Daimler vstúpi do Astonu Martin

Spoločnosti Daimler AG a Aston Martin Lagonda Ltd. podpísali dohodu o rozsiahlom technickom partnerstve medzi spoločnosťou Mercedes-AMG GmbH, 100 %-nou dcérskou spoločnosťou koncernu Daimler, a značkou Aston Martin.

Po podpise spoločného memoranda v júli 2013 pokračovali oba podniky vo svojej spolupráci a skúmali možnosti ďalšej kooperácie. Rokovania teraz viedli k podpisu konečných dohôd.

Technické partnerstvo umožní značkám Mercedes-AMG a Aston Martin vyvíjať motory V8 na mieru, podporí značku Aston Martin pri uvádzaní novej generácie modelov vybavenej najmodernejšími technológiami a novo vyvinutými motormi, ktoré v sebe spájajú vysoký výkon a účinnú spotrebu paliva.
Daimler und Aston Martin unterzeichnen Verträge für technische Partnerschaft  - Traditionell wird bei Mercedes-AMG jeder Motor nach der Philosophie ?One man, one engine? von Hand aufgebaut. Das bedeutet, dass jeweils ein Techniker einen kompletten Motor montiert. // Daimler and Aston Martin sign technical partnership agreements - At Mercedes-AMG, each engine is traditionally set up by hand, in keeping with the philosophy ?one man, one engine?. This means that a technician is responsible for the assembly of a complete engine.

Koncern Daimler získa za rozvoj technického partnerstva bezodplatne podiel na spoločnosti Aston Martin do výšky päť percent v podobe akcií bez hlasovacieho práva. Daimler súčasne získa jedno miesto v predstavenstve holdingu Aston Martin s postavením pozorovateľa. Daimler tak rozšíri doterajší okruh akcionárov, ku ktorým patria spoločnosti Prime Wagon, Adeem Investment a Investindustrial.

Zúčastnené strany pracujú na dohode o ďalšej spolupráci pri dodávkach elektrických/elektronických komponentov. Oba podniky budú okrem toho skúmať aj ďalšie možnosti budúcej spolupráce. Aston Martin  bude naďalej vyrábať všetky svoje športové vozidlá v centrále v Gaydone, Warwickshire, Veľká Británia.

Tobias Moers, predseda predstavenstva spoločnosti Mercedes-AMG GmbH: „Podpisom rámcovej zmluvy a zmluvy o motoroch vyjadrili obe strany súhlas s týmto technickým partnerstvom. Mercedes-AMG bude britskú ikonu Aston Martin zásobovať motormi do jej budúcich športových vozidiel. V našom firemnom sídle v Affalterbachu sme hrdí na spoluprácu so značkou Aston Martin – pretože táto dohoda bude predstavovať skutočný obojstranný zisk pre oba podniky.“

Hovorca predstavenstva spoločnosti Aston Martin povedal: „Naša spoločnosť oslavuje v tomto roku sto rokov svojej existencie a dnes dohodnuté partnerstvo podčiarkuje výhľad značky Aston Martin na sľubnú, vitálnu a dynamickú druhú storočnicu v oblasti športových vozidiel. Vďaka tejto spolupráci, ktorá je pre značku Aston Martin strategická, dokážeme ponúknuť zákazníkom v našich luxusných športových vozidlách ďalšej generácie vyšší výkon a najmodernejšiu výbavu a súčasne zachovať jedinečný charakter a štýl značky Aston Martin.

Zdroj: Daimler AG

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.