Nová kráska od Yamahy sa chystá do blata. WR250F 2015

Je to síce pár dní, čo Yamaha predstavila novú endurovú krásku WR250F no aktuálnu bude ďalší rok, takže prinášame zmeny na modeli 2015.

Motor a prevodovka

Opačne otočený štvortaktný motor (výfukové potrubie ústi pod vaším zadkom) so štyrmi ventilmi a elektrickým vstrekovaní je vyladený pre enduro štýl – teda aby vám neodtrhol ruky, keď budete chcieť prejsť po lesnej ceste. Vstrekovací systém využíva 3D-mapu/graf v ktorom sa sleduje vstrek paliva (namiešanie správneho pomeru benzín+vzduch) a čas zapaľovania.

15_WR250F_Blue_4

*pozn. donedávna elektrické vstrekovanie sledovalo iba váhu vzduchu, t.j. jeho vlhkosť, teplotu, atď. a na základe toho primiešavalo určitý objem benzínu. Niekedy bol potrebný väčší pomer benzínu na nejaký objem vzduchu, aby bola zmes zápalnejšia a zase naopak. 3D graf sleduje 3 faktory naraz: tlak, otáčky motora, predstih zapaľovania. Dokáže tak vytvoriť omnoho lepší spaľovací proces a vytvoriť väčší výkon aj pri nižších otáčkach.
ccrp_0802_10_z+electronic_fuel_injection_system+accel_dfi_3d_spark_map

Prevodovka má po novom 6 stupňov a každý prevodový stupeň je ladený na dlho, t.j. ideál na dlhšie trasy, pričom si oddýchne motor, klesne spotreba a vytiahne to na vyššiu hodnotu na tachometri.

15_WR250F_Blue_A26

No a čo by to bol model v roku 2015 bez elektrického štartéra, že áno? Okrem toho, spojka dostala nový materiál klzných lamiel tak, aby vydržala enduro=spojkové jazdenie.

Šasi a tlmiče

Rám z hliníkovej zliatiny je podobný tomu motokrosovému z YZ250F, je tuhý, ľahký a s dlhou životnosťou ( o čom nás už presvedčili mnohé predchádzajúce modely). Zadný podblatníkový rám sa dá kedykoľvek odmontovať, ak máte pocit, že je na vás motorka priťažká.

15_WR250F_Blue_3

Japoncovi iba japonské. Yamaha už dlhšiu dobu používa tlmiče KYB a pokračujú v tom. Preto WR250F 2015 má KYB s oddelenými komorami vzduch a olej a to vpredu aj vzadu. Samozrejme sú vyladené na mäkké enduro jazdenie po koreňoch stromov. To ale nie je všetko, piestnice tlmičov sú potiahnuté jemným filmom Kashima, čo je vlastne povrchová úprava. Kashima vytvorí vrchnú vrstvu z keramiky Al2O3 a pod ňou sa nachádza molybdén disulfid. Molybdén zabezpečuje nízke trenie, vytvára akúsi mastnú vrstvu a keramika zabezpečuje dostatočnú tvrdosť, aby piestnice neboli oplieskané od každého kamienka.

Kashima

Ďalšie vecičky

GYTR je časť Yamahy, ktorá sa stará o výkonnejšie súčiastky (karburátor, vzduchové filtre, vstrekovacie trysky, pružiny ventilov, tlmiče výfukov, atď.). Tu sa GYTR postarala o viaceré mapy zapaľovania a jazdec má možnosť prepínať sa medzi nimi. Palubný počítač s rýchlomerom, otáčkomerom, hodinami a ďalším je štandardom.

15_WR250F_Blue_A6

Špecifikácie

Motor 250ccm, štvortakt, 4 titánové ventily, typ rozvodu DOHC
Vŕtanie x zdvih (mm) 77×53,6
Kompresný pomer 11,8:1
Brzdy vpredu/vzadu (mm) Kotúčové 250/230
Kolesá vpredu/vzadu (palce) 21/18
Hmotnosť s náplňami (kg) 133,8
Nádrž (l) 9,55

 

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Yamaha Motor, Carcraft, Kashima

15_WR250F_Blue_A19

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.