Technologické centrum Johnson Controls Trenčín – prístrojové dosky

Naša redakcia pre vás v spolupráci s Johnson Controls v Trenčíne pripravila dokumentárne krátkometrážne filmy z pôsobiska tejto firmy. Viete ako vznikajú prístrojové dosky? Že nie? Tak pozorne čítajte.

Opäť sa začína od požiadaviek

Tak ako aj pre autosedačky, tak aj pre prístrojové dosky platí, že automobilka sa v tomto prípade mení na zákazníka firmy Johnson Controls (ďalej JC). Na začiatku procesu si tento zákazník zadá jednotlivým dodávateľom ich prvú predstavu/základné požiadavky. Ak JC dokáže všetky požiadavky splniť a vyhovie zákazníkovi aj po ekonomickej stránke, tak JC sa stáva zodpovedným za vývoj prístrojovej dosky.

Na čo treba dbať

Prístrojové dosky sa riešia v troch konceptoch, ktoré prechádzajú cez budíky/kontrolky pred vodičom, cez stredovú zónu (približne stred autorádia) a cez zónu airbagu spolujazdca. Po odsúhlasení týchto návrhov zo strany automobilky sa prechádza na už konkrétne konštrukčné riešenia. Samotné konštrukčné riešenia tvoria akúsi pridanú hodnotu, to know-how firmy Johnson Controls. Musia byť predpísané spoje jednotlivých dielcov, ďalej je nutné zadefinovať typ spojov (či sa budú plastové časti zvárať infrared, alebo ultrazvukovo, alebo či sa budú spájať pomocou tzv. klipov). Dôležitým aspektom je bezpečnosť a integrácia bezpečnostných prvkov, ako sú airbagy a deformačné zóny (nikto nechce predsa, aby fungoval iba airbag a pri tom si zranil kolená pri náraze o dosku, alebo naopak).

Vedeli ste, že: Funkcia airbagu, teda jeho nafúknutie musí byť zabezpečené aj pri extrémnych teplotách, ako -30°C a +80°C, čo má simulovať skrehnuté plastové diely počas zimy a flexibilné plastové diely počas leta. Airbag je umiestnený v schránke, ktorej horný viditeľný kryt je v skutočnosti z vnútornej strany preslabený, aby airbag dokázal bez väčšieho odporu narásť do svojich rozmerov v krátkom časovom intervale. Airbag nemôže pri svojom výbuchu strhávať rôzne ďalšie časti dosky a vymrštiť ich voči pasažierom.

Všetky bezpečnostné analýzy sa zatiaľ vykonávajú v Nemecku v pobočke JC a prvotné testy prebiehajú virtuálne a dokážu ušetriť mnoho času, materiálov a energii.

Dizajn

Ten je definovaný automobilkou, no v prípade bezpečnosti je záujem na oboch stranách zabezpečiť čo najlepšie výsledky aj na úkor tvarov. Prístrojové dosky plynule nadväzujú (čo si už mnohí zaiste všimli) na dverové panely. Každý výrobok má ale svoje tolerancie (medzery napríklad medzi dverami a prístrojovou doskou) a treba ich vždy konzultovať so zákazníkom.

Referencie

Johnson Controls ako taký má obrovské množstvo referencii, no my ostaneme na Slovensku v Trenčíne, pretože aj toto vývojové centrum má na konte skvelé kúsky. Slovenskí konštruktéri vyvíjali, alebo sa podieľali na vývoji prístrojových dosiek pre BMW, Mercedes-Benz a najnovším a najkomplexnejším prírastkom je Mercedes-Benz C-class

Viac sa už ale dozviete v samotnom dokumentárnom filme.

Autor+foto: Vladislav Baniari; Kamera: Igor Glinský; Reportáž vnikla v spolupráci s Johnson Controls Trenčín a Strojníckou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline.

 Crash Test aj prístrojov dosky v podaní Euro NCAP:

_IGP7995

Umiestnenie vetrákov musí byť presne vypočítané. Nesmie byť nasmerované priamo na pasažierov a musí odhmliť/odmraziť okno za určitý čas.

_IGP7996

Vetrák čelného skla a pred ním je umiestnený otvor so zrkadlovým a premietacím systémom pre tzv. head-up displej, ktorý dokáže premietať informácie na čelné sklo pre vodiča.

_IGP8001

Nosný rám prístrojovej dosky z hliníkovej zliatiny, zvyšné nosné prvky sú plastové.

_IGP8013

Ukážka vrstiev prístrojov dosky: nosná plastová konštrucia, tlmiaca a zmäkčujúca pena, poťah.

_IGP8005

V hornej časti vidno preslabenú konštrukciu dosky pre airbag spolujazdca.

_IGP7970 _IGP7979 _IGP7982 _IGP7989 _IGP7998 _IGP8014 _IGP8018

About V

One thought on “Technologické centrum Johnson Controls Trenčín – prístrojové dosky

Leave a Reply

Your email address will not be published.