Autonómne jazdy vozidiel s hviezdou: po Nemecku i v Kalifornii

Odo dňa 16. septembra 2014 vyžaduje americký štát Kalifornia na skúšky vozidiel v režime autonómneho jazdenia na verejných komunikáciách úradné povolenie.
Pri nadobudnutí účinnosti „zákona senátu č. 1298“ získala značka Mercedes-Benz zodpovedajúce povolenie, ktoré jej dovoľuje skúšať vozidlá v režime autonómneho jazdenia v dennej premávke na kalifornských cestách. Pre značku Mercedes-Benz, ktorá je v Silicon Valley už takmer 20 rokov, to predstavuje ďalšie rozšírenie rozsiahlych výskumných činností v USA.
„So súhlasom amerického štátu Kalifornia môžeme dnes autonómne jazdenie v USA priviesť na novú úroveň,“ zdôrazňuje prof. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za výskum v skupine a vývoj osobných vozidiel značky Mercedes-Benz. „Našimi novými výskumnými činnosťami chceme tému podporiť predovšetkým v USA, keďže systém premávky v USA sa od Nemecka v mnohom odlišuje. Know-how, ktoré Mercedes-Benz získa, nám pomôže dosiahnuť pokrok v ďalšom technologickom vývoji autonómneho jazdenia,“ hovorí Thomas Weber.

Rozdiely sú veľké: kým v Nemecku sa spravidla jazdí na úzkych cestách, cesty v USA sú často širšie a majú viac ako šesť, či dokonca osem pruhov. Semafory sú namontované na opačnej strane cesty, existuje veľa spôsobov pripájania na cesty a na takzvanej štvorstrannej stopke má prednosť ten, kto na križovatku príde skôr.

„To všetko sú situácie, ktoré v Nemecku v takejto forme neexistujú,“ vysvetľuje Axel Gern, vedúci útvaru Autonómneho jazdenia Mercedes-Benz Research and Development North America, Inc. (MBRDNA). „Preto musíme naše výskumné vozidlá naučiť riešiť tieto situácie tu v USA.“
V budúcnosti sa tieto vozidlá budú skúšať na cestách takmer každý deň. Rovnako ako pri skúšobných jazdách v Nemecku aj v USA patria medzi výskumné vozidlá značky Mercedes-Benz aj aktuálne modely z Triedy S a Triedy E.

Skúšky autonómneho jazdenia vedú špeciálne vyškolení skúšobní jazdci, keďže bezpečnosť pre všetkých účastníkov premávky si nevyžadujú len prísne pravidlá Úradu pre motorové vozidlá (Department of Motor Vehicles, DMV) v Kalifornii, ale je aj najvyššou prioritou značky Mercedes-Benz. Skúšobné vozidlá sú na tento účel zvláštne vybavené: vodič musí jasne rozoznať, kedy je vozidlo v režime autonómneho jazdenia, a musí byť schopný tento režim kedykoľvek ukončiť; vozidlo zároveň musí vedieť kedykoľvek autonómne zastaviť.

„V Nemecku sme už v auguste 2013 na ceste Berthy Benzovej ukázali, že autonómne jazdenie je technicky možné v zložitej mestskej a vidieckej premávke,“ poznamenáva Thomas Weber. „Skúšobnými jazdami v Kalifornii teraz rozširujeme horizonty našich výskumných vozidiel, keďže ich navyše učíme aj americké dopravné predpisy.“

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.