Technologické centrum Johnson Controls Trenčín – autosedačky

Naša redakcia pre vás v spolupráci s Johnson Controls v Trenčíne pripravila dokumentárne krátkometrážne filmy z pôsobiska tejto firmy. Tento krát si prezradíme ako Johnson Controls vyvíja autosedačky.

Požiadavka na začiatok

Mnohí majitelia áut sa domnievajú, že autosedačka v ich aute je vytvorená v tej danej automobilke, od ktorej majú auto. Automobilka však na mnohé veci využíva rôznych dodávateľov. Či už hovoríme o tlmičoch podvozku, brzdách, alebo o autosedačkách. A práve pri autosedačkách sa zastavíme. Takže ako to vlastne je?

Pre automobilových výrobcov by bolo veľmi finančne, časovo, ale aj kapacitne náročné vyvinúť pre každý nový model aj nové autosedačky a to hneď v niekoľkých prevedeniach. Tejto „tiaže“ sa zbavujú tak, že pošlú objednávky vybraným firmám, takým, akou je aj Johnson Controls (ďalej už iba JC). Ak JC vyhrá takýto tender, dostáva sa do fázy vývoja samotnej sedačky. Na tomto vývoji pracujú viaceré oddelenia:

    • Oddelenie kovov, kde sa starajú o vývoj a výpočet kovových častí autosedačiek.
    • Oddelenie plastov, kde vznikajú rôzne vonkajšie kryty sedačiek, vnútorné konštrukcie hlavových opierok a pod.
    • Oddelenie pien. Peny vypĺňajú objem sedačky a vytvárajú sedaciu a chrbtovú časť.
    • Oddelenie skompletovania. Tu sú ľudia zodpovední za zlúčenie všetkých dielov zo všetkých materiálov dokopy a pri tom musia sledovať požiadavky zákazníka (automobilky) a aj požiadavky kladené na bezpečnosť, ekológiu, montovanie do auta, výrobu, hľadanie ďalších dodávateľov a samotnú komunikáciu s automobilkou.

_IGP3296

V balíku informácii od zákazníka firmy JC sú zhrnuté všetky zákaznícké špecifikácie, ktoré by mala firma JC splniť a legálne špecifikácie na ktoré by mala myslieť. Základný tvar sedačky ktorý by sa nemal meniť, životnosť materiálov, trieda auta, cenový strop, krajinu v ktorej by mala byť sedačka spolu s autom uvedená na trh.

Vývoj a výpočty a testovanie

Počas celého vývoja treba dbať už na vyššie spomenuté špecifikácie a požiadavky. Počas tohto procesu však prebiehajú rôzne kontroly zo strany JC, ale aj zo strany automobilky, rôzne konzultácie a aj prvotné výpočtové testy. Takéto virtuálne výpočtové kontroly (hlavne kvôli crash testom) sa nazývajú FEA analýzy a dokážu ušetriť firmám veľké náklady na reálne testy.

_IGP3295

Po odsúhlasení virtuálneho 3D modelu spolu s jeho materiálmi a výsledkami sa začína fáza reálneho testovania. Pri reálnom testovaní sa dbá na bezpečnosť. Kontrolujú sa vystrelenia airbagov, koľko častíc pri tomto vystrelení so sebou airbag vymrští do prostredia, či sa správne nafukuje, či sa rýchlo nafukuje atď. Ďalej sa pri bezpečnosti dbá aj na samotné nárazy odpredu, odzadu, od boku, ako sa sedačka bude správať, či sa bude správne deformovať (či správne pohltí energiu od nárazu), či udrží pasažiera na mieste. Okrem týchto kontrol pribiehajú aj únavové skúšky, kedy rôzne roboty vykonávajú tú istú činnosť po niekoľko cyklov a simulujú napríklad nastupovanie a vystupovanie do a zo sedačiek, alebo kontrolujú životnosť sklápacích mechanizmov sedačiek a pod.

Po uzavretí celého vývoja a testovania sa dostáva sedačka do výroby, ktorú tiež dokáže firma JC zabezpečiť a ktorú sama vykonáva. Potom už stačí sedačku iba namontovať do auta, sadnúť do nej a hlavne sa nezabudnúť pripútať!

Autor+foto: Vladislav Baniari; Kamera: Igor Glinský; Reportáž vnikla v spolupráci s Johnson Controls Trenčín a Strojníckou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline.

_IGP3161 – zlúčenie _IGP3175 _IGP3176 _IGP3188 _IGP3191 _IGP3210 _IGP3214 _IGP3215 _IGP3217 _IGP3227 _IGP3228 _IGP3230 _IGP3235 _IGP3237 _IGP3239 _IGP3245 _IGP3248 _IGP3250 _IGP3252 _IGP3265 _IGP3289   _IGP3298 _IGP3299 _IGP3301 _IGP3305 – zlúčenie _IGP3327

About V

2 thoughts on “Technologické centrum Johnson Controls Trenčín – autosedačky

Leave a Reply

Your email address will not be published.