Test Yamaha YZ 2020

Európska šnúra, po ktorej sa viezol kamión plný Yamaha YZ modelov pre rok 2020, viedla aj cez Slovensko. Náš profi jazdec zavítal na túto akciu a poriadne odskúšal nové modely.

Jazdcom bol Ján Stupka, známy z kráľovskej triedy MX1, ktorý dlhé roky jazdil práve na značke Yamaha. Jeho slová sú preto veľmi dôležité a najlepšie bude ich netlmočiť, ale priamo podať.

Motorky boli od rána pekne nachystané. Všetky modely boli podvozkovo mäkké, asi pre hobbýkov, takže sa veľmi zabárali ale inak sú to vraj sériovo najlepšie olejové tlmiče. (pre ujasnenie, Janči jazdí už dlhé roky na ladených tlmičoch)

Motorky sú trošku širsie ako všetky ostatné od iných značiek, okrem 2T strojov. Je tu samozrejme možnosť nastavenia riaditok v okuliaroch ako pre nízkeho jazdca tak pre vysokého. Dokonca Yamaha ponúka v sérii už tlačidlo na prepnutie ,,ostrej” mapy (Kawasaki stále nemá tlačidlo prepínania máp, je k tomu potrebný ďalší prístroj za príplatok).

YZ250F GYTR

Ráno bolo trošku blatko a začal som s naladenou 4T 250, ktorá mala fabrické komponenty GYTR (riadiaca jednotka, zapalovanie, hlava, vačky, valec, Akprapovič výfuk a výklopne páčky). Na trošku šmykľavom podklade bol výkon trošku mylný a nevedel som, či motorka len hrabe, alebo má slabý výkon, takže zahrievačka čo sa týka podvozku na mňa ako cca 90kg jazdca trošku slabá. Ale na pocit ovládateľná. Mal som možnost viac jázd a neskor, keď podklad bol ideálny, som ju zobral do parady znova no najprv aby som vedel posúdiť, či skutočne táto úprava funguje zobral som seriovu a poviem Vám, bol to rozdiel! Motorka išla od spodu krásne za plynom a taktiež mala aj vrch výborný, takže bolo to cítiť, že čosi tam naozaj je 🙂 .

YZ125

Ďalšia na rad prišla hravá 125, na ktorú som sa vemi tešil. Bolo to povozeníčko naozaj super. Táto motorka prináša úsmev na tvare 😀 . Naozaj jej nie je čo vytknúť. Samozrejme pre mňa je to už skôr zábava ako motorka na výkon, no hmotnostným pomerom a výkonom bude sedieť hlavne ľahkým jazdcom. Výhodné u nej je to, že je ľahká a teda dobre ovládateľná aj keď je na nej nalepené blato a je lacnejšia na servis ako 4T.

Galéria

YZ450F

Prišiel rad na veľké motorky, ktorú aj ja momentálne sedlám ale u konkurencie. Som rozjazdený, trať je ideálna . POĎME NA TO! Beriem sériovú 450 a idem na trať. Tu cítim veľmi dávkovateľný výkon motora, super podvozok, mäkký a motorka rovno ide perfektne, ale do zákrut už to bolo o inom, horšie sa zatáča, na krátke trate je to taký tank. Po chvíľke prepínam mapu ,,agresívnu”, motor zrazu ide razantnejšie a už je potrebné viac držať riadidlá 😀 .

Ťažisko má vyrovnané, nie je ani podkopnutá, ale stále široká a zle sa mi drží v kolenách, ťažko zatáčam a tu cítim, že motorka che ísť rovno. Po dojazdení som sa občerstvil, vytriasol ruky a idem testnúť šmakociny značky GYTR v královskej triede, teda 450.

YZ450F GYTR

Upozorňovali ma, aby som dával pozor, lebo je naozaj silná tankujú do toho dokonca zvlášť 102 oktánový benzín. Štartnem, zvuk krásny od Akrapa, len si tak pradie. Dám oboznamovacie kolo a začnem do sériovou mapou. Motor citeľne iný priebeh ako štandardná 450 a ja vlajem za motorkou ako ruská vlajka v Berlíne v roku 1945, keď jej dávam plný plyn 😀 .

Potiahol som dve kolá a hovorím si, že motor nemá hluché miesto žiadne huhlanie na spodu, stále agresívna, čo to bude keď stlačím zázračne tlačidlo na zmenu mapy. Tak teda poďme na to. Mačkám a motor ešte viac sa ma snaží zničit. Nato treba už riadneho chlapa. (a to Janči odjazdí na tréningu 30 minút plnú palbu a zamýšľa sa nad tým, ako mu to v jednej zákrute nešlo na štvorke). Držím sa zubami nechtami, nech ma to nesratí. Bol to zážitok, no na jazdenie v súťaži by ma toto viacej zničilo, ako trať samotná.

Vo všeobecnosti teda platí, že Yamahy 4T sú pre rok 2020 širšie, horšie sa držia medzi nohami, ale vždy závisí od postavy jazdca samozrejme. Prepínanie máp v štandarde je obrovský prínos a škoda, že neprišiel už skôr. Podvozok bude hobbýkom vyhovovať, no profíci si budú musieť (ako je to už zvykom) dať podvozok ladiť, alebo sa s ním pohrať doma.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.