Mercedes-Benz Truck: Prvé nákladné vozidlá s asistentmi zvlášť chrániacimi chodcov

Najväčšia možná bezpečnosť je základná hodnota značky Mercedes-Benz a podstatný stavebný prvok jej DNA. Väčšina bezpečnostných systémov, ktoré sa v súčasnosti používajú v nákladných motorových vozidlách, zažila svoju premiéru vo vozidle s hviezdou.

Rozpätie siaha od protiblokovacieho systému ABS až po Active Brake Assist, asistenta núdzového brzdenia. Kým doposiaľ slúžili bezpečnostné systémy najmä na zabránenie ťažkým nehodám na diaľniciach a rýchlostných cestách, nákladné motorové vozidlo značky Mercedes-Benz s Active Brake Assist štvrtej generácie a s asistentom odbočovania – oba s rozpoznávaním osôb – otvára novú kapitolu: vďaka týmto systémom sú chránení najmä najslabší účastníci cestnej premávky, chodci a bicyklisti. Nákladné motorové vozidlá značky Mercedes-Benz tak prenášajú najmodernejšiu bezpečnostnú techniku do mestskej premávky. Active Brake Assist 4 je prvý systém núdzového brzdenia v nákladnom motorovom vozidle, ktorý dokáže výrazne znížiť riziko nehôd s chodcami. Asistent odbočovania je prvý dodávaný asistenčný systém, ktorý chráni chodcov a cyklistov v situáciách, keď nákladné vozidlo odbočuje. Oba systémy budú zachraňovať životy a sú dôkazom toho, že divízia nákladných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz dôsledne prináša na trh nové aktívne bezpečnostné systémy – na ceste k beznehodovému jazdeniu.

Nové bezpečnostné systémy chránia najslabších účastníkov cestnej premávky

Značka Mercedes-Benz už pred desiatimi rokmi zaviedla Active Brake Assist 1 (ABA 1). Mnohé z týchto bezpečnostných systémov vyvinutých v Mercedes-Benz, okrem iných aj asistent udržiavania v jazdnom pruhu, sa nielen presadili na trhu, medzičasom sú pre novoprihlasované vozidlá v EÚ dokonca predpísané. Tým sú pokryté dve významné príčiny nehôd ako náraz do predchádzajúceho vozidla a zídenie z vozovky.

Mercedes-Benz teraz s Active Brake Assist 4 a asistentom odbočovania pôsobí proti tretej najčastejšej príčine nehôd ťažkých nákladných motorových vozidiel: nehody pri nízkej rýchlosti pri odbočovaní a v zóne križovatky. Súčasne sa tak Mercedes-Benz angažuje najmä pri nehodách v obciach a s najslabšími účastníkmi prevádzky, nechránenými chodcami a cyklistami.

Počty nehôd s účasťou nákladných motorových vozidiel výrazne klesajú

Na nehodové dianie v súvislosti s nákladnými motorovými vozidlami sa možno pozerať z rôznych perspektív. Čísla hovoria jasným jazykom. Počet zabitých účastníkov cestnej premávky v kombinácii s nákladnými motorovými vozidlami od 3,5 t v EÚ už roky klesá. Za obdobie od roku 2004 až do roku 2013 klesol takmer o 50 percent zo 7 826 na 4 021 obetí. Klesal tak výraznejšie ako celkový počet ľudí usmrtených pri cestných dopravných nehodách, ten za rovnaké časové obdobie poklesol o 45 percent na približne 26 000 mŕtvych.

Súčasne výrazne vzrástol dopravný výkon nákladných motorových vozidiel. Napríklad nemecký Štatistický úrad a združenie BGL zaznamenali pre Nemecko v rokoch 1992 až 2014 nárast prepravného výkonu nákladných motorových vozidiel – merajúc v tonokilometroch – o 85,3 percent. V rovnakom období klesol počet obetí dopravných nehôd s účasťou nákladného motorového vozidla o 59,7 percent.

Na chodcov a cyklistov pripadá 30 percent obetí dopravných nehôd

Tiež v centre pozornosti: približne osem percent obetí dopravných nehôd v EÚ pripadá na cyklistov, 22 percent na chodcov. Tieto dve skupiny nechránených účastníkov cestnej premávky tak spolu predstavujú takmer tretinu všetkých obetí dopravných nehôd. Prevládajúca časť týchto nehôd sa stáva v obciach, pokles počtu obetí dopravných nehôd v týchto skupinách je výrazne menej dramatický ako v prípade ostatných účastníkov cestnej premávky: za desať rokov od 2004 do 2013 sa znížil počet obetí dopravných nehôd medzi cyklistami v EÚ iba o 32 percent, medzi chodcami o 38 percent.

IAA Preview Mercedes-Benz Lkw

Kým spravodajstvo sa sústreďuje spravidla na ťažké nehody na diaľniciach a rýchlostných cestách, realita často vyzerá inak. Napríklad v Nemecku sa približne 30 percent dopravných nehôd s následkom smrti stalo v obciach – v prípade smrteľných dopravných nehôd s vozidlami nákladnej prepravy je to dokonca približne 50 percent. Neuralgickými bodmi sú pritom odbočky a prechod cez križovatku. Nemecký Štatistický úrad napočítal v roku 2014 pre nákladnú dopravu presne 16 365 nehôd v obciach spojených so zranením osôb (zdroj: DESTATIS Bericht GKF) – takmer polovica sa stala v týchto situáciách.

Chodcov a cyklistov treba chrániť, pretože nehody v kombinácii s nákladným motorovým vozidlom znamenajú pre tieto skupiny vysoké riziko v dôsledku rozmerov ťažkého nákladného vozidla. Mercedes-Benz sa preto zameriava na aktívnu bezpečnosť – nehodám sa má podľa možnosti zabrániť, alebo treba prinajmenšom drasticky znížiť ich následky.

Active Brake Assist vniesol revolúciu do bezpečnostnej techniky

Do bezpečnostnej techniky vniesol revolúciu: Active Brake Assist 1(ABA 1) divízie nákladných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz bol pri svojom zavedení pred desiatimi rokmi prvým asistentom núdzového brzdenia v nákladnom motorovom vozidle, ktoré samočinne brzdilo pri rozpoznaní prekážky. Automobilka Mercedes-Benz ho priebežne zdokonaľovala. To, čo začalo v roku 2006 brzdením naplno v prípade pomalšie idúcich vozidiel vpredu, vyústilo pri tretej generácii (ABA 3) v roku 2012 do automatického brzdenia naplno v rámci hraníc systému až do zastavenia, aj pri rozpoznaní stojacich prekážok. Active Brake Assist písal históriu bezpečnosti – medzičasom sú samočinne zasahujúci asistenti núdzového brzdenia pri novoprihlasovaných ťažkých nákladných motorových vozidlách v EÚ povinnosťou.

Koľkým dopravným nehodám sa vďaka Active Brake Assist podarilo zabrániť a koľko životov účastníkov cestnej premávky zachránil, nie je známe – odvrátené nehody nikto nespočíta. Jedna vec je však istá: Active Brake Assist 1-3 značky Mercedes-Benz podstatne prispieva k pozitívnej bilancii nehôd ťažkých nákladných motorových vozidiel v Európe.

Active Brake Assist 4: prvý asistent núdzového brzdenia s rozpoznávaním chodcov

História úspechu Active Brake Assist teraz začala písať novú kapitolu. Už aktuálny Active Brake Assist 3 divízie nákladných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz dokáže viac, ako bude EÚ vyžadovať v druhom sprísnenom stupni od novembra 2018. Nový Active Brake Assist 4 s rozpoznávaním osôb od Mercedes-Benz je ďalším míľnikom vývoja aktívnych bezpečnostných technológií.

Vynikajúca vlastnosť systému Active Brake Assist 4: ako prvý systém svojho druhu na svete upozorní vodiča na hroziacu zrážku s chodcami a súčasne automaticky iniciuje čiastočné brzdenie. To dáva vodičovi možnosť zabrániť zrážke brzdením naplno alebo úhybným manévrom. Okrem toho môže upozorniť ohrozených chodcov zapnutím klaksónu.

Active Brake Assist 4 je tak dôsledným rozšírením mnohokrát osvedčeného Active Brake Assist 3 o funkciu varovania a čiastočného brzdenia pri zistení pohybujúcich sa chodcov. Obsluha a indikácie zodpovedajú preto systému Active Brake Assist 3. Na rozdiel od brzdenia pred pohybujúcimi sa alebo stojacimi prekážkami, v prípade zistenia pohybujúcich sa chodcov nedochádza najskôr k výstrahe a potom k brzdeniu: zvuková a vizuálna výstraha, ako aj čiastočné brzdenie začnú súčasne.

Radary s dlhým a krátkym dosahom zaznamenávajú chodcov, osobné vozidlá a predmety

Radar s dlhým dosahom systému Active Brake Assist 4 sníma v priamej línii pred nákladným motorovým vozidlom prekážky aj vozidlá na vzdialenosť až 250 m a chodcov na vzdialenosť až 80 m. Medzi nimi sú motorkári a cyklisti, prípadne mopedisti (160 m). Maximálny uhol otvorenia predstavuje 18 stupňov. Radar s krátkym dosahom má dosah 70 m. Active Brake Assist 4 na základe širokého uhla otvorenia 120 stupňov sníma aj vozidlá a pohybujúcich sa chodcov po stranách vozidla. Viditeľnosť pritom závisí od topografie, priebehu cesty, ako aj poveternostných podmienok a vplyvov okolia, ako sú napríklad chodci, ktorí sa rýchlo pohybujú smerom do dopravného priestoru alebo chodci, ktorých hneď nevidno.

Active Brake Assist rozpozná chodcov v pohybe takmer vo všetkých dopravných situáciách, napríklad vtedy, keď bežia priečne vzhľadom na jazdný pruh nákladného vozidla, keď sa vynoria spoza prekážky alebo keď idú pozdĺžne v jazdnom pruhu. Rozpoznáva aj chodcov v zóne radaru pri odbočovaní doľava a doprava. Automatické reakcie výstrahy a brzdenia po rozpoznaní osôb sa iniciujú až do rýchlosti vozidla 50 km/h. (Reakcie výstrahy a brzdenia po rozpoznaní stojacich a pohybujúcich sa prekážok sa iniciujú v celom rozsahu rýchlosti 0 – 90 km/h).

O ďalších úkonoch rozhoduje vodič nákladného vozidla. V prípade potreby dokáže kedykoľvek prerušiť reakciu systému, napríklad pohybom volantom, prudkým zošliapnutím plynového pedála alebo núdzovým brzdením. Ak však vodič brzdí príliš slabo, intenzita brzdenia zo strany Active Brake Assist 4 má prednosť.

Viacrežimový radar s vylepšeným dosahom a výkonom

Základom systému Active Brake Assist 4 s funkciou rozpoznávania chodcov je nová generácia radarovej technológie. Používa sa aj v aktuálnych osobných vozidlách značky Mercedes-Benz a je tak príkladom úzkej spolupráce v rámci koncernu.

Výhoda radarového systému: pracuje nezávisle od svetelných pomerov a do značnej miery aj od poveternostných podmienok. Radar zisťuje odstup a relatívnu rýchlosť extrémne presne, vidí aj v noci, daždi a hmle. Rozpoznávanie vozidiel, osôb a predmetov je založené na radarovo-technickom podpise. Ním sa hodnotia najmä tvar a odraz.

V prípade novej generácie radaru ide o elektronicky skenujúci viacrežimový radar. Má výrazne lepší dosah a výkon. Radar s dlhým dosahom teraz prvý raz pracuje nezávisle od nastavenej jazdnej výšky a dokáže sa nastavovať na zmenený sklon vozidla spôsobený stavom podvozku alebo nákladu.

Active Brake Assist 4 sa začne dodávať od decembra 2016

Active Brake Assist 4 s rozpoznávaním chodcov je podobne ako Active Brake Assist 3 dostupný pre všetky konštrukčné vzory vozidiel diaľkovej prepravy značky Mercedes-Benz. Active Brake Assist 4 sa začne dodávať od decembra 2016 ako individuálna zvláštna výbava alebo ako súčasť bezpečnostného balíka.

Rizikový faktor: odbočovací manéver v meste

Odbočovacie manévre doprava v mestskej doprave patria medzi najmenej príjemné úlohy vodiča nákladného vozidla: vpredu musí sledovať semafory, dopravné tabule, protismernú a priečnu premávku, okrem toho si musí zboku strážiť chodcov a cyklistov.

IAA Preview Mercedes-Benz Lkw

Okrem toho sa dopravná situácia môže zmeniť v zlomku sekundy, pričom cyklisti a chodci si často neuvedomujú, že vodič nákladného vozidla ich možno vôbec nedokáže vidieť.

Expertná organizácia Dekra zistila: pri 70 percentách nehôd pri odbočovaní medzi nákladným vozidlom a chodcom alebo cyklistom došlo ku kontaktu na pravej strane nákladného vozidla. Neuralgická oblasť s podielom 64 percent zahŕňa segment od pravej prednej hrany kabíny vodiča až do výšky prednej nápravy.

Uvedenie prvého nákladného automobilu s asistentom odbočovania na trh

Mercedes-Benz reaguje: ako prvý výrobca nákladných vozidiel teraz ponúka asistenta odbočovania s rozpoznávaním osôb. Mercedes-Benz dôsledne posúril vývoj tohto asistenčného systému: kým pred dvoma rokmi bol prvý raz predstavený verejnosti, dnes je asistent odbočovania po intenzívnych skúškach pripravený na sériovú výrobu.

Asistent odbočovania dokáže zachrániť životy: nemecké Odvetvové združenie poisťovateľov (GDV) napríklad vychádza z toho, že takýmto systémom možno zabrániť približne polovici nehôd medzi nákladným motorovým vozidlom a chodcom resp. cyklistom. Počet s tým spojených smrteľných nehôd by sa tak mohol (v ideálnom prípade) znížiť približne o tretinu, počet ťažko zranených o viac ako 40 percent.

Cieľ: neustále informovať, v prípade potreby varovať

Asistent odbočovania pomáha vodičovi v situáciách s obmedzeným výhľadom alebo v prípadoch odvrátenia jeho pozornosti v dôsledku dopravného diania. Týka sa to najmä najčastejších nehôd ako zrážka s nechránenými účastníkmi cestnej premávky, ako sú chodci alebo cyklisti pri odbočovaní alebo hrozba zrážky pri zmene jazdného pruhu.

Spôsob práce asistenta odbočovania je viacstupňový: najskôr informuje vodiča, ak sa v zóne varovania nachádza relevantný objekt. V druhom kroku systém informuje vodiča, ak iniciuje alebo pokračuje nejaký úkon, a pritom hrozí nebezpečenstvo zrážky.

Ak sa v bočnej zóne kontroly nachádza pohybujúci sa objekt, vodič je informovaný vizuálne. V stĺpiku A na strane spolujazdca sa na úrovni očí vodiča rozsvieti žltý trojuholník zo svetelných diód. Trojuholník intuitívne pritiahne pozornosť vodiča na situáciu vedľa jeho vozidla a smerom k vonkajším zrkadlám na strane spolujazdca. V prípade nebezpečenstva zrážky sa uskutoční aj vizuálna a zvuková výstraha: svietidlo zo svetelných diód viackrát zabliká intenzívnejšou červenou farbou, po dvoch sekundách svieti červenou farbou trvalo. Pri hroziacej zrážke zaznie aj výstražný tón cez reproduktor rádia na príslušnej strane vozidla.

Ak snímače pri odbočovaní zistia v dráhe vlečenej časti nákladného motorového vozidla aj stacionárnu prekážku ako semafor alebo stĺp verejného osvetlenia, takisto zaznie vizuálna a zvuková výstraha. Aj to zabraňuje zrážkam, nielen vo verejnej premávke, ale aj pri manévrovaní v podnikových areáloch alebo na parkoviskách. Varovanie pred prekážkou vo vlečnej dráhe funguje v rozsahu rýchlostí 0 – 36 km/h. Ostatné funkcie asistenta odbočovania sú k dispozícii v celom rozsahu rýchlostí 0 – 90 km/h.

Asistent odbočovania pozorne dozerá

Táto komplexná podpora vodiča sa uskutočňuje v celom rozsahu rýchlostí nákladného vozidla zo stoja – povedzme pred semaforom – až po maximálnu povolenú rýchlosť. Asistent odbočovania pre svoju postupnosť výstrah vyhodnocuje aj úkony vodiča, napríklad pri rozbiehaní zapnutú smerovku na strane spolujazdca alebo natočenie volantu, ako aj priebežne odstup od pohybujúceho sa alebo pohyblivého objektu. Asistent odbočovania upozorní na prekážky napríklad aj pri odbočovaní bez zapnutia smerovky.

Zodpovednosť je na vodičovi, ktorý je aj naďalej pánom situácie. Má otvorené všetky možnosti konania na základe vyhodnotenia situácie.

Informovanie a výstraha podľa konkrétnej situácie

Informovanie resp. výstrahy sa uskutočnia v závislosti od individuálnej situácie:
– Vodič je vizuálne informovaný, ak sa na strane spolujazdca jeho vozidla nachádza pohyblivý objekt, aby ho zavčasu upozornil na druhého účastníka cestnej premávky.
– V prípade zisteného úmyslu odbočiť – zapnutie smerovky resp. natočenie volantu – vodiča na hroziacu zrážku upozorní výstražný tón a vizuálny signál v stĺpiku A.
– Asistent odbočovania pri odbočovaní sleduje dráhu zadnej časti návesu alebo prívesu upozorní na nebezpečenstvo zrážky so stacionárnym predmetom, napríklad s dopravnou značkou alebo ohraničujúcim stĺpikom.

Mercedes-Benz bringt neue vernetzte Dienste und weltweit erste Sicherheitstechnologien mit Personenerkennung in den Lkw

Asistent odbočovania z dielne Mercedes-Benz pomáha aj pri zmene jazdného pruhu

Nový asistent odbočovania Mercedes-Benz dokáže ešte viac: upozorní vodiča nákladného vozidla rovnako ako asistenčný systém pri zmene jazdného pruhu smerom doprava, tiež až do maximálnej povolenej rýchlosti. Asistent odbočovania prevezme pri vyššej rýchlosti funkciu asistenta zmeny jazdného pruhu. Vodič je tiež informovaný o objekte na strane spolujazdca resp. pri zapnutí smerovky alebo prejazde vodorovného značenia jazdného pruhu je naň upozornený. Asistent odbočovania tak podporuje zmenu jazdného pruhu napríklad pri obiehaní cyklistu mimo obce alebo zmene jazdného pruhu na viacpruhových komunikáciách.

Radarová senzorika dohliada na celú oblasť strany spolujazdca

Srdcom asistenta odbočovania je radarová senzorika s dvoma radarovými snímačmi s krátkym dosahom na strane spolujazdca pred zadnou nápravou nákladného motorového vozidla. Bočná zóna kontroly má šírku 3,75 m. Systém je navrhnutý tak, že pokrýva kompletnú dĺžku nákladného vozidla. To sa týka sólových vozidiel ako motorový ťahač, ako aj kompletnej súpravy s dĺžkou do 18,75 m, ak má ťažné vozidlo pripojený náves alebo príves. Okrem toho je tento pás rozšírený až o dva metre smerom dopredu pred nákladné motorové vozidlo a jeden meter smerom dozadu za koniec návesu resp. prívesu.

Pri parametrizácii asistenta odbočovania pred expedíciou sa zohľadnia rozličné varianty náprav ťahača resp. motorového vozidla. Systém rozlišuje aj medzi ťahačom návesov so sedlovým návesom a jazdnou súpravou a zohľadňuje odlišné priebehy ich dráh.

Systém sa počas jazdy učí: ak sa napríklad pri odbočovaní príves alebo náves dostanú do oblasti dosahu radaru, asistent odbočovania sa môže prispôsobiť na prípadne zmenené vybočovanie súpravy, resp. na zmenu prívesu.

Asistent odbočovania je príkladom zosieťovania systémov v rámci vozidla. Dostáva napríklad informáciu o státí vozidla zo snímačov otáčok kolies, a vo svojej reakcii rozlišuje medzi nízkymi rýchlosťami do 36 km/h a vysokými rýchlosťami nad touto hranicou. Riadiaci prístroj asistenta odbočovania spracúva okrem údajov radarov aj reakcie vodiča, systémové nastavenia v združenom prístroji a údaje o pohybe a konfigurácii vozidla z centrálnych elektronických systémov a brzdového systému. Prenos sa realizuje cez zbernicu CAN šasi a CAN asistenčného systému.

Asistent odbočovania sa začne dodávať od decembra 2016 najskôr pre Actros a Antos Mercedes-Benz vo vyhotovení s ľavostranným riadením ako ťahač návesov 4×2 a ako šasi s konfiguráciou náprav 6×2. Mercedes-Benz tak pokrýva veľkú časť ťažkých distribučných vozidiel.

Divízia nákladných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz: priekopník inovatívnych a aktívnych bezpečnostných systémov

Nákladné motorové vozidlá značky Mercedes-Benz a bezpečnosť – táto kombinácia je nerozlučná. Takmer všetky bezpečnostné systémy oslávili svoju premiéru v nákladnom motorovom vozidle s hviezdou – mnohé z nich oslávia tento rok jubileum. Niektoré z množstva príkladov:

  • 1981: 35 rokov protiblokovacieho systému ABS
  • 1985: regulácia preklzávania hnacích kolies ASR
  • 1996: 20 rokov elektronického brzdového systému EBS, asistent regulácie nakláňania, kotúčové brzdy na všetkých nápravách,
  • 2000: asistent udržiavania odstupu, asistent udržiavania v jazdnom pruhu
  • 2001: 15 rokov asistenta regulácie stability
  • 2006: Active Brake Assist 1
  • 2011: asistent udržiavania odstupu s funkciou Stop and Go
  • 2012: Active Brake Assist 3

Vlastné oddelenie analýzy nehôd podrobne vyhodnocuje nehody

Konať, nielen reagovať – to je heslo značky Mercedes-Benz na ceste k najvyššej možnej bezpečnosti. Ako cieľ slúži vízia beznehodového jazdenia, ku ktorej sa Mercedes-Benz blíži každým ďalším vývojom.

Obrovský prínos má vlastná analýza nehôd úžitkových vozidiel. Pomáha inžinierom množstvom informácií. Experti medzičasom už 46 rokov skúmajú reálne nehody nákladných vozidiel značky Mercedes-Benz. Vydajú sa na miesto pri takmer každej ťažkej nehode, do ktorej je zapojený nákladný automobil s hviezdou a nezávisle od znalcov vykonajú vlastné zisťovanie.

Už dvanásť rokov sa nehodové dianie dokumentuje a vyhodnocuje v databáze nehôd úžitkových vozidiel nad rámec vlastnej značky. Táto práca tvorí dôležitý stavebný prvok vývoja systémov v oblasti aktívnej a pasívnej bezpečnosti vozidiel – jedinečným spôsobom sa tu spájajú know-how a poznatky z praxe.

Náskok vďaka zosieťovaniu v rámci koncernu

Náskok nákladných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz vo vývoji na tému bezpečnosť nie je náhodný. Veľká výhoda v koncerne Daimler: jednotlivé oblasti a divízie ako aj značky, nákladné motorové vozidlá, transportéry, autobusy a osobné motorové vozidlá sú úzko poprepájané navzájom, ako aj s centrálnym výskumom koncernu. Každá oblasť tak profituje z vývoja a skúseností ostatných oblastí.

Dva príklady: v roku 1978 Mercedes-Benz ako prvý výrobca na svete zaviedol elektronický protiblokovací systém ABS v Triede S. Iba o tri roky neskôr nasledovali nákladné motorové vozidlá značky Mercedes-Benz. Na jar v roku 1995 sa uskutočnilo historicky prvé sériové nasadenie elektronického systému stabilizácie ESP v Triede S značky Mercedes-Benz. Iba o niekoľko rokov neskôr nasledovali nákladné motorové vozidlá, transportéry a autobusy. V oboch prípadoch bola náročnosť vývoja pri úžitkových vozidlách výrazne vyššia: podstatne komplexnejšie vyhotovenia, podmienené rozmanitosťou variantov ako odlišné rázvory, konfigurácie náprav, nadstavby a stavy naloženia požadovali niekoľkonásobne vyššie náklady na vývoj a testovanie.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.