BMW 520d xDrive. Mäkko a pomaly

Predstavte si, že ste na vysnívanej pozícii v práci. Máte vysnívaný dom, možno bazén, manželku, deti, psov. Čo ďalej? Auto! A tým by mohla byť 5-ťka od BMW, alebo nemohla ?

Už sme mali v našej redakcii od nemeckého výrobcu automobilov vyššej strednej triedy BMW pár kúskov. Postupne to rástlo, najprv 125d, potom 318d, v zime kabriolet 420d a teraz prekrásny sedan 520d. Práve BMW radu 5, alebo skrátene 5er, je pre mladých ľudí veľmi vytúžený artikel a rozpráva sa o ňom viac, než o ktoromkoľvek inom aute, či od tej istej, alebo od inej značky. Prečo práve toto auto?

_IGP9433

Je vyspelé a lepšie ako Aston Martin


4er voči 3er je o niečo vyspelejšie, aspoň sa tak na oko tvári, aj keď vychádza z trojky. 5er je však niečo viac, hlavne má za sebou už dlhoročnú tradíciu a skúsenosti a z toho všetkého vychádzali aj pri návrhu modelu pre rok 2015. BMW nestrieľa do neznámeho, že ak sa náhodou niečo pokazí počas prevádzky, tak jednoducho zvolajú pár tisíc kusov do fabriky na opravu. Nie! Takto to nefunguje ak si chcete vybudovať dobré meno a to 5er má.

_IGP9443

Na prvý pohľad je 5er zvonka veľký. Veľmi veľký. Kufor je pomerne vysoko umiestnený, kapota motora je takisto masívna spolu s prednou maskou. Z profilu je auto skôr autisko. Všetky dvere sú široké a tak nastupovanie do auta nerobí žiadne problémy, ba dokonca je pohodlné. Nastupoval som už aj do Aston Martin Rapid, čo je štvrodverová športová limuzína – nechytá sa na BMW 5, bez odpustenia. Nohy nemusíte pri nastupovaní krčiť do rôznych polôh aby ste ich dostali dnu a už vôbec nie lámať. Na jednej križovatke som dokonca  zastal vedľa 7er model z roku cca 2010 a musím povedať, že sme boli na oko veľkosťou rovnaký. Je to podľa mňa skvelé, že autá rastú do veľkosti, pretože tým rastú aj do pohodlia.

_IGP9448

Vráťme sa ale ku kufru, o ňom jednoducho musíte vedieť.

Kufor lodný

S 5-ťkou sme mali česť ísť na extra dlhú trasu do Mníchova a ešte ďalej. Nevedel som však čo čakať od kufra, či do neho zmestíme všetky kamery, rampy statívy a pod., takže kufor som otvoril na aute vôbec ako prvý a ostal som v šoku. Kufor je hlboký, široký, vysoký, priestranný, no proste nádhera. Ja som teda veľký kombíkofil, ale z kufra 5er sedanu som bol ohromený.
Samotné veko kufra je tiež veľké a ani mnohé cudzo-značkové kombíky nedosahujú po jeho otvorení tak obrovský vstupný otvor ako tento sedan. V tomto aute asi nebudete prevážať vrecká cementu, ale možno manželkinu batožinu a to je v pánskom meradle viac a verte, že tento kufor závidia páni aj v krajinách, kde je povolená bigamia a kde musia voziť práve batožinu viacerým manželkám naraz.

_IGP9421 _IGP9420 _IGP9417

Interiér

Keď už som spomenul Aston Martin, aj sedenie vzadu nemá zrovnateľné s BMW 5. V BMW 5 sa môžete vo voľnom čase venovať napr. kankánu, alebo stepovaniu, alebo niečomu podobnému, miesta je jednoducho povedané bohate. Sedenie pre dve osoby je viac ako komfortné, možno sa v ňom pohodlne rozvaliť a relaxovať. Predné sedačky mi prišli pohodlnejšie, ale to je pochopiteľné, keďže vodič je vystavený najväčšej únave. Taktiež miesta vpredu je bohate až na spolujazdcove ľavé koleno. Akurát v tej výške sa totiž nachádza dosť výrazná hrana prístrojovej dosky, čo je trošku nepochopiteľné. Pri zlom usadení sa je viac než pravdepodobné, že sa vysoký spolujazdec bude kolenom o toto miesto dotýkať, alebo búchať.

_IGP9504panorama

Dverové panely obsahujú mnoho odkladacieho priestoru aj pre fľaše s vodou, pre kilo hrozna, aj pre krabicu raňajkových musli – naraz, mám to odskúšané. Stredový panel bol príjemnou zmenou, práve tu bolo vidieť rozdiel voči jednotke až štvorke. Stredový panel je širší, umiestnený vyššie, čo má za následok pohodlnejšie umiestnenie lakťa na ňom. Má rozumnejšie umiestnené priehradky na kávy, pre kľúče, pre mobil, atď. Radiaca páka spolu s okolitými ovládačmi jazdných režimov a spolu s ovládačom iDrive je rovnaká, no opäť je umiestnená akosi ergonomickejšie, čiže viacej situovaná na vodiča.

_IGP9470 – zlúčenie10339512_586278164848442_8966038481396369377_o

Čo bolo ale záhadou, v odkladacom priečinku pod lakťom bolo extra málo miesta (nezmestila sa tam ani hrubá peňaženka). Viete prečo? Pre jablko. Skutočne, v tomto priečinku, ktorý sa inak zdal výrazne objemný, bol držiak aj s dokovacou stanicou pre eplovské produkty ako ajFón a iné. Začínam mať na to v BMW alergiu. Bavorskí Nemci sa tvária ako keby iné značky mobilov ani neboli a tak pripravíme celý (inak skvelý) systém iba pre iPhone. Hudba sa bude dať spúšťať iba z iPhonu (z Androidu obtiažne a z Windows Phonu iba pomocou Bluethoot, iné značky sme neskúšali), na internet sa bude dať pripojiť iba cez iPhone, fotky ku kontaktom načíta iba z iPhone. Ale toto riešim v každom BMW a aj budem, pretože BMW používa všade jednotný ovládací systém.

_IGP9474_IGP9473

Pohľad na prístrojový panel vodiča ma ale vytrhol z rozčuľovania sa nad zjavnou dohodou medzi Apple a BMW. Panel bol elektrický, tzv. Black Panel a menil grafiku aj ukazovatele rýchlosti a otáčok v závislosti od zvoleného jazdného režimu. Športový režim ponúkal dravé červené farby a čísla ako pre seniorov. Komfortný režim zmenil farbu na… Vlastne nemal okolo seba výraznú farbu, bol elegantný, s jemnými číslami a aj ukazovateľmi. Ekologický režim sa zmenil na modrý a ukazoval či práve nedupete na plynový pedál, či nemáte preradiť na vyšší prevodový stupeň, či práve dobíja batériu a pod. Bola to príjemná zmena, no nie nevyhnutnosť v tomto type auta.

_IGP9514_IGP9510_IGP9513_IGP9509_IGP9512_IGP9511

Čo je nevyhnuté

Keď som spomínal, že Blackpanel nie je nevyhnutý, tak tým myslí, že je to pekná hračka, ale napr. nemá dopad na aktívnu, či pasívnu bezpečnosť. Čo však má dopad na bezpečnosť a čo je teda nevyhnutné, tak to sú iné systémy, ktoré BMW ponúka. Napr. adaptívne svetlomety – podľa mňa najlepšie na trhu a to som zhodnotil na základe skúseností a testovania a nie z hľadiska ne/sympatickosti. BMW svetlomety, odhliadnuc od toho, že stále pokračujú vo svojom štýle “Anjelských očí” a nemenia ich v každom modeli a ešte aj facelifte, majú najrýchlejšie reakcie na zatočenie volantom do zákruty, najrýchlejšie reakcie na osvetlenie proti, alebo súbežne idúcim autom, kedy sa prepnú do stretávacieho režimu. A majú vysokú svietivosť.

_IGP9500
Ďalej adaptívny tempomat je nevyhnutnosťou, ten si udržuje vzdialenosť od pred vami idúceho vozidla a zároveň brzdí v prípade nutnosti, takže vy sa môžete doslova obzerať po vtákoch, aj keď by ste nemali. Žiaľ sme ešte netestovali BMW s adaptívnym tempomatom, takže reálne dojmy nemôžeme podať.
Nesmiete zabudnúť ešte na GPS navigáciu, aj keď si budete myslieť, že váš mobil predsa navigáciu má, tak prečo do auta ďalšiu? Pretože je plne začlenená do systému, nemusíte nikde lepiť svoj mobil na čelné sklo, nemusíte sa starať o internetové pripojenie v zahraničí, aby ste načítali informácie o doprave. BMW navigácia načítava informácie z rádia a ihneď vás upozorňuje a aj načítava dopravné info z celej vašej trasy. Žiaľ táto funkcia je sprístupnená až od rakúskych hraníc, na Slovensku nefunguje. Napriek tomu navigácia pozná aj posledné zákutia a slepé uličky a nielenže naviguje cez reproduktory, cez centrálny displej, ale detailne ukazuje kde sa na križovatke zaradiť a to na prístrojovom panely, čo je neopísateľne výborné.

_IGP9466

Až tieto a mnohé ďalšie systémy a asistenti robia z 5er skutočný pohodlný sedan na cestách. Ak ich nechcete a snažíte sa ušetriť, bude asi rozumnejšie prejsť na rady 3 alebo 4. Dokonca aj servis je pre ne lacnejší.

Mäkko a pomaly

Testované 520d xDrive disponovalo permanentným pohonom 4×4 (pre tých ktorí tomu nechcú veriť pripájame odkaz na stránku výrobcu, kde sa píše, že tento pohon je permanentný a za normálnych okolností je výkon prenášaný na nápravy v pomere 40:60 a mení sa podľa potreby atď.). Na suchých vozovkách to nie je zrovna nutné, no na zasnežených a mokrých je určite veľmi nápomocný. Auto bolo obuté na elektrónoch o rozmere R17 a s vysokými pneumatikami a samozrejme už aj s inými tlmičmi akými disponujú nižšie rady. To z neho robilo najpohodlnejšie BMW v akom som jazdil. Každú nerovnosť absorbovalo akoby bolo robené len pre nerovné cesty. Na ceste viac plávalo, ako kopírovalo terén, no neznehodnotilo to jeho jazdné vlastnosti. Moja chrbtica aj zabudla, že je a moje zuby ani raz nezhrkotali. V režime šport tlmiče trochu stuhli, ale nebolo to nič úžasné, skôr také, aby sa nepovedalo, že to nie je.

_IGP9445
Brzdy boli veľmi fascinujúce, pozoroval som ich činnosť od Mníchova. V režime šport sa vždy pripravia brzdové platničky do pohotovostného režimu ako náhle pustíte plynový pedál. To skracuje dobu brzdenia a brzdný účinok má ostrejší nástup. V režime komfort a eko mali brzdy štandardný, ak aj nie mäkký nástup. Až pri rýchlostiach nad 90km/h a pri prudkom!! pustení plynového pedála sa brzdové platničky pripravia na núdzové brzdenie, v opačnom prípade sú úplne bežné.

_IGP9447_IGP9426

Motor s označení 20d skrýva za sebou naftou poháňané 4 valce, ktoré vyprodukujú 190 koní a 400Nm krútiaceho momentu. Na papieri je to krásne číslo, ale v praxi to znamená, že ak chcete byť s týmto korábom v pohybe, musíte využívať celú dobu asi tak 70% potenciálu motora. Ten motor má čo robiť, aby dal do pohybu prevodovku, dva kardany (keďže je to 4×4), diferenciálne prevodovky, 4 širokánske pneumatiky a ešte aj vyše 1,8 tony vlastnej hmotnosti (a kde sú ešte pasažieri). Ja nechcem nijako zhodiť BMW, je zjavné, že EU tlačí do maloobjemových agregátov vzhľadom na emisie a pod., ale ten motor sa viacej trápi ako ide hladko. To je to isté, ako keby v minulosti zapriahli za koč pre 4 osoby + 2 kočišov 4 mulice na miesto 4 koňov. Číslo 4 tam stále je, ale je aj rozdiel medzi mulicou a koňom. Preto mal aj motor kombinovanú spotrebu okolo 7l/100km. Zaujímavé bolo, že v režime eko stúpla spotreba na 7,1l a v režime športovom a s manuálnym ovládaním automatickej prevodovky klesla na 6,8l. Len pre porovnanie, že nie vždy slabý motor = nízka spotreba, v 1er bol 218k motor a spotreba vyšla na 5,8l. Preto sa skúste poobzerať po objemnejších motoroch, napr. s motorom 30d je auto v tej správnej konštelácii.

_IGP9507

Automatickej osemstupňovej prevodovke niet čo vytknúť. Pre drvivú väčšinu vodičov je perfektne naprogramovaná a sprevodovaná. Ak by ste ale predsa chceli z nejakého dôvodu zobrať radenie do vlastných rúk, režim M, teda manuál, vám to umožňuje.

Áno, 5er bude tým kúpeným autom

_IGP9458

Keď tak zhrnieme fakty dokopy a pozrieme sa na všetky negatíva: držiak iba pre iPhone, ľavá strana prístrojovej dosky tlačí dlhých spolujazdcov do kolena (ak majú zle nastavené sedadlo), slabý motorček; a vylúčim nejaký iPhone (jednoducho by som si neobjednal držiak preň) a pod kapotu objednám rozhodne vhodnejší motor, ideál 30d, alebo keby som veľmi šetril, tak 25d, tak myslím, že je po problémoch. Pri tom sa mi núka auto pre dospelých, s obrovským odkladacím priestorom, s obrovskými rozmermi (prišlo mi vtipné, keď som sa musel na viac krát točiť na úzkych parkoviskách, pretože som bol “priveľký”), pohodlné!, mäkké, jednoduché na obsluhu, nenápadné a predsa maximálne reprezentatívne, trvácne z hľadiska životnosti, atď. Ku tomu prirátam adaptívne svetlomety, ktorým dávame 10/10 bodov, GPS navigáciu, tiež za 10/10 bodov a adaptívny tempomat (zatiaľ neodskúšaný) a máme tu asi ideálne rodinné auto, reprezentatívny koráb a limuzínu na večerný ples.
Obávam sa, že všetci mladí pozerajú na 5er iba zvonka a pre to ho chcú. No tu majú aj x ďalších argumentov, pre ktoré by to auto mali mať.

rozmery 520d motorizacia 520d cena 520d

Test a foto: Vladislav Baniari;

_IGP9501_IGP9498_IGP9495_IGP9450

About V

One thought on “BMW 520d xDrive. Mäkko a pomaly

Leave a Reply

Your email address will not be published.