Nenápadný S-Guard s najvyššou ochranou prvýkrát pre štyri a päť osôb

S novým modelom S 600 Guard na báze novej Triedy S aktualizuje značka Mercedes-Benz svoju ponuku vozidiel špeciálnej ochrany. S 600 Guard ponúka kompletný ochranný účinok triedy odolnosti VR9 (v priehľadnej a nepriehľadnej oblasti).

S prvotriednym komfortom, suverénnym podvozkom AIRMATIC, výkonným motorom V12, inteligentnými asistenčnými jazdnými systémami, ako aj neobmedzenou vhodnosťou na každodenné používanie dosiahol nový špičkový model Guard doteraz najvyššiu úroveň v tomto segmente, a tým dôsledne pokračuje v dlhej tradícii opancierovaných vozidiel špeciálnej ochrany od značky Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz ponúka so svojimi modelmi Guard celosvetovo najširšiu ponuku vozidiel špeciálnej ochrany priamo od výrobcu. Program Mercedes-Benz Guard zahŕňa aktuálne vozidlá Triedy S, E, M a G. Najnovší člen rodiny Guard s hviezdou je Mercedes-Benz S 600 Guard.

Bez slabých miest – integrovaná špeciálna ochrana

Opancierovanie S 600 Guard je koncipované na základe dlhoročnej skúsenosti značky Mercedes-Benz v oblasti konštrukcie vozidiel špeciálnej ochrany podľa princípu integrovanej špeciálnej ochrany. Základné výhody sú:

• Najvyššia odolnosť a vlastná stabilita vďaka cielenému spevneniu základnej štruktúry integrovanému do procesu výroby skeletu.

• Zachovanie sériového komfortu vďaka premyslenej integrácii všetkých ochranných prvkov a ich inteligentného prekrytia.

Už počas fázy výroby skeletu sa do dutých priestorov medzi štruktúrou skeletu a vonkajším povrchom karosérie integrujú ochranné prvky zo špeciálnej ocele. Špeciálne prvky z aramidu a polyetylénu zvyšujú dodatočnú ochranu proti črepinám. Rozsiahlu balistickú ochranu na mimoriadne kritických miestach, ako napr. škáry a prechody materiálov zabezpečujú inteligentné systémy prekrývania.

Sklá sú neodmysliteľnou a dôležitou súčasťou ochranných zariadení. Na vnútornej strane sú kvôli ochrane pred črepinami povrchovo upravené polykarbonátom a vďaka svojej vrstvenej štruktúre poskytujú vynikajúce optické vlastnosti. Významu presklenia sa z hľadiska bezpečnosti venuje mimoriadna pozornosť prostredníctvom zodpovedajúceho výberu materiálov a hrúbok.

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

Spolupôsobením všetkých komponentov vzniká vysokoúčinný ochranný priestor pre cestujúcich, ktorý okrem balististickej ochrany zahŕňa aj rozsiahlu ochranu proti trhavinám. Pri výbuchu bočnej, trieštivej nálože v bezprostrednej blízkosti sú cestujúci účinne chránení pancierom.

06c3761_51

Svojím vypracovaným, silným ochranným systémom splnil model S 600 Guard hneď po prvýkrát všetky požiadavky úradov z oblasti osobnej ochrany v Nemecku a je ako prvé vozidlo v celom rozsahu certifikovaný na balistický najvyšší stupeň ochrany triedy odolnosti VR9 (podľa BRV 2009, znenie 2).

Z hľadiska ostreľovania dokázal nový S-Guard svoju výkonnosť splnením smernice ERV2010 a požiadaviek Nemeckého spolkového kriminálneho úradu. Novodobé opancierovanie podlahy po prvýkrát takmer kompletne pokrýva spodnú časť vozidla, čo je v tomto segmente civilných vozidiel špeciálnej ochrany jedinečné.

Diskrétnosť je samozrejmosťou

Napriek rozsiahlym ochranným opatreniam sa model S 600 Guard zvonku takmer vôbec neodlišuje od svojho sériového súrodenca. Jeho exteriér predstavuje rovnaké napínavé vedenie línií, ktoré vozidlu dodáva silu a dynamiku už počas státia, rovnaké precízne stvárnenie vysokovýkonných svetlometov LED a rovnaké ako solitéry vytvarované zadné svetlá s technológiou LED. Vďaka tomu, že model S 600 Guard je len sotva možné identifikovať ako opancierovaný sedan, vynikajúco spĺňa ďalšiu dôležitú vlastnosť vozidiel špeciálnej ochrany: najvyššia diskrétnosť vďaka nenápadnosti.

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

Ochrana bez odriekania

Model S 600 Guard disponuje veľkorysou koncepciou priestoru. Model S 600 Guard tak ako topmodel Triedy S vyniká príkladným voľným priestorom na hlavu a lakte v zadnej časti a je aj pri komfortných rozmeroch ako výška nastupovania alebo rozmery prahu dverí trieda sama o sebe v svojom segmente. Nový S 600 Guard je okrem toho prvýkrát – a ako jediný v segmente – dostupný ako 4-miestne, ale aj ako plnohodnotné 5-miestne vozidlo a s objemom 350 litrov batožinového priestoru a možnosťou veľkého nákladu poskytuje neobmedzenú vhodnosť na každodenné používanie.

Vďaka zručne integrovanému opancierovaniu zostáva prvotriedny interiér sedana Triedy S zachovaný aj pre cestujúcich vo vyhotovení Guard a z hľadiska hodnoty, výbavy a komfortu spĺňa najvyššie nároky. Takmer bez výnimky je komfortné vybavenie sériovo dodávaného vozidla, predovšetkým jeho inovácie, k dispozícii aj vo vozidle S-Guard. K tomu patria napríklad:

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

• Balík pre prevádzku so šoférom obsahuje polohu sedadla spolujazdca pre prevádzku so šoférom, komfortné opierky hlavy EASY ADJUST pre vodiča a spolujazdca, na strane spolujazdca sklopné a odnímateľné, ako aj opierky nôh, ktoré sa dajú na strane spolujazdca elektricky vysunúť.

• Sedadlo Executive v zadnej časti na strane spolujazdca ponúka opierku nôh a opierku hlavy so špeciálnymi vankúšmi (cushionbag).

• Balík komfortu sedenia vrátane viackrivkových sedadiel v zadnej časti na okrajových sedadlách, vyhrievanie sedadiel Plus a rovnako aj masážna funkcia ENERGIZING.

• Balík PRE-SAFE® pre zadnú časť vozidla s osvetlenými podávačmi zámkov pása, napínačmi pásov PRE-SAFE® a airbagmi bezpečnostných pásov (beltbag) pre okrajové zadné sedadlá, servozatváraním dverí a krytu batožinového priestoru.

• Prvotriedna zadná časť s priebežnou konzolou pre podnikateľov premení zadnú oblasť na pojazdnú kanceláriu s dvomi samostatnými sedadlami.

• Telefónia Business v zadnej časti ponúka obslužné slúchadlo s
dotykovou obrazovkou a vlastnú zónu handsfree v zadnej časti.

• Balík tepelného komfortu príjemne vyhrieva všetky povrchy, s ktorými prichádzajú cestujúci do kontaktu.

• Balík AIR-BALANCE vrátane ionizácie s vylepšeným filtrovaním vzduchu a aromatizáciou.

Okrem toho je pre model S 600 Guard na želanie dostupná lampa na čítanie v zadnej časti s novovyvinutými svietidlami v technológii LED.

Silný s dvanástimi valcami

Premyslené jazdné výkony realizuje S 600 Guard s 12-valcovým vidlicovým zážihovým motorom, ktorý teraz podáva výkon 390 kW (530 k), a tak poskytuje ešte väčšiu trakčnú silu ako motor jeho predchodcu. Vďaka krútiacemu momentu 830 Nm a automatickej prevodovke 7G-TRONIC, ktorá je po prvýkrát dostupná s motorom V12, dosahuje vozidlo S-Guard pri zníženej spotrebe pôsobivé výkony zrýchlenia, aby mohlo v prípade ohrozenia rýchle opustiť nebezpečnú oblasť. Najvyššia rýchlosť je z dôvodu hmotnosti elektronicky obmedzená na 210 km/h.

Suverénny podvozok so vzduchovým pružením

S 600 Guard ponúka svojim cestujúcim výnimočný jazdný komfort a excelentnú jazdnú dynamiku na vysokej úrovni Mercedes. O to sa postará vzduchové pruženie AIRMATIC s plynulou reguláciou tlmenia, ako aj pre zvýšenú hmotnosť vozidla zosilnené a nanovo dimenzované komponenty podvozka a zladené regulačné prvky ako ESP® alebo ASR. Napríklad na prednej náprave pracujú silnejšie vzduchové pružiny a na zadnej náprave sa používajú dodatočné oceľové pružiny. Regulácia úrovne po celom obvode zabezpečí rovnako ako v nepancierovanej Triede S aj v S Guard konštantnú úroveň vozidla nezávisle od nákladu. V S 600 Guard okrem toho kompenzuje menšiu svetlú výšku kvôli opancierovaniu podlahy.

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

Brzdy S-Guard sú oproti sériovému vozidlu dimenzované výrazne silnejšie, aby sa mohla vyššia hmotnosť bezpečne ovládať. Napríklad na prednej náprave sa používajú väčšie 6-piestikové strmene brzdy, ako aj výrazne väčšie brzdové kotúče. Aj brzda na zadnej náprave je dimenzovaná silnejšie ako v sériovom vozidle.

Do rozsahu sériovej výbavy modelu S 600 Guard patrí vybavenie vozidla pneumatikami pre núdzový dojazd značky Michelin PAX s prídavným systémom na kontrolu tlaku v pneumatikách. Tieto pneumatiky umožňujú aj v poškodenom stave odjazd z nebezpečného miesta až do vzdialenosti 30 km.

Inteligentné asistenčné systémy

S 600 Guard je samozrejme vybavený aj najmodernejšími technickými inováciami, vďaka ktorým je Mercedes-Benz Triedy S vzorom pre celý vývoj v oblasti osobných vozidiel a celosvetovo najpredávanejším luxusným sedanom. K tomu patria na želanie okrem iného v rámci Intelligent Drive aj asistenčné systémy, ktoré výrazne zvyšujú komfort a bezpečnosť.

Voliteľne sú k dispozícii:

• balík asistenčných jazdných systémov PLUS – zahŕňa asistentov DISTRONIC PLUS so systémom Stop&Go Pilot, brzdu BAS PLUS, aktívneho asistenta sledovania mŕtveho uhla a aktívneho asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, brzdu PRE-SAFE® s rozpoznávaním chodcov, ako aj ESP® a elektrickú parkovaciu brzdu.
• asistent nočného videnia Plus
• Systém Intelligent Light System s LED
• 360-stupňová kamera

Špeciálna výbava Guard pre vyšší komfort a bezpečnosť

Mercedes-Benz ponúka okrem toho ďalšie, špeciálne pre S-Guard koncipované možnosti zvláštnej výbavy. K tomu patria:

• nepriehľadné rolety okolo celej zadnej časti
• vyhrievateľné čelné sklo a bočné okná
• ľahko ovládateľný systém alarmu v prípade ohrozenia
• automatické hasiace zariadenie
• systém zásobovania čerstvým vzduchom v núdzových prípadoch, ktorý chráni cestujúcich pred vnikajúcim dymom alebo dráždivými plynmi
• hydraulické ovládanie okien pre ťažké bočné okná
• kardanové svietidlá na čítanie v technológii LED v zadnej časti vozidla
• špeciálny chladiaci box v zadnej časti vozidla

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

Pre S 600 Guard a iné vozidlá rodiny Guard platí ako pri sériovo dodávaných vozidlách záruka výrobcu v plnom rozsahu. Pre modely Guard sú okrem toho k dispozícii všetky servisné stanice Mercedes-Benz na celom svete na účely servisných, údržbárskych a prípadných opravárenských prác.

Rodina Guard

Program Mercedes-Benz Guard zahrňa aktuálne vozidlá Triedy S, E, M a G. S celkovo deviatimi modelmi ponúka značka Mercedes-Benz najširšiu ponuku vozidiel špeciálnej ochrany.

Mercedes-Benz S-Klasse Guard

Mercedes-Benz E-Guard

Modely Mercedes-Benz E-Guard sa dodávajú v troch variantoch motorov. So šesťvalcovým dieselovým motorom v E 350 CDI BlueEFFICIENCY Guard, s benzínovým motorom V6 v E 350 Guard a s V8 so zdvihovým objemom 5,5 litra v E 500 Guard. Všetky modely E-Guard sú vybavené vysokým stupňom ochrany triedy odolnosti VR4 (podľa smernice BRV 2009).

Mercedes-Benz G 500 Guard

Aj Mercedes-Benz Trieda G je k dispozícii vo vyhotovení na špeciálnu ochranu. Dodáva sa G 500 Guard s 5,5-litrovým motorom V8 a najvyšším stupňom ochrany tried odolnosti VR6 alebo VR7 (podľa BRV 2009).

Mercedes-Benz M-Guard

M-Guard je dostupný ako ML 350 BlueTEC s dieselovým motorom V6 a ako ML 500 so silným benzínovým agregátom V8. Permanentný pohon všetkých kolies 4MATIC je pritom samozrejmosťou a zabezpečuje najvyššiu možnú trakciu, ako aj zvýšenú jazdnú stabilitu. Ako vozidlo špeciálnej ochrany spĺňa M-Guard s integrovanými ochrannými prvkami všetky požiadavky tried odolnosti VR7 (podľa BRV 2009).
Poznámka: Triedy ochrany

Vozidlá s vysokým stupňom ochrany, ktoré spĺňajú požiadavky triedy odolnosti VR4, odolajú strelám z revolveru veľkého kalibru a poskytujú ochranu predovšetkým pred rastúcou drogovou kriminalitou a rastúcim násilím pouličných zlodejov.

Vozidlá s najvyšším stupňom ochrany s triedou odolnosti VR6/VR7/VR9 dokážu účinne ochrániť pred nebezpečenstvom teroristických útokov.
Ich pancier je navrhnutý tak, aby odolal projektilom z vojenských zbraní, ktoré letia skoro dvojnásobnou rýchlosťou ako strely z revolvera. Okrem toho odolávajú črepinám z ručných granátov a náloží.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz S-Klasse Guard Mercedes-Benz S-Klasse Guard Mercedes-Benz S-Klasse Guard  Mercedes-Benz S-Klasse Guard Mercedes-Benz S-Klasse Guard Mercedes-Benz S-Klasse Guard Mercedes-Benz S-Klasse Guard  Mercedes-Benz S-Klasse Guard  Mercedes-Benz S-Klasse Guard

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.