac ako 50 technologický centier, ktoré spolupracujú s automobilkou Ferrari. Títo členovia tímu pracujú spolu po celom svete v Shell laboratóriách a zariadenia na všetkých tratiach počas celej sezóny a tiež v srdci Scuderie Ferrari v Maranelle. Mnoho pracovníkov, ktorí vyvíjajú produkty pre Scuderiu Ferrari tiež pracuje na ekvivalentných produktoch pre sériové automobily. To znamená, že každá získaná technologická výhoda pre Ferrari sa ďalej dostáva k motoristom. Typickým príkladom je bezolovnaté palivo Shell V-Power a motorové oleje Helix Ultra.

Shell na pretekoch

Shell at the Australian F1 Grand Prix

Vzorka oleja odobratá pre analýzu

Shell poskytuje Ferrari kompletnú analýzu palivových a olejových vzoriek pri každých pretekoch, pričom využíva najmodernejšie technológie a expertízy. Vždy, keď sa monopost Ferrari vráti späť do garáže, vedci od Shell odoberú vzorky a zanesú ich do pojazdného laboratória – Shell Trackside Laboratory. Laboratórium je umiestené v návese kamióna zaparkovaného v paddocku. Tu prebieha viac ako 70 testov počas víkendu, na ktoré dozerajú veľmi skúsení vedci od spoločnosti Shell. Testami sa ubezpečuje aby jazdci dostávali maximálne výkony počas celého víkendu.

 

 

 

 

 

Aktivity v laboratóriu počas pretekárskeho víkendu

Streda
Shell Trackside laboratórium je navrhnuté pre efektívne premiestňovanie a zároveň poskytuje maximálny priestor pre ostatné časti tímu v paddocku. Sotva prídu nákladné vozidla s vybavením sú precízne usporiadané a príprava laboratória začína. V stredu Shell výskumníci testujú zariadenia a pripravujú všetko na víkend.

shell-v-power-race-fuel

Tankovacie zariadenie – carlotta

Štvrtok
Monoposty sú pripravené na jazdu a kontroluje sa funkčnosť všetkých systémov, avšak všetko bez akcie na trati. Vtedy Shell odoberie vzorky paliva zo sudov, z tankovacích zariadení a zo samotných monopostov. Zameriava sa na to, aby palivo malo stále tie isté vlastnosti, ako keď opúšťalo technologické centrum v Hamburgu a nebolo nijak kontaminované. Analýza sa vykonáva aj na vzorkách oleja z motora a prevodovky.

Piatok
V čase, keď monoposty vyrazia na trať sú znova odobraté vzorky z tankovacích zariadení pre uistenie sa, že je všetko v poriadku. Po každej jazde sú odobraté vzorky z každého auta a vykoná sa analýza na zistenie množstva drobných kovových čiastočiek. Toto poskytuje Scuderii Ferrari hlboký náhľad do kondície spaľovacieho agregátu.

Vysoko vyškolení experti pracujú na analýzach počas celého víkendu

Sobota

Ďalšie testy palív a olejov prebiehajú celé dopoludnie a najdôležitejšie sú vzorky pred kvalifikáciou. Ferrari potrebuje mať istotu, že palivo je optimálne pripravené pre kvalifikáciu a preteky. Výsledky analýz olejových vzoriek vypovedajú o kondícii motora a informujú tím o tom, ako tvrdo môžu na motor zatlačiť počas kvalifikácie a počas pretekov.

 

 

Nedeľa
Po kvalifikácii sú monoposty pod tzv. Parc Fermé (nemôže sa na nich vykonávať žiadna zmena). Shell však má povolené od automobilovej asociácii FIA odobrať vzorky pre ubezpečenia sa, že je všetko v poriadku pred pretekmi. FIA vykonáva aj náhodné kontroly vzoriek pred a po pretekoch a Shell sa stará o to aby výsledky boli konzistentné. Monoposty po pretekoch opäť spadajú pod Parc Fermé, keď opustia toto uzavreté parkovisko Shell odoberie vzorky a zasiela ich späť do laboratória v Hamburgu pre kompletnú analýzu. Výsledky potom zdieľajú s Ferrari behom niekoľkých dní.

Piloti sa spoľiehajú na prácu odborníkov od Shell

Autor: Maroš Uhrin Zdroj: Shell

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.