Test CLA Shooting Brake – je to Mercedes!

Európa ponúka nespočetné množstvo príležitostí pre motoristov. Či sa jedná o moderne riešené, technické a krásne autá napríklad od Mercedesu, alebo sa jedná o najvyššie položený horský priesmyk Východných Álp Passo dello Stelvio.

Dizajn upúta

Shooting Brake je typ stavby auta vychádzajúci z 19. storočia. Bol to hranatý koč pre poľovníkov, ktorý mohli za jazdy strieľať na zver – preto “shooting” v názve, čo znamená “strieľanie”. Už vtedy bol takýto typ koča určený väčšinou anglickej šľachte a podľa toho aj vyzeral. Z tejto stavby vznikli neskôr typické kombi-automobily, aké poznáme dnes. Shooting Brake je trieda sama za seba a označovať ju ako “kombík” by bola pre ňu urážka a o tom by vám vedela hovoriť anglická šľachta. Mercedes-Benz sa ale drží tvarov Shooting Brake-u už dlhšie. Začalo to luxusnou triedou CLS. Od minulého roka uvideli na trh aj menšieho a lacnejšieho Shooting Brake-a v triede CLA.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 14

Kufor je zrezaný, nie však ostro, ale v tvare krivky. Pomerne malé bočné sklá sú uložené v dverách bezrámovo. Prelisovanie na dverách nemá iba pevnostný účel, ale aj vzhľadový. Zadné dvere ponúkajú na rozdiel od CLA Kupé dostatok miesta pre nastupovanie a teda by nemalo dôjsť ku žiadnemu zraneniu hlavy. Predné dvere ponúkajú na oblátku za svoju dĺžku aj mnoho odkladacieho priestoru z vnútornej strany. Na dverách sú pripevnené aj spätné zrkadlá s veľmi efektívnym smerovým svetlom. Predná časť auta je ako vystrihnutá z marketingovej knižky, ktorá káže klásť značku do popredia. Nie je to však otravné, práve naopak, je radosť pozerať na tú masívnu hviezdu osadenú v prednej mriežke chladiča.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 23

Technika presvedčí

Mercedes-Benz dodáva aj tento model s tak nadštandardnou bezpečnostnou výbavou, že ázijské napodobeniny môžu iba zazerať. Napríklad také airbagy nie sú pri nehode spúšťané iba vďaka pár senzorom umiestnených v deformačnej zóne, ale sú spúšťané pomocou (asi tak) milióna senzorov. To zabezpečí to, keď do Shooting Brake niekto narazí vpredu vľavo, aby sa nespustil airbag pre miesta kde nik nesedí, ale iba pre tých, ktorí su priamo ohrození. Ďalej sú to brzdy, ktoré vám stiahnu okuliare z nosa, ak na ne prudko skočíte. Mercedes vyvinul ESP (elektronický stabilizačný systém) a je to parketa v ktorej zmetú konkurenciu mihom prvej zákruty.

A čo také svetlá? Prišli LED-ky, má ich každý “šikmooký” a je to pekné, že? Akurát, že napr. brzdové svetlá od Mercedesu (aj v modeli CLA) prispôsobujú svoju svietivosť okolitému svetlu. V preklade to znamená, aby ste neoslepli ako na ruskej laserovej šou, keď pred vami v noci takéto auto zabrzdí, tak zníži jas LED-iek. Cez deň zase naopak, aby ste boli videní aj pri silnom svetle, svetlá na CLA-čku budú svietiť ešte silnejšie.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 5

Nesmieme zabudnúť na asistenta prevencie pred kolíziou, ktorý nás doslova zachránil na Rakúskej diaľnici. Systém kontroluje vzdialenosť od pred vami idúceho vozidla a uporňuje vás vizuálne na to, že mu môžete pobozkať zadok pri nehode. Ale to nie je všetko, aby k bozku nedošlo, tak systém ešte aj prispôsobí brzdný výkon tak, aký je v ideálnom prípade potrebný na to, aby zabránil zrážke. Veta ako z prednášky profesora, v praxi to znamená, že auto brzdí jemne ak nik pred vami nie je a ak áno, tak vám lietajú všetky neupevnené veci po interiéri, len aby zabránil zrážke.A ak by sa vám chcel napríklad cyklista-rebel hodiť na kapotu, tak tá sa zase zodvihne o 6cm na zadnej strane, aby stlmila pád tohto cyklistu.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 47

Potom je tu príplatková výbava a je iba otázkou času, kedy ju opäť Mercedes ako prvý na pár rokov zavedie aj ako štandard. Hovoríme o ukazovateli mŕtveho uhla v spätných zrkadlách, ktorý vám ukazuje v spätnom zrkadle červený trojuholník ak sa vám niekto plíži za zadným stĺpikom. Zvukovo upozorňuje pípaním ak ste vyhodili smerovku a chceli by ste sa náhodou s nevideným autom zoznámiť zblízka. Adaptívne predné svetlomety zase nastavujú svetlo tak, aby bolo stále osvetlené to, čo potrebujete. Dokonca svetlá ani otrávene neprepínate zo stretávacích na diaľkové a zase naopak, všetko to robí auto za vás a na to mu stačí malá kamera pod vnútorným spätným zrkadlom. Veľké plus u adaptívnych svetlometov Mercedesu je, že ignorujú svetlo bilbordov a rôznych reklám, toto konkurencia ešte nemá zabezpečené a keď kamera zaberie akékoľvek svetlo, tak sa svetlá stlmia. Na Mercedese svietia ďalej diaľkové a až keď kamera zistí svetlá auta, alebo motocykla, až vtedy sa stlmia.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 34Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 10

Na výber je aj z cúvacej kamery, adaptívneho tempomatu (odporúčame zakúpiť za každú cenu), alebo aj asistenta sledovania povolenej rýchlosti. Každému je ale ihneď jasné, že sledovanie povolenej rýchlosti si nedá niekto len tak dobrovoľne. A či treba cúvaciu kameru? Určite pomáha vidieť to, čo nevidíte v spätných zrkadlách.

WP_20150609_14_28_03_Pro

Má to miesto vo vnútri?

Zhrnuté jedným slovom: áno. Opísané v skratke: je to krátky “kombík” (práve bolo auto urazené) a nemožno očakávať vzadu miesto ako v CLS-ku, no dámy a deti sa vzadu určite pohodlne usadia. Vysokí, alebo statní páni budú chcieť sedieť vpredu. Predné sedačky, hmmm, ako to opísať. Materiál použitý pre sedaciu a chrbtovú časť je vo výbave AMG Line skvelý, jedná sa o Alcantaru a je ešte drahšia ako koža. Prečo? Pretože sa dobre o ňu stará, nepraská, nie je studená a nepotí sa na nej. Okrem sériovej sedačky je druhý typ sedačky a to akýsi športový, kde je hlavová opierka súčasťou chrbtovej časti. Pre mňa, ako štíhleho vodiča je táto sedačka veľmi úzka v pleciach a pre mužnejších vodičov bude utrpením na dlhých trasách. Ak nie ste dáma (pre ktorú boli tieto sedačky zjavne vyvinuté), tak siahnite radšej po štandardnej širokej sedačke.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 37Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 33 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 36 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 35

Odkladací priestor je všade, v predných dverách, zadných, pod lakťovou opierkou (v ktorej nie je žiadny zbytočný držiak určený iba a jedine pre iPhone, zaberajúci miesto) na mieste, kde by ste hľadali radiacu páku je hlboké “vedierko” (radiaca páka automatickej prevodovky je umiestnená pod volantom, okrem AMG modelu) atď. Kufor je vážne priestranný, jediným problémom je otvor kufra, ktorý bude malý, ak do neho budete natláčať veľkoplošnú televíziu.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 38 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 30 interior interiér Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 31 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 32

Na čo ti je tablet na prístrojovke?

To nie je tablet, ale štandardný monitor od Mercedesu určený pre multimédia a navigáciu! A aj keď vyzerá ako prilepený, v skutočnosti je veľmi pevne zabudovaný do konštrukcie prístrojovej dosky. Pod monitorom sú krásne okrúhle výduchy, jednoduché na obsluhu (jednoduchšie to už nejde spraviť). Nižšie je tlačidlové (ďakujme, že sa ešte stále držia tlačidiel) ovládanie rádia, telefónu, CD prehrávača, navigácie, no proste multimédii. Pohyb v interaktívnom menu je zabezpečený ovládačom predlakťovou opierkou. Pod rádiom je ovládanie kúrenia a klimatizácia a iných prvkov s tým spojených. Ovládanie menu medzi budíkmi má vodič na volante.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake interiorMercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 29 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 26 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 27 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 28

Pár nepekných slov ku navigácii si ale nemožno odpustiť. Originál zabudovaná navigácia nás ťahala zo začiatku po nespoplatnených cestách (aj keď sme spoplatnené úseky zapnuté mali), dokonca nás stiahla z diaľnice do obce, v nej na kruhový objazd, otočila nás a vrátila na tú istú trasu. Keď zistila, že ju ignorujeme a riadime sa základným inštinktom lovca, alebo mobilnou navigáciou, tak to vzdala a začala nás navigovať správne. Keď spolupracovala, tak prehľadne ukazovala animácie výjazdov a križovatiek, kam sme mali ísť. Samotné ovládanie navigácie bolo neprehľadné a ťažko sa naň zvykalo. Čím to je? Možno tým, že navigácia nie je priamo od Mercedesu, ale od Tom-Tom a dovolíme si tvrdiť, že keby mali aj túto časť na starosti vývojári v Mercedese, tak by bola prehľadnejšia a spoľahlivejšia. Nakoniec však príde obyčajná aktualizácia, ktorú vám v Mercedese bezplatne nahrajú a bude po probléme.

WP_20150608_20_51_08_Pro

Podvozok, motor a 2757 metrov nad morom

Odskúšať auto na bežných cestách je za prvé až príliš bežné a za druhé, nezistíte ako sa chová v extrémnych prípadoch. Hľadanie extrému nemalo dlhé trvanie. Slovo dalo slovo a maximálne ochotný Mercedes-Bez Slovensko (hovoríme o všetkých v tejto skupine) nás vypustil do Álp presvedčiť sa o tom, že brzdy nie sú z blata a riadenie nie je dynamické iba na papieri. Na diaľnici sa auto stalo hltačom kilometrov, no nie nafty. Motor 220CDI, teda 2,2 liter s výkonom 177 koní je dodávaný iba (našťastie) s automatickou prevodovkou so 7-mimi stupňami. Prečo našťastie? Pretože na to aby ste ručne radili 7 stupňov by ste potrebovali už VP na nákladné vozidlá a pretože čím viac stupňov prevodovka má, tým sa menej namáha motor – rozumej: menej platenia na benzínke/naftínke. Okrem toho motor s takýmto objemom má vyššiu výdrž ako nízkoobjemový motor a nemusíte sa obávať, že jednoducho zlyhá, pretože prekročil zaručené kilometre.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 45

Spotreba, každého trápi spotreba. Ale dá sa to pochopiť, keďže nežijeme v Spojených arabských emirátoch a je to výdavok. Pri prejdenej vzdialenosti 823km a priemernej rýchlosti 86 km/h (teda viacej po rýchlostných cestách a diaľniciach) vyšla spotreba na, držte si klobúky, 4,7l na stovku. Je to málo? Rozhodne áno, motorka má väčšiu spotrebu. Prirodzene ak ste firma a počítate náklady na spotrebu, tak treba rátať s dlhodobou kombinovanou spotrebou cca 5,5l/100km čo je v prepočte 5.500l na 100.000km.
Pri prejdení Álp zo všetkých možných strán a to niekoľkokrát, kde sme motoru do kopca mohli iba pridávať vyšla spotreba na 7,3l/100km. Je to otras, že? Nie! Človek by vypil viacej tekutín, kým by vyšiel na ten 2. najväčší priesmyk v Alpách. Toto je presne prípad o ktorom hovoríme v každom teste, že nie vždy znamená menší objem motora aj menšiu spotrebu a už vôbec nie pri jazde do kopcov. Spotrebu teda uzatvárame ako veľmi dobrú.

WP_20150611_19_59_08_Pro

Motor je pružný a na to že je nafťák, tak mu ku tej pružnosti pridávame ešte hviezdičku. Aj keď papierovo vyšprintuje na 100km/h za 8,2s, tak pri samotnej jazde reaguje presne na pridanie plynu. A za čo získa motor špeciálnu pochvalu strojárskym inžinierom (mojou maličkosťou) je nemenný výkon. Problém u nadmorských výšok je, že priamo ovplyvňujú chod motorov. Mnohé (aj nemecké) značky museli na ceste cez tento priesmyk stáť a chladiť motor. Je to z toho dôvodu, že vzduch je už aj v takejto výške redší a keďže vznetové, aj spaľovacie motory potrebujú hlavne kyslík pre správnu činnosť, tak sa im jednoducho nedá dobre spaľovať pohonná hmota a teda auto tak nenapreduje a iba sa zohrieva na mieste. CLA 220 CDI bolo na ceste na vrchol obmedzované iba zákrutami. Pomer vzduchu a paliva namiešala riadiaca jednotka vždy na výbornú.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 21 panorama

Keď už sme pri zákrutách, zamerali sme sa na ovládanie kolies, reakcie volantu a samotný podvozok. CLA je buď s predným náhonom, alebo 4×4. My sme mali predokolku a v porovnaní s zadokolkou C-class nebola až taká ostrá pri zatáčaní. Čo je pre väčšinu užívateľov potešujúce, pretože ak nie sú navyknutí na športové zážitky, tak ako výsledok dostanú plynulé prejazdy zákrutami. Riadenie skutočne fungovalo dynamicky. Prispôsobovalo sa rýchlosti a pri pomalšej jazde išlo zľahka. Pri rýchlej jazde išlo ztuha. Každú zákrutu zvládlo auto bravúrne a vďaka skvelému AMG-čkovému volantu sme mali situáciu vždy pod kontrolou a to maximálne komfortne. Volant AMG mám najradšej a to hovorím už po porovnaní s konkurenčnými volantami.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 25

Pridať nie je problém, ale kto to zabrzdí? Mercedes to zabrzdí! Ako ste mohli čítať na začiatku, tie brzdy sú skvelé. Silnejšie budú už iba priamo zo športovej AMG výbavy. Keď už sme silu poznali, bolo potrebné ešte skontrolovať, či sa neprehrievajú. Prirodzene však s rozumom a s pravidelným podraďovaním prevodových stupňov. No brzdy ani nevedeli o tom, že boli používané.

Samotný priesmyk Passo dello Stelvio sme so Shooting Brake-om prešli z východnej, západnej a dokonca aj zo severnej (Švajčiarskej) strany a to hneď niekoľko krát. Cestu dal postaviť v roku 1825 František I. a výstavba trvala 5 rokov. Slúžila na spojenie Rakúskeho cisárstva s vtedajšou rakúskou provinciou Lombardi. Táto oblasť si svoje meno Lombardi zachovala dodnes, no už pod talianskymi úradmi. Aj z tohto historického dôvodu tu väčšina ľudí hovorí nemeckým jazykom. Cesta je stále udržiavaná a len veľmi málo zákrut bolo zmenených za nové, širšie. Oficiálne nájdete na východnej strane 48 očíslovaných zákrut, no prechádzali sme zákrutami, ktoré aj číslované neboli. Cesta je skutočnou výzvou nielen pre stroje, ale aj pre ľudí, nakoľko sa mnohým osobám už horšie dýcha vo výške 2758m.n.m.. Trasa meria cez 20km z každej strany a najmenšie stúpanie predstavuje 12%. To aké je toto miesto očarujúce nemožno opísať iba tak.

Záver

CLA je skvelým spoločníkom a nechalo nás na pochybách, že prečo je prezentované ako auto do mesta ? Možno pre kompaktné rozmery. Vo vyhotovení Shooting Brake je určite cestovateľom, aj keď nie plnokrvným krížnikom ako CLS. Cena od 28.230 EUR (s DPH) je opodstatnená a ak budú padať argumenty, že “šikmooké” auto je lacnejšie a vyzerá “parádne”, tak s ním skúste prejsť Passo dello Stelvio a spravte zoznam, čo všetko zlyhalo. My sa máme radi a budeme na takéto trasy jazdiť iba v bezpečnostných škrupinách, ktoré sú pohodlné, krásne, nadčasové a spoľahlivé.
Okrem toho ponúka Mercedes-benz Slovensko služby, ktoré rozhodne využijete aj ako bežný zákazník, aj ako firma. Hovoríme o bezplatnom servise na dobu 6 rokov, alebo na 160.000km. Jedná sa o výmeny olejových náplní a filtrov. Okrem toho je v cene auta už zarátaná aj zákonná a havaríjna poistka na dobu 3 rokov.

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 43 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 9 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 8 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 11 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 2

Nebyť navigácie a užších predných sedačiek, tak auto by sme iba chválili. Chválime jeho vzhľad, moderného ducha, technológie, motor (áno, aj spotrebu), prevodovku, brzdy (3x hurá), volant (prosím si do každého auta volant od Mercedesu) a obrovitánsky bezpečnostný balíček v štandardnej výbave.

Z čítania nenadobudne človek taký pocit, že sa jednalo o zázrak. Ale vedzte, že priesmyk Passo dello Stelvio je extrémna trasa, ktorá vás ešte aj v letných mesiacoch prekvapí snehom, krupobitím a silným dažďom. Do toho obrovské prevýšenie a zákruta na zákrute. Nehovoríme, že trasu nevyleziete aj s iným autom, ale v CLA sme si jazdu vychutnali, nemali sme problém do kopca aj obiehať a dole kopcom sme sa nebáli, že niečo zlyhá. Odmenou za trasu nám bol jedinečný pohľad. Passo dello Stelvio je bez pochýb rajom pre cyklistov a motoristov a každý naftový/benzínový/elektrický/prírodný nadšenec by ho mal aspoň raz za život navštíviť. To môžete veriť, že to stojí za tie peniaze na PHM! Okrem toho je v okolí mnoho hotelov a reštaurácii a tak nie je problém ani s nocľahom, ani so stravou. Tip na dovolenku je teda daný jednoznačne.

WP_20150609_12_00_10_Pro Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 40

Osobne vyzdvihujem ochotu a rýchlosť Mercedes-Benz Slovensko, pretože ako potencionálny zákazník si nezakladám iba na tovare, ale aj na službách.

Recenzia: Ing. Vladislav Baniari; Foto: Juraj Ducký, Vladislav Baniari;

Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 49 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 48 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 46 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 44 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 42 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 41 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 24 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 22 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 20 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 19 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 17 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 16 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 13 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 12 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 7 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 6 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 4 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 3 Mercedes Benz CLA Shooting Brake 220CDI Passo dello Stelvio 2

About V

One thought on “Test CLA Shooting Brake – je to Mercedes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.