Test Subaru Outback 2.5i S CVT Business NAVI eyesight asistent Forester Legacy XV Impreza Levorg 2017 interiér interior exteriér exterior mixmotor motormix tit

Test Subaru Outback 2.5i-S CVT Business NAVI

Model japonskej automobilky Subaru Outback je už pre väčšinu ľudí známou vecou. Je to viac menej stálica v ponuke užšieho automobilového portfólia tejto značky. Je pravda, že pár rokov dozadu bol Outback ešte pomerne malým bratom terajšieho modelu, ale vždy sa jednalo o praktický kombi automobil so stálym pohonom 4×4 a spaľovacím motorom typu boxer. 

Toľko z histórie a pretože sme v našom magazíne už testovali väčší a novší model Outbacku so všemožnými detailmi, prejdime rovno ku podstatným veciam. To ostatné si môžete prečítať v tomto odkaze, test Subaru Outback 2,0 D CVT. 

Motorizácia 

Typ motora je našťastie čitateľný z označenia Subaru Outback 2.5i S CVT. Je to 2,5 litrový benzínový štvorvalec, nepreplňovaný, atmosférický. Takže je to v podstate jeden z posledných Mohykánov v dnešnej dobe turbodúchadiel, ktoré dodávajú motorom vzduch.  

Výhody a nevýhody atmosférických motorov voči prepĺňaným, resp. čo to pre Vás znamená ? 

Atmosférické motory majú vyššiu spotrebu paliva, nedosahujú taký výkon pri rovnakom objeme. Majú plynulejší priebeh výkonu a krútiaceho momentu, nemajú tzv. turbodieru počas ktorej nemáte k dispozícii papierový výkon, nemajú turbodúchadlo, takže sa Vám ani nemôže pokaziť.  

Jazdiť vie rovnako dobre ako prepĺňaný motor, v niektorých situáciách lepšie, v iných horšie. Všetko má svoje výhody a nevýhody a tak aj toto. Je to ako chodiť s analógovými hodinkami na ruke v dobe digitálnej. Chcete od nich čas a ten Vám ukazujú. Od auta chcete aby jazdilo a jazdí. Výber je na Vás. 

Napriek všetkému je výkon k dispozícii a dokonca je možné nastavovať si režim jazdy. Na výber je z S a I režimu, ktorý prepínate prakticky pomocou ovládača na volante. Režim S má predstavovať športový, kedy riadiaca jednotka zvýši bohatosť palivovej zmesi benzínom, zmení vstrekovanie a zapaľovanie tejto zmesy. Auto je živé a chytá sa do otáčok omnoho prudšie. Režim I má predstavovať inteligentné riadenie celého spaľovacieho procesu. Keď na plynový pedál tlačíte jemne, auto sa prispôsobí. Ak zatlačíte prudšie, auto okrem „podradenia“ zlepší kompletný spaľovací proces. Menič režimov S-I je prakticky umiestnený na volante pri jeho stlačení sa na displeji medzi budíkmi zobrazí diagram s krivkami a ukáže, ktorú ste si zvolili. Tieto krivky ukazujú ako bude prebiehať výkon, t.j. laicky povedané aký veľký bude pri daných otáčkach. 

Technické informácie výrobcu: 

2.5-litrový motor SUBARU Boxer s rozvodom DOHC 

Prirodzene hladký a silný 2.5-litrový motor s rozvodom DOHC v modeli Outback sme ďalej zdokonalili tak, aby bol ešte výkonnejší a hospodárnejší.

Urobili sme tiež špecifické úpravy na zvýšenie krútiaceho momentu motora v stredných až nízkych otáčkach, aby ste mali k dispozícii viac výkonu pri rozbiehaní z úplného zastavenia. Rovnako si všimnete, že motor je pohotovejší pri jazde v meste a príjemnejší na diaľnici.

Je to vďaka výnimočnému krútiacemu momentu 235 Nm dostupnému pri nižších 4 000 ot./min. V kombinácii s prevodovkou Lineartronic ponúka motor lepšiu hospodárnosť a čistejší chod, vďaka čomu je ohľaduplnejší k vašej peňaženke, aj k životnému prostrediu. 

Max. výkon  129 kW (175 k)/ 5 800 ot./min. 
Max. krútiaci moment  235 Nm (24,0 kgfm)/ 4 000 ot./min. 
Spotreba paliva  7,0 l/100 km (Lineartronic)
Emisie CO2  161 g/km (Lineartronic)

Inteligentný pohon SUBARU (SI-DRIVE) umožňuje úpravy odozvy škrtiacej klapky a radenia na
poskytovanie okamžitého potrebného výkonu a agility v takmer ľubovoľnej situácii. 

Sprevodovanie 

Aj napriek (už) tradičnému použitiu automatizovanej prevodovky CVT sa mnohí na Subaru pozerajú “krivo”. Prevodovka CVT je v preklade z anglickej skratky variátor. Jednoducho a stručne. Variátor je využívaný v niektorých nákladných autách, kombajnoch a vo všetkých skútroch. Má mnoho výhod, napríklad nehlučnú a plynulú zmenu prevodového pomeru. V bežných prevodovkách máte pre daný stupeň presne nastavený prevodový pomer a preto prechod z jedného stupňa na iný je častokrát sprevádzaný skokovitou zmenou. Aj vďaka tomuto možno získať nižšiu spotrebu v automobile s CVT prevodovkou voči manuálnej 5-6 stupňovej prevodovke.  

V dnešnom svete automatických 8 a 9 stupňových prevodoviek od Nemcov má už však prevodovka čo robiť, aby si udržala krok. Stále ponúka plynulú zmenu prevodového pomeru a ani 9 stupňov nenahradí nekonečné množstvo prevodových stupňov ktoré ponúka CVT. Ale to ako sa prejavuje chod zmien prevodového pomeru CVT-čky je v porovnaní s inou automatickou prevodovkou nepríjemný z určitého uhľa pohľadu.  

Motor je vytočený do vyšších otáčok a tie postupne s narastajúcou rýchlosťou klesajú a zároveň sa v pozadí nehlučne a neciteľne mení prevodový pomer. Zvyknúť sa na to dá a či je dnes CVT lepšie čo sa týka spotreby ja ťažko porovnateľné. Muselo by to byť to isté auto s tým istým motorom a výbavou, aby reč o spotrebe bola relevantná.  

Niektorí neznalci činnosti a výhod CVT prevodovky sa vyjadrujú na margo jej zvukového prejavu ako o vysávači. Takých nepočúvajte. Vyskúšajte a zhodnoťte sami. 

Technické informácie výrobcu: 

Lineartronic 

Efektívna bezstupňová prevodovka Lineartronic je navrhnutá na optimálne využívanie motora SUBARU BOXER a symetrického pohonu všetkých štyroch kolies. Udržuje motor v ideálnych otáčkach, a tak umožňuje modelu Outback dosiahnuť špičkovú spotrebu paliva 6,1 l/100 km (Lineartronic so vznetovým motorom).  

Nové ovládacie prvky radenia zaisťujú pohodlnú, hladkú a pohotovú jazdu v modeloch vybavených motormi 2.0D aj 2.5i.  

Lineartronic v modeloch 2.0D tiež zvláda vyšší krútiaci moment s nižším mechanickým hlukom, čo prináša plynulejšiu a tichšiu jazdu. Ovládacie prvky radenia majú nový ovládač stupňovej zmeny prevodu, ktorý je trvale zosúladený so zmenami rýchlosti vozidla a otáčok motora. Vodič vďaka tomu môže cítiť body radenia pri zrýchľovaní, a tak si vytvoriť ideálny kontakt s vozidlom.  

Spotreba Subaru Outback 2.5i S CVT

Hodnoty spotreby berte ako orientačné, pretože sa ešte pohybovala počas testu, nakoľko je auto stále  zábehu. Dlhodobá spotreba na približne 1000km bola 8,3l/100km. Na diaľnici pri 130km/h to bolo 7,2l/100km. Kombinovaná spotreba obec/mimo obce 6,8l/100km. 

Podvozok 

Subaru podovozok je jeden z najpresnejších štandardných podvozkov. Na každom jednom modeli. Je to aj vďaka nízko položenému ťažisku každého ich auta a za to zase treba byť vďačný plochému motoru typu boxer. Riadenie je teda nadštandardne presné. Auto je extrémne agilne vo svojej triede, či už veľkostnej, alebo cenovej. Čo sa týka pohodlia, rozumejte mäkkosti, tak mohlo by byť ešte o stupeň mäkšie. Ale asi nemožno na toto zniesť veľkú kritiku, pretože to nie je auto v cenovej kategórii +50.000€ so vzduchovým podvozkom. No aj tak by som to riešil mäkšími pneumatikami, momentálne sú to na trhu asi Michelin CorssClimate. 

Technické informácie výrobcu: 

Symetrický pohon všetkých štyroch kolies s aktívnym rozdeľovaním krútiaceho momentu .

Kontrola vozidla je zárukou istoty a stabilita zasa predpokladom agility, ktorou sa môže pochváliť úplne nový model Outback. Vodiči vozidiel Subaru si tak môžu vychutnať pocit istoty za volantom, ktorý je výsledkom prirodzene stabilnej konštrukcie symetrického pohonu všetkých kolies a jej spojenia s jedinečne vyváženým motorom SUBARU BOXER.  

Tento systém neustále prenáša výkon na všetky štyri kolesá, čím zabezpečuje lepšie ovládanie vozidla na všetkých typoch povrchov aj v nepriaznivých podmienkach. Vozidlo sa vyznačuje vynikajúcim vyvážením a mimoriadne precíznym ovládaním. Vďačí za to pozdĺžnemu usporiadaniu hnacej sústavy, pričom nízke ťažisko zabezpečuje mimoriadne príjemnú jazdu so skvelou odozvou. Jedinečné prednosti symetrického pohonu všetkých kolies prispievajú k dokonalej ovládateľnosti a pomáhajú lepšie predchádzať nebezpečenstvám. 

Systém symetrického pohonu všetkých štyroch kolies s aktívnym rozdeľovaním krútiaceho momentu v kombinácii s prevodovkou Lineartronic reaguje na vlastnosti trakcie, činnosť prevodovky a vstupy vodiča tým, že neustále reguluje rozdelenie krútiaceho momentu medzi prednú a zadnú nápravu. 

Zdokonalené zavesenie 

Zavesenie so zdokonalenými prednými vzperami a zadnými tlmičmi sme jemne vyladili tak, aby poskytovalo príjemné vyváženie medzi pohotovým riadením a hladkou, pohodlnou jazdou. 

Rám s kolískovým úchytom 

Systém kolískového úchytu modelu Outback zaisťuje agilnejšie jazdné vlastnosti a hladšiu jazdu. V prípade kolízie zabezpečuje odklonenie motora pod kabínu a predlžuje deformačnú zónu v prednej časti vozidla. 

5-hviezdičkové hodnotenie v testoch Euro NCAP

Úplne nový Outback získal v najnovšom kole testov bezpečnosti Euro NCAP (Európsky program hodnotenia nových automobilov) maximálne päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti.

Prstencovité výstužné rámy

Prstencovité výstužné rámy spevňujú kabínu od strechy cez dvere a stĺpiky až po podlahu. Tento typ konštrukcie pomáha v prípade zrážky odvádzať energiu nárazu preč od cestujúcich. Zároveň spevňuje a znižuje hmotnosť podvozka, čo prináša vyššiu a zosilnenú ochranu.

Usporiadanie chrániace priestor kabíny

Každé Subaru prekračuje z hľadiska bezpečnosti bežné hranice. Motor SUBARU BOXER a prevodovka modelu Outback sú navrhnuté tak, aby v prípade čelnej zrážky nevnikli do kabíny a neohrozili cestujúcich.

Sedadlá, bezpečnostné pásy a airbagy SRS

Štandardná výbava modelu Outback obsahuje predné, predné bočné, hlavové a kolenné airbagy SRS. Výškovo nastaviteľné bezpečnostné pásy na predných sedadlách sú vybavené predpínačmi, ktorých úlohou je udržať pasažierov pevne na mieste, a obmedzovačmi napätia, ktoré zmierňujú sily pôsobiace na hrudník.

Pohodlie v interiéri

S mnohými prvkami je Subaru ďaleko pred svojou konkurenciou. Ponúka mnoho odkladacieho priestoru a to bez príplatkov. Dotykový displej multimediálneho systému, strešné okno a mnoho asistenčných prvkov ktoré pomáhajú pri jazde nielen na dlhých ale aj krátkych trasách. To všetko za malý zlomok ceny toho, čo pýta konkurencia. Na opačnej strane dotykový displej nie je pri jazde výhrou. Jeho ovládanie si vyžaduje pozornosť vodiča, navyše neodpúšťa chybné kliknutie prstom o malý kúsok vedla. Často krát sa stane, že sa takto pomýlite pri nastavivaní navigaácie a ste donútení celý proces opakovať. Navyše displej je pre navigáciu malý. Toto sú praktické chybičky krásy, ktoré sa už pri cenovke tohto auta ťažko prehliadajú.   

Na opačnej strane multimediálny systém Subaru Starlink ponúkal rôzne doplnkové podaplikácie skôr ako niektorá konkurencia. Smola je, že buď nefunguje v našich končinách,  alebo nefunguje v našom jazyku. Toto je ale problém drvivej väčšiny inportovaných modelov rôznych značiek. 


Sedačky sú veľké, pohodlné a ovládané plne elektricky.  Na opačnej strane ale pre štíhlich ľudí neponúkajú nastaviteľné bočné vedenie a aj keď auto drží v zákrute ako priklincované, Vy nebudete v sedačke. 

Zadné miesta resp. zadná lavica ponúka obrovské množstvo miesta pre zadných pasažierov.  Určite by to malo byť rodinné auto na dlhé výlety, pasažieri by sa totiž nemali na čo sťažovať. 

Znie to ako rozporuplný opis, ale skutočnosť je taká, že Subaru svoju vlajkovú ľoď prispôsobilo pre trh na ktorom predávajú najviach týchto áut a to pre Ameriku. Preto sa nám Európanom – Slovanom to auto nepodvolí vo všetkých smeroch a asi mu nemožno mať vymenované veci za zlé. 

Asistenti

Subaru EyeSight

Do roku 2015 nemalo Subaru vo svojom portfóliu adaptívny tempomat. Popravde sme čakali, s čím prídu a oni prišli s revolučnou technológiou. Žiadny radar vysielajúci vlny rôznych frekvencií, žiadne chybné rozpoznanie objektu.
EyeSight slúži ako druhý pár očí, ktorý sleduje cestu pred vozidlom. EyeSight využíva dve stereokamery zaznamenávajúce trojrozmerný farebný obraz a vyznačujúce sa vynikajúcou schopnosťou rozpoznávania obrazu, ktorá sa takmer vyrovná ľudskému oku. S použitím obrazu z oboch kamier systém presne určuje tvar, rýchlosť a vzdialenosť a nerozpoznáva len vozidlá, ale aj motocykle, bicykle a chodcov. Pri zistení nebezpečenstva upozorní vodiča a v prípade potreby aj aktivuje brzdy, aby sa predišlo nehode. Systém EyeSight tak zvyšuje úroveň bezpečnosti, znižuje záťaž na vodiča a zároveň zvyšuje váš pocit bezpečia v modeli Outback.

Tento systém sleduje a má na starosti tieto podsystémy:

Adaptívny tempomat

Systém EyeSight dokáže udržiavať rýchlosť nastavenú vodičom rovnako ako klasický tempomat. Okrem toho disponuje aj funkciou adaptívneho tempomatu, ktorá monitoruje odstup od vozidla vpredu a rozdiel rýchlostí. Keď vpredu zaznamená iné vozidlo, bude upravovať rýchlosť tak, aby nastavený odstup ostal zachovaný. To v širokom rozsahu rýchlostí od 0 do približne 180 km/h.
Adaptívny tempomat je určený predovšetkým pre jazdu na diaľniciach, rýchlostných cestách a podobných komunikáciách, pričom dokáže reálne rozpoznať vozidlo vpredu a jeho brzdové svetlá a následne udržiavať odstup v kolónach vozidiel až do zastavenia. Ide o veľmi užitočnú funkciu pri dlhých cestách, ktorá vodičovi poskytuje dodatočný komfort.

Upozornenie na nerovnomernú jazdu v pruhu a opustenie jazdného pruhu

Ak je vaša pozornosť znížená v dôsledku únavy a v rámci jazdného pruhu jazdíte nerovnomerne z jednej strany na druhú, systém upozornenia na nerovnomernú jazdu v pruhu zapne zvukový signál a blikanie príslušnej kontrolky, aby vám pomohol zachovať si ostražitosť. Uvedený systém sa však aktivuje až pri rýchlosti približne 60 km/h alebo vyššej. Ak počas jazdy rýchlosťou vyššou ako cca 50 km/h neúmyselne prejdete k hranici jazdného pruhu a začnete z neho vychádzať bez zapnutia príslušného smerového svetla, systém upozornenia na opustenie jazdného pruhu vás na túto situáciu upozorní pomocou zvukového signálu a blikajúcej kontrolky.

Protikolízny brzdový systém

Keď protikolízny brzdový systém zaznamená hrozbu zrážky s vozidlom alebo s inou prekážkou pred vami, upozorní na to vodiča pomocou zvukového signálu a kontrolky na prístrojovej doske. Ak vodič napriek tomu nepodnikne žiadny únikový manéver s cieľom zabrániť zrážke, systém začne automaticky brzdiť, aby znížil intenzitu nárazu, prípadne zrážke úplne zabránil, ak to bude možné. Ak sa vodič pokúsi vyhnúť zrážke pomocou únikového manévru, protikolízny bezpečnostný systém mu môže poskytnúť potrebnú asistenciu.

Protikolízny systém riadenia škrtiacej klapky

Keď systém EyeSight zaznamená prekážku pred vozidlom a vy namiesto spätného chodu zaradíte polohu pre jazdu dopredu, protikolízny systém riadenia škrtiacej klapky spustí sériu krátkych zvukových signálov, zapne blikanie príslušnej kontrolky a zníži výkon motora, aby vám pomohol zabrániť čelnej zrážke.

Upozornenie na rozjazd vozidla vpredu

Keď stojíte a systém EyeSight zistí, že vozidlá pred vami sa začali znova pohybovať, systém upozornenia na rozjazd vozidla vpredu vás upozorní pomocou zvukového signálu a blikajúcej kontrolky.

Protikolízny asistent riadenia

Protikolízny asistent riadenia v prípade zistenia hroziaceho čelného nárazu pomôže vodičovi prudko zatočiť a vyhnúť sa kolízii.
Celý systém pracuje vynikajúco. Zo skúšaných asistentov je tento asi najzaujímavejší, najplynulejší, najspoľahlivejší. Mercedes-Benz vážne prepracoval svojich asistentov, Volvo ich malo prepracované už dlhšie, ale taký prístup s akým prišlo Subaru je obdivuhodný. Bez rokov skúšania v reálnej premávke, bez odstraňovania chýb, bez obrovských reklamných kampaní, bez ďalších špeciálnych príplatkov. Subaru treba obdivovať s akou jednoduchosťou a ľahkosťou dokáže ponúknuť zákazníkovi vynikajúcu vec.

Cena a záver 

Detailnejší opis techniky, ktorú Subaru v Outbacku využíva môžete nájsť v tomto odkaze.

Subaru Outback začína s nafotvým motorom 2.0D na cene 32.990€. Benzínový model Subaru Outback 2.5i-S začína na 36.990€. Testovaný model bol v plnej výbave a je k dispozícii za 38.990€.  

Outback má pár múch, no je rozhodne bližšie drahším autám čo do kvality a vynikajúcich jazdných vlastností, ako by mal byť cenovo zaradený. V tomto prípade opäť Japonci potvrdil že vedia namiešať vynikajúci pomer cena/kvalita/bezpečnosť. 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.