Subaru Outback 2015. Výrazne pohodlnejší a samostatnejší

Aktuálny model Subaru Outback podstúpili výrazné zmeny. Konečne možno pochváliť podvozok a vyzdvihnúť asistentov v Európe na piedestál.

Opis techniky, ktorú Subaru v Outbacku využíva môžete nájsť v tomto odkaze.

Sto ľudí, sto chutí

Voči predchodcovi sa aktuálny model 2015/2016 líši už vo viacerých veciach. Nový vonkajší vzhľad je aj o 11% aerodynamickejší ako mal predchádzajúci model, čo prispieva k nižšej spotrebe paliva. Predná časť modelu Outback je v záujme zlepšenia spotreby paliva vybavená aktívnou mriežkou chladiča. Táto mriežka sa zatvára na rýchlejšie zahriatie motora a rovnako sa zatvára aj počas jazdy na zníženie aerodynamického odporu a zlepšenie prúdenia chladného vzduchu. Pri vyššej teplote motora sa však otvorí, aby sa motor ochladil (bežná vec u nákladných áut).

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (24 of 32)
Okrem bohatšieho dizajnového jazyka v oblasti exteriéru pretvorilo Subaru aj interiér. Prvé čo udrie do očí je zmenená prístrojová doska, konkrétnejšie stredový panel s novým multimediálnym systémom, ovládaním klímy, výduchmi a aj radiacou pákou. Ďalej je zmenený volant, prístrojový panel, spolujazdcova časť prístrojovej dosky, dverové panely vpredu aj vzadu. Japonci sa pri kompletne novom vývoji a výrobe nevybrali svojou vlastnou cestou, ale skôr cestou kompromisu tak, aby ich auto bolo po chuti Európanom.
Nikto nemôže hovoriť, či terajšie poňatie vzhľadu Outbacku je dobré, alebo zlé. Ako hovorí slovenské porekadlo, sto ľudí ma sto chutí. Subaru ale pevne verí, že teraz sa trafí do chute aspoň 90 ľuďom zo 100. Čo sa však vyhodnotiť dá, je funkčnosť.
Volant je vynovený, ovládače umiestnené na ňom sú, nazvime to, “rozumnejšie” uspôsobené na ovládanie prstami. Veniec volantu má stále rovnaký priemer samotnej konštrukcie, preto kto má väčšie dlane, alebo dlhšie prsty nebude až tak to po vôli. Hrubý volant by ale zase nevyhovoval niekomu s krátkymi prstami, alebo menšími dlaňami. Ak sa Vám potia ruky, vedzte, že na tomto volante (ako aj na volante XV-čka) sa Vám budú šmýkať, čo nie je dva krát príjemné. Toto sa pri Mercedes-Benz volante nestáva, no hovoríme aj o inej cenovej kategórii.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (5 of 32)
Keď ale porovnáte neporovnateľné, teda veľký Outback s menšou Octaviou combi Scout, nájdete mierne vyššiu cenu Outbacku o približne 4 tisíc EUR v základnej výbave zrovnateľnej motorizácie. Až neuveriteľné, že ľudové vozidlo zo susedných Čiech vyrobené na Slovensku je voči spoľahlivej japonskej technike cenovo vyrovnané. Outback má v tomto zrovnaní vo všetkom na vrch a 4 tisíc EUR nehrá rolu voči tomu, čo všetko dostanete, vrátane celkových rozmerov a jedného z najlepších 4×4 pohonov na trhu.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (2 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (1 of 32)

Subaru Starlink

To je multimediálny systém od Subaru, ktorý ponúka od roku 2015 dotykový displej a v ňom celé menu vrátane rádia, CD, USB, pripojenia telefónu, nastavení, servisných informácii a ďalšími funkciami aktívnymi v iných krajinách. V prípade príplatku za navigáciu je k dispozícii na tomto displeji aj mapa s navigáciou.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (3 of 32)
Ten absurdne jednoduchý systém, ktorý do roku 2015 Subaru ponúkalo síce nebol (na oko) konkurencie schopný iným automobilkám a ich vlastným multimediálnym systémom, no bol jednoduchý a to bolo na ňom to krásne. Hocijaký mobilný telefón sa dal pripojiť cez bluethoot a synchronizácia bola 100%-tná. Teraz Starlink ponúka mesačné sťahovanie správy auta, počasie, pripojenie na servisné stredisko, rádio AHA, atď. no tieto funkcie sú podmienené krajinou, alebo operačným systémom mobilného telefónu, alebo internetom v mobilnom telefóne, alebo, alebo, alebo. Jednoduchosť sa stratila, stará škola vymiera. No ako celok pôsobí Starlink veľmi dobrým dojmom, mysleli na všetko a aj po dizajnovej stránke je prívetivý k užívateľovi.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (4 of 32)
Nevhodným riešením je (a prechádza naň veľké množstvo automobiliek) dotykový displej. Pevné tlačidlá na ovládanie klímy v aute máte pod prstami ihneď, ani nemusíte pozerať, či stláčate dobre. Na (každý) dotykový displej sa pozrieť musíte, pretože neviete či stláčate to tretie tlačidlo v poradí od kraja. A to nevidím ako krok k bezpečnejšej jazde. Subaru sa ale vynašlo a zachránilo situáciu pevnými ovládacími tlačidlami na volante.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (8 of 32)

Mäkší podvozok

Opis podvozku a umiestnenie motora a jeho výhody ste mali možnosť vidieť v odkaze vyššie. Preto rovno k zmenám na modeli 2015/2016. Outback je mäkší, konečne! Na to, že Outback predstavuje vlajkovú loď Subaru, býval vždy tvrdý voči iným autám. Nebola to športová tvrdosť, bola to nie najvhodnejšia charakteristika tlmenia nerovností, ktorú by si auto vyššej strednej triedy nemalo dovoliť. Našťastie to napravili. Zavesenie má zdokonalené predné vzpery a zadné tlmiče. Aktuálny model je výrazne mäkší, no nie natoľko mäkký, aby prehliadol aj nafúkané pneumatiky. Ak budete jazdiť sami v aute, dokonca bez batožiny, vždy sa pohrajte s tlakom v pneumatikách, pretože každého “pol baru” navyše dá podvozok pocitíť. Alebo jednoduché riešenie: dajte si nafúkať pneumatiky dusíkom a máte pohodlnú jazdu v novom Outbacku zaručenú.

Symetrický pohon všetkých štyroch kolies zabezpečuje vynikajúcu priľnavosť v snehu, v daždi aj na náročných cestách. Navyše vďaka režimu X-MODE so systémom riadenia zjazdu z kopca vozidlo lepšie zvláda strmé svahy a drsnejší terén. Úplne nový režim X-MODE poskytuje spoľahlivú kontrolu jednoduchým stlačením tlačidla. Technológia režimu X-MODE prevezme kontrolu nad motorom, prevodovkou, symetrickým pohonom všetkých štyroch kolies, brzdami a ďalšími súčasťami vozidla, aby vám pomohla prekonať nekvalitné cesty, klzké povrchy a aj najstrmšie kopce.
Pri aktivovaní režimu X-MODE sa automaticky zapne systém riadenia zjazdu z kopca, ktorý udržiava rovnomernú rýchlosť modelu Outback pri jazde dolu kopcom.

Subaru EyeSight

Do roku 2015 nemalo Subaru vo svojom portfóliu adaptívny tempomat. Popravde sme čakali, s čím prídu a oni prišli s revolučnou technológiou. Žiadny radar vysielajúci vlny rôznych frekvencií, žiadne chybné rozpoznanie objektu.
EyeSight slúži ako druhý pár očí, ktorý sleduje cestu pred vozidlom. EyeSight využíva dve stereokamery zaznamenávajúce trojrozmerný farebný obraz a vyznačujúce sa vynikajúcou schopnosťou rozpoznávania obrazu, ktorá sa takmer vyrovná ľudskému oku. S použitím obrazu z oboch kamier systém presne určuje tvar, rýchlosť a vzdialenosť a nerozpoznáva len vozidlá, ale aj motocykle, bicykle a chodcov. Pri zistení nebezpečenstva upozorní vodiča a v prípade potreby aj aktivuje brzdy, aby sa predišlo nehode. Systém EyeSight tak zvyšuje úroveň bezpečnosti, znižuje záťaž na vodiča a zároveň zvyšuje váš pocit bezpečia v modeli Outback.

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (27 of 32)Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (7 of 32)

Tento systém sleduje a má na starosti tieto podsystémy:

Adaptívny tempomat

Systém EyeSight dokáže udržiavať rýchlosť nastavenú vodičom rovnako ako klasický tempomat. Okrem toho disponuje aj funkciou adaptívneho tempomatu, ktorá monitoruje odstup od vozidla vpredu a rozdiel rýchlostí. Keď vpredu zaznamená iné vozidlo, bude upravovať rýchlosť tak, aby nastavený odstup ostal zachovaný. To v širokom rozsahu rýchlostí od 0 do približne 180 km/h.
Adaptívny tempomat je určený predovšetkým pre jazdu na diaľniciach, rýchlostných cestách a podobných komunikáciách, pričom dokáže reálne rozpoznať vozidlo vpredu a jeho brzdové svetlá a následne udržiavať odstup v kolónach vozidiel až do zastavenia. Ide o veľmi užitočnú funkciu pri dlhých cestách, ktorá vodičovi poskytuje dodatočný komfort.

Upozornenie na nerovnomernú jazdu v pruhu a opustenie jazdného pruhu

Ak je vaša pozornosť znížená v dôsledku únavy a v rámci jazdného pruhu jazdíte nerovnomerne z jednej strany na druhú, systém upozornenia na nerovnomernú jazdu v pruhu zapne zvukový signál a blikanie príslušnej kontrolky, aby vám pomohol zachovať si ostražitosť. Uvedený systém sa však aktivuje až pri rýchlosti približne 60 km/h alebo vyššej. Ak počas jazdy rýchlosťou vyššou ako cca 50 km/h neúmyselne prejdete k hranici jazdného pruhu a začnete z neho vychádzať bez zapnutia príslušného smerového svetla, systém upozornenia na opustenie jazdného pruhu vás na túto situáciu upozorní pomocou zvukového signálu a blikajúcej kontrolky.

Protikolízny brzdový systém

Keď protikolízny brzdový systém zaznamená hrozbu zrážky s vozidlom alebo s inou prekážkou pred vami, upozorní na to vodiča pomocou zvukového signálu a kontrolky na prístrojovej doske. Ak vodič napriek tomu nepodnikne žiadny únikový manéver s cieľom zabrániť zrážke, systém začne automaticky brzdiť, aby znížil intenzitu nárazu, prípadne zrážke úplne zabránil, ak to bude možné. Ak sa vodič pokúsi vyhnúť zrážke pomocou únikového manévru, protikolízny bezpečnostný systém mu môže poskytnúť potrebnú asistenciu.

Protikolízny systém riadenia škrtiacej klapky

Keď systém EyeSight zaznamená prekážku pred vozidlom a vy namiesto spätného chodu zaradíte polohu pre jazdu dopredu, protikolízny systém riadenia škrtiacej klapky spustí sériu krátkych zvukových signálov, zapne blikanie príslušnej kontrolky a zníži výkon motora, aby vám pomohol zabrániť čelnej zrážke.

Upozornenie na rozjazd vozidla vpredu

Keď stojíte a systém EyeSight zistí, že vozidlá pred vami sa začali znova pohybovať, systém upozornenia na rozjazd vozidla vpredu vás upozorní pomocou zvukového signálu a blikajúcej kontrolky.

Protikolízny asistent riadenia

Protikolízny asistent riadenia v prípade zistenia hroziaceho čelného nárazu pomôže vodičovi prudko zatočiť a vyhnúť sa kolízii.

Celý systém pracuje vynikajúco. Zo skúšaných asistentov je tento asi najzaujímavejší, najplynulejší, najspoľahlivejší. Mercedes-Benz vážne prepracoval svojich asistentov, Volvo ich malo prepracované už dlhšie, ale taký prístup s akým prišlo Subaru je obdivuhodný. Bez rokov skúšania v reálnej premávke, bez odstraňovania chýb, bez obrovských reklamných kampaní, bez ďalších špeciálnych príplatkov. Subaru treba obdivovať s akou jednoduchosťou a ľahkosťou dokáže ponúknuť zákazníkovi vynikajúcu vec.

Záver

Outback s cenou začínajúcou na 32.990€ a končiacou na 40.990€, s motorom typu boxer, automatickou bezstupňovou (variátorovou) prevodovkou, symetrickým pohonom 4×4 a neuveriteľne šikovným a presným asistentom EyeSight je vážne pozoruhodným automobilom triedy SAV, teda vozidlom na športové aktivity. Svojím pohodlím, miestom, jazdnými vlastnosťami a už aj príjemnejším (mäkším) podvozkom sa ponúka ako rodinám, tak aj aktívnym ľuďom a ľuďom ktorí trávia dlhé hodiny na cestách. Sľubovaná spotreba testovaného modelu 2.0D CVT Comfort 6,1l/100km sa priblížila spotrebe počas testu 6,7l/100km. Treba však poznamenať, že s autom nebolo vôbec jazdené extra šetrne a opatrne, bolo to normálne jazdenie s akceleráciami a maximálnymi možnými povolenými rýchlosťami.

Autor: Ing. Baniari

Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (32 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (31 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (30 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (29 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (28 of 32)  Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (26 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (25 of 32)  Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (23 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (22 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (21 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (20 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (19 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (18 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (17 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (16 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (15 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (14 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (13 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (12 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (11 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (10 of 32) Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (9 of 32)   Subaru Outback 2015 2016 AWD Boxer Diesel exterior interior exteriér interiér (6 of 32)

About V

One thought on “Subaru Outback 2015. Výrazne pohodlnejší a samostatnejší

Leave a Reply

Your email address will not be published.