BMW motocykle uvádzajú dynamické brzdové svetlo

Brzdiť a byť videný je už v dnešnej dobe problém. Ulice sú preplnené svetlami a ľudské oko už nedokáže vnímať bežné svetelné vnemy. BMW preto prišlo s “novinkou”.

Motocykle BMW budú obdarené brzdovými svetlami, ktoré budú blikať. Táto technológia je už dlhšiu dobu používaná v pretekárskom priemysle. Blikajúcimi svetlami disponujú napríklad aj motocykle súťaže Dakar. Používajú sa ale aj v automobiloch vyššej strednej tiredy. Pretože sa jedná o bezpečnostný prvok, ktorý výrazne pomôže zvýšiť viditeľnosť brzdiaceho motorkára, no stále je potrebné sa držať aj noriem EU/ECE, bude varovanie na spomaľovanie prebiehať v dvoch stupňoch.

V prvej fáze pri prudkom zabrzdení z rýchlostí nad 50km/h bude blikať brzdové svetlo frekvenciou 5Hz. V druhej fáze od 14km/h až do zastavenia a počas státia sa zapnú aj výstražné smerovky. Toto zotrvá až kým sa motocykel nerozbehne nad rýchlosť 20km/h.

201507_P90189551-zoom-orig

Pre 6 modelov roku 2016

Dynamické brzdové svetlo si budete môcť dokúpiť ako nadštandardnú výbavu spolupracujúcu s ABS Pro v modeloch 2016, konkrétne pre R 1200 GS, R 1200 GS Adventure a S 1000 XR. Vlajkové lode K 1600 GT, GTL a GTL Exclusive budú disponovať touto funkciou už v štandarde.

Autor: Ing. Vladislav Baniari; Zdroj+foto: BMW Group

BMW Motorbikes dynamic braking

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.