Optimalizovaná návesová súprava zníži o 20 percent spotrebu

Divízia Mercedes-Benz Trucks a výrobca návesov Krone uviedli do života koncepciu „uceleného prístupu“ na zníženie CO2 za menej ako dvanásť mesiacov. Ucelený prístup zapája všetkých aktérov podieľajúcich sa na nákladnej cestnej doprave do zníženia spotreby paliva: výrobcov úžitkových vozidiel, dodávateľov nadstavieb a pneumatík, logistické spoločnosti a napokon politických funkcionárov.

Úsilie oboch spoločností dosiahnuť ucelený prístup prináša zákazníkom výhody: Mercedes-Benz Actros s balíkom opatrení na zvýšenie efektívnosti a najnovšou generáciou radového šesťvalcového motora OM 471, predvídavým tempomatom Predictive Powertrain Control a pneumatikami s nízkym valivým odporom s hodnotou A na hodnotiacom štítku, predstavený na IAA 2016, sľubuje v kombinácii s novým návesom Krone „Profi Liner Efficiency“ zníženie spotreby a CO2 až o 20 percent v porovnaní s doterajšími kombináciami. Základom tohto porovnania je štandardná návesová súprava z roku 2014. Už v uplynulom roku, kedy nákladné vozidlo značky Mercedes-Benz spolu s partnermi odštartovalo prvú skúšku Efficiency Run, sa podarilo znížiť spotrebu paliva celkovo až o 14 percent v porovnaní so štandardným ťahačom návesov.

Dr. Wolfgang Bernhard, v predstavenstve Daimler AG zodpovedný za divíziu Daimler Trucks & Buses: „Skúškou Efficiency Run v roku 2015 sme dokázali, že ucelený prístup funguje. Teraz iba o rok neskôr prinášame na cesty produkty, ktoré sú pripravené na sériovú výrobu. Naša optimalizovaná návesová súprava je prínosom pre životné prostredie a našich zákazníkov: znižuje emisiu CO2 a spotrebu paliva až o 20 percent – a amortizuje sa približne už po jeden a pol roku.“

Gero Schulze Isfort, úradujúci riaditeľ skupiny úžitkových vozidiel Krone, dopĺňa: „Partnerský a spoločný postup nás v ucelenom prístupe posunul o výrazný krok vpred. Skúška Efficiency Run v poslednom roku naše očakávania viac ako potvrdila. Následne sme náves zdokonalili ešte raz, najmä z pohľadu praktického využívania. Takto sme tento rok dokázali odštartovať novú skúšku v teréne – ktorú sme ukončili sedlovým návesom Profi Liner Efficiency, pripraveným na sériovú výrobu, ktorý ide teraz na trh.“

Dobrovoľný záväzok splnený: emisie CO2 nižšie o 20 percent

Zníženie spotreby paliva prípadne emisií CO2 patrí v súčasnosti medzi najväčšie výzvy v nákladnej cestnej doprave. V sektoroch mimo systému obchodovania s emisiami, medzi ktoré patrí aj nákladná cestná doprava, chce EÚ znížiť emisie CO2 do roku 2030 o 30 percent. To si vyžaduje ohromné úsilie zo strany všetkých subjektov, ktoré sa podieľajú na nákladnej cestnej doprave. Odvetvie je však presvedčené, že túto úlohu zvládne na jednotku – a to bez potreby donucovania legislatívou. Nielen pre zodpovednosť voči životnému prostrediu a spoločnosti, ale najmä na podnet svojich zákazníkov. Pretože nižšie emisie CO2 znamenajú súčasne aj nižšiu spotrebu paliva, ktorá predstavuje u našich zákazníkov vysoký podiel na nákladoch.

Mercedes-Benz Actros 1842 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch

Európski výrobcovia už v roku 2008 vypracovali víziu znížiť do roku 2020 emisie CO2 o 20 percent. Musí sa to však podariť pri udržaní efektívnosti nákladov, aby nákladná automobilová doprava nezdražela a neohrozilo to konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva. Za to však nezodpovedajú iba výrobcovia ťahačov návesov, ale výrobcovia celého systému nákladných motorových vozidiel. Pod ním rozumieme ťahač návesov, náves, pneumatiky, palivo, prevádzku, infraštruktúru a obnovovanie flotily. Skúška Efficiency Run je najlepším dôkazom toho, že tento ucelený prístup v praxi funguje: v porovnaní so štandardnou návesovou súpravou z roku 2014 sa tak spotreba znížila o 18 – 20 percent.

Balík opatrení na zníženie spotreby paliva a emisií CO2, predstavený na IAA sa vďaka skúške Efficiency Run značiek Mercedes-Benz a Krone rýchlo podarilo pretaviť na konkrétne dodávané sériové produkty.

Ucelený prístup: potenciálne postačujúci na emisie CO2 nižšie o 20 percent

V závislosti od použitia ťahačov a návesov vyplývajú nasledujúce hodnoty zníženia spotreby, prípadne emisií CO2:

  • náves Krone Profi Liner Efficiency: viac ako päť percent
  • ťahač návesov Mercedes-Benz Actros: až šesť percent
  • Predictive Powertrain Control (PPC): až päť percent
  • pneumatiky s nízkym valivým odporom pre ťahač návesov: dve až štyri percentá

Toto zvýšenie úspornosti spolu až o 20 percent sa zákazníkom vyplatí. Dodatočné náklady za náves sa v závislosti od použitia a prejazdených kilometrov vrátia v priebehu jedného až dvoch rokov.

Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch

Skúška Efficiency Run 2016 s novým, predajným návesom Krone ‒ odskúšaným až piatimi zákazníkmi

V tomto roku usporiadali Mercedes-Benz Trucks a Krone ďalší, trojmesačný maratón Efficiency Run. Päť prepravných spoločností testovalo nový optimalizovaný sedlový náves v každodennej prevádzke: Große-Vehne, Elflein, Rhenus, Seifert a Wiedmann & Winz. Zúčastnené prepravné spoločnosti pritom používali vlastné ťahače návesov Actros s rokom výroby 2013 až začiatok roku 2015 bez balíka opatrení na zvýšenie efektívnosti z vlastného vozidlového parku. Medzi nimi dva ťahače Actros 1845, dva ťahače Actros 1842 a jeden Actros 1843. Žiadne z týchto piatich vozidiel nebolo špeciálne vybavené na trojmesačnú skúšku. Na palube bol iba telematický systém FleetBoard, do ktorého bol integrovaný systém Krone Telematics vrátane kontroly tlaku v pneumatikách, ako aj predvídavý tempomat Predictive Powertrain Control (PPC).

Úplne nové, a preto v centre pozornosti skúšky v teréne však boli sedlové návesy, ktoré si týchto päť Actrosov zapriahlo: Krone Profi Liner Efficiency. Svoju svetovú premiéru oslávil na IAA úžitkových vozidiel 2016 v Hannoveri a možno ho objednávať už teraz.

Od známeho Profi Linera Krone sa odlišuje v troch podstatných bodoch:

  • nové bočné obloženie Krone z nárazuodolného plastu kompletne zakrýva boky vrátane troch náprav návesu a zlepšuje hodnotu súčiniteľa cW o 5,2 percenta
  • štvordielne zadné krídlo, taktiež z robustného plastu, zlepšuje hodnotu súčiniteľa cW o ďalších 6,3 percenta
  • pneumatiky s nízkym valivým odporom s hodnotou A na hodnotiacom štítku znižujú valivý odpor

Mercedes-Benz Actros 1842 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch

Profi Liner Efficiency: pripravený na každodennú neúprosnú prevádzku

V porovnaní so skúškou Efficiency Run v minulom roku sa v rámci tejto skúšky nesledovala iba spotreba paliva. V popredí bola špeciálne aj praktickosť nového návesu pri každodennom používaní. To znamená: jazdné vlastnosti, emisia hluku, robustnosť, možnosti nakladania a obsluhovateľnosť.

Počas troch testovacích mesiacov prešlo päť návesových súprav po nemeckých cestách viac ako 150 000 km. Prepravovali motory do osobných motorových vozidiel, oceľ, papier, drevené výrobky a stavebný materiál – v mestskej a diaľkovej preprave. Podľa tvrdenia vodičov sa nový náves v drsnej každodennej prevádzke maximálne osvedčil. Nakladanie je možné zo všetkých strán a aj zhora, bez akýchkoľvek problémov. Nakladanie z boku vysokozdvižným vozíkom funguje napriek bočnému obloženiu rovnako bez problémov ako v prípade zvyčajného návesu. Počas celej testovacej fázy neboli zistené žiadne poškodenia bočného obloženia. Bez ťažkostí prebiehalo aj pristavovanie zadnej časti vozidla k nakladacej rampe. Pred otvorením zadných dverí však treba sklopiť štvordielne zadné krídlo. Podľa informácie vodičov to trvá iba niekoľko sekúnd. Pozitívne sa vyjadrili aj o obsluhovateľnosti zdvíhacej a spúšťacej jednotky zvyčajným spôsobom.

Veľkú chválu zožal konštrukčný systém bočného obloženia, ktorý sa skladá zo šiestich samostatných prvkov. Na úrovni náprav návesu ich možno zdemontovať niekoľkými úkonmi bez použitia náradia – dôležitý detail, ak treba napríklad vymeniť koleso. Ľahké bočné obloženie z plastu, vyvinuté spoločnosťou Krone, je napriek tomu tak pevné, že nespôsobuje hluk z náporového vetra. Bočné obloženie má, samozrejme, certifikát TÜV a spĺňa zákonom predpísané požiadavky na bočnú ochranu proti podbehnutiu.

Pneumatiky s nízkym valivým odporom a vylepšená hodnota súčiniteľa cW návesu znižujú spotrebu o viac ako päť percent

Bočné obloženie zlepšuje hodnotu cW návesu Krone Profi Liner Efficiency o 5,2 percenta. Ďalšie vylepšenie hodnoty cW 6,3 percenta prináša zadné krídlo. Spomínané výhody spolu s pneumatikami s nízkym valivým odporom majú mimoriadne priaznivý vplyv na spotrebu paliva ťahača návesov Actros. Po vyhodnotení údajov systému FleetBoard a telematiky Krone iba samotná optimalizovaná aerodynamika a použitie pneumatík s hodnotou A na hodnotiacom štítku priniesli zníženie spotreby o viac ako päť percent.

Efficiency Run 2016 – Product Launch

Nová výbava Krone Efficiency sa bude v budúcnosti dodávať aj pre Mega Liner, Cool Liner a Dry Liner.

Nové motory Heavy-Duty z dielne Mercedes-Benz Trucks na IAA: Actros so sériovým balíkom opatrení na zvýšenie efektívnosti a motorom OM 471 ušetrí až šesť percent paliva

Avšak na IAA úžitkových vozidiel 2016 v Hannoveri bude ucelený prístup predstavený nielen v podobe nového návesu Krone, pripraveného na sériovú výrobu. V stánku Mercedes-Benz Trucks bude možné pozrieť si prvý raz najnovšiu generáciu Actros značky Mercedes-Benz s aerodynamikou optimalizovanou novou hranou spojlera, s optimalizovaným hnacím ústrojenstvom a úspornými motormi Heavy-Duty.

Najúspornejším v novej generácii troch radových šesťvalcov je OM 471 so zdvihovým objemom 12,8 litra. Sériovo optimalizovaný Actros spotrebuje s týmto variantom motora až o šesť percent menej paliva.

Efficiency Run 2016 – Product Launch

Systém PPC znižuje spotrebu s ešte presnejšou stratégiou radenia

Okrem novej techniky pre motory a prevodovky citeľne znižuje spotrebu aj stratégia jazdy. S predvídavým tempomatom Predictive Powertrain Control, ktorý spája údaje GPS a topografické mapy s automatizovanou prevodovkou Mercedes PowerShift 3, a znižuje spotrebu paliva až o päť percent, nastavuje značka Mercedes-Benz latku už niekoľko rokov.

Teraz je jazda s PPC ešte efektívnejšia. Okamihy preradenia predvídavého tempomatu boli podrobené ďalšej optimalizácii. Interné testy Mercedes-Benz dokazujú, že jazdné časy sa s novou stratégiou zmenia iba nepodstatne – rozdiel je v realite zanedbateľný. Efekt úspory novej jazdnej stratégie je však na rozdiel od toho citeľný.

Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Mercedes-Benz Actros 1845 LS, Efficiency Run 2016 – Product Launch Efficiency Run 2016 – Product Launch Efficiency Run 2016 – Product Launch Efficiency Run 2016 – Product Launch Efficiency Run 2016 – Product Launch

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.