BMW 318d Touring Xdrive. Som nové superauto!

Kombík strednej triedy od BMW poteší nielen oko pánov v oblekoch, ale aj peňaženky študentov. Dlhánik si vás omotá okolo prsta a nič nepýta – aj tak sa dá opísať kombinovaná spotreba 4,7l/100km.

Časy dávno stratené budú znovu nájdené

Predstavte si auto pre rodiny. Áno, presne, kombík. Ďalej si predstavte že vyzerá pekne. Nie! A tu robíte prvú chybu, obzriete sa za každým pekným autom a na to vám stačí aby malo LEDky, aby malo vyformované dvere a aby to malo tmavé sklá. Ale nemôže byť iba pekné! Musí vám učarovať! Musí to byť niečo, čomu sa v minulosti hovorilo duša. Viete, v histórii nebolo toľko modelov áut a keď nejaký vyšiel a mal niečo viac ako všetky ostatné, tak sa ľudia pri ňom zastavovali, nemo naň hľadeli, poprípade zvolali citoslovce a to sa nakoniec stalo názvom pre to auto.

Už, už idem na hodnotenie, ale ešte si predstavte, že máte šetrné auto. A zase chyba! Viete, dnešná doba má jeden obrovský problém, ľudia myslia strašne krátkozrako. Hlavné je, aby auto malo spotrebu v reklame (podčiarknuté) pod 4l/100km a hneď si ideme nohy dolámať. Ale to že vám na tom aute nevydrží turbo (položka nad min. 1000€), tlmiče, brzdy, atď. ako pár 10.000km na to nikto nepozerá. Tak nech mi niekto povie, či je tak chudobný na nejaký rozdiel v spotrebe a pri tom tak bohatý na výmenu celých áut už po pár (niekedy doslova pár) rokoch?!

Boli sme v redakcii z tohto systému uchvátení a musíme to jednoducho odporučiť, toto vám raz zachráni život – a možno aj viackrát.

Nenápadný, ale predsa kričí z rady

Naše BMW sme odstavili bežne na hociktorom parkovisku a odpozorovali sme jedno. Pri tom aute sa zastavovali z nejakého dôvodu okoloidúci (a nebolo to tým, že by som na ňom niečo odtrhol) a pozerali naň s akýmsi zamyslením. Nedá sa to bližšie špecifikovať, iba pozerali. Odpredu, od boku, dole, aj hore. Potichu pozorovali a pri tom zjavne príjemne trávili čas. Tu je odpoveď na moju otázku ktorú som si dlhšie kládol: bude mať ešte nejaké veľkosériovo vyrábané auto dušu? Bude, práve sa to deje.

_IGP7580 Stitch
Nemcom sa akýmsi spôsobom podarilo u 3er – Touring skombinovať eleganciu, so športovou agresívnosťou. Hodí sa pre pánov v saku s dámami v kokteilových šatách, ale aj ich mladým chlapcom s čerstvým vodičákom, ktorý strúhajú zo seba pretekárov. No čo je hlavné, hodí sa aj rodinám. Pripomína mi Nemeckú dogu, preslávenú obrovskou láskou ku deťom, no budiacu rešpekt u dospelých.

Interiér

Nebudem sa už opakovať čo sa týka interiéru, pretože je v mnohom totožný s BMW 1er, ktorý sme testovali v minulosti. Stačí povedať: je praktický, funkčný, ľahko sa udržuje, ergonomický (tlačidlá sú akurát na tom správnom mieste) a príjemný pre oko (žiadny intergalaktický modrý displej, ktorý vám v noci ide vycucnúť oči z jamiek). Multimediálny BMW systém Conected Drive ponúka všetko na čo si spomeniete a je jednoduchý – darmo nevyhráva rôzne súťaže systémov.

_IGP7630

Miesta je dostatok a to všade: vpredu, vzadu, v kufri. Väčšie od tohto je iba 5er Touring a potom autobus. Ak ste útlej postavy, volte sedačky zo športovej výbavy, dajú sa totižto dofúkať a tak nastaviť presne ako potrebujete. Ak ste širšej postavy, volte sedačky zo športovej výbavy, dajú sa totižto ODfúkať a tak nastaviť presne ako potrebujete. Zadné sedačky sú vyšším štandardom, určite ich vaše deti nepretlačia divokými bojmi v krátkom čase ako to možno badať u lacnejších áut.

_IGP7617

Kufor, ktorý sa v našej verzii dvíhal elektricky (a rýchlo!) ponúkal pár vecí navyše. Napríklad aj odnímateľnú prepážku batožiny – prišiel som však na to neskoro a stihol som tak rozsypať v kufri dve vrecká cementu. Srandujem. Ale nie. Ale predsa, jedine, že by nie.

_IGP7591_IGP7614

Jazdná dynamika

 

 

 

Tá medzera nie je tlačová chyba. Taká bola moja prvá reakcia keď som s touto štvorkolkou prešiel prvou ostrou zákrutou. Ostal som v nemom úžase. To auto drží na ceste ako priklincované. Schválne každé auto skúšam hlavne v prejazdoch zákrutami a tu som sa toho nemohol nabažiť. Dokázalo ísť stále rýchlejšie a rýchlejšie a pri tom sa nepohnúť zo svojej stopy a ani podvozok nedal na sebe badať nejaké negatívne odpovede na moje správanie sa za volantom. Brzdyostré, niekde nad štandardom asi tak o dva stupne.

_IGP7575

Prevodovka bola manuálna a mne teda nie po vôli (som rozmaznaný chlapec modernej doby a mám rád automaty) no niet jej čo vytknúť. Každý prevodový stupeň od 1 až po 6 na seba krásne nadväzoval, nikde žiadny skok. Tempomat na volante sa dá (platí pre každé BMW) veľmi jednoducho ovládať a to aj krokovo (zvyšujete/znižujete rýchlosť o 1km/h) a aj skokovo (rýchlosť sa mení o 10km/h). Na tempomat si teda rýchlo zvyknete.

_IGP7635

Motor je dieselový s turbom a dvomi litrami objemu. Vyprodukuje 105kW/143k pri papierovej spotrebe v meste 6,1l/100km, mimo mesta 4,4 a kombinovane 5. Reálna spotreba je omnoho zaujímavejšia. Na tomto testovanom novinárskom modeli nebol palubný počítač (a teda aj priemerná spotreba na trasu) vynulovaný za celých 8.200km a nedokázala sa dostať pod 7,4l/100km. Ak budete teda čítať niekde test rovnakého auta, neverte spotrebe. Pár klikov v systéme a palubný počítač som vymazal. Reálna spotreba kombinovaná na trase zo ZA do ZH (cez Kremnicu, teda samé kopce a obce) je 4,7l/100km pri prejdenej vzdialenosti 100km a priemerná rýchlosť bola 67,5km/h. Reálna spotreba na diaľnici bola 5,8l/100km pri prejdenej vzdialenosti 153km a priemernej rýchlosti 120,9km/h (to vzniklo kvôli diaľnici od TN, kde je max. rýchlosť 110).

Do jazdy musím zaradiť aj svetlomety. Mali sme totižto automatické svetlomety, ktoré zapínali diaľkové svetlá v tmavých miestach, tienili sami seba pri protiidúcich autách, do zákruty sa natočili tak, ako to požaduje váš pohľad a v obciach sa prepli späť na stretávacie. Boli sme v redakcii z tohto systému uchvátení a musíme to jednoducho odporučiť, toto vám raz zachráni život – a možno aj viackrát.

Negatíva

Má vás rozmaznávať, má vám ponúknuť pohodlie, má slúžiť na prezentačné účely, má byť detskou izbou pre vaše ratolesti a má byť oddychom na ceste za vašou dovolenkou.

Nie je to o tom, že negatíva hľadám, ale pri bežnom využívaní auta chcem niečo použiť, alebo niečo vykonať a to niečo buď nejestvuje, alebo je nedoriešené. V tomto prípade mi stále chýba plná synchronizácia mobilu Windows Phone. Z iných značiek sme skúšali iba iPhone a ten plnú podporu dostal. Prečo? Som snáď povinný si kúpiť telefón ktorý nechcem? Nemci všetko tak pekne prepracovali, mysleli na všetkých, ale nie pri takej malichernosti ako je mobil.

_IGP7685

Spomenuté negatívum je však už iba narážka na politiku značky BMW a tvorí asi tak 0,01% mienky na toto auto.

Nevýhodou štvorkolky je (a to platí pre všetky 4×4 automobily), že derie vonkajšiu stranu predných pneumatík. Je to preto, že sa vás práve ten pohon 4×4 snaží vytiahnuť zo zákruty zo všetkých síl. Beriem to však ako nevyhnutné zlo za to, že to auto vás podrží na snehu, na blate, v zákrutách a netreba sa toho báť.

A ak ste “športovejší”, tak nešetrite a investujte do automatu a do motora 20d ktorý má 185k. No 98% užívateľom bude auto stačiť v takejto konfigurácii, v akej sme ho mali a teda pre nich platí cenovka od 37.200€.

Či som podplatený?

Verím, že v dnešnej dobe si budú ľudia myslieť, že ma BMW zaplatilo za článok bez negatív. Čestne prehlasujem, že nikto ma nepodplatil. Práve naopak, takto by mal podľa môjho názoru vyzerať každý test. Auto nie je lacná záležitosť, ktorá vás iba premiestňuje. Má vás rozmaznávať, má vám ponúknuť pohodlie, má slúžiť na prezentačné účely, má byť detskou izbou pre vaše ratolesti a má byť oddychom na ceste za vašou dovolenkou. To všetko 3er touring má a čo viac, má dlho necítenú dušu.

Autor: Vladislav Baniari; Filmový štáb: Martin Kováč, Maroš Uhrin; Za pomoc ďakujeme Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline a Miroslavovi Kúdelovi

_IGP7568 _IGP7569 _IGP7570 _IGP7573  _IGP7576 _IGP7577 _IGP7578 _IGP7579  _IGP7585 _IGP7588 _IGP7590  _IGP7592    _IGP7597  _IGP7599 _IGP7604_IGP7593_IGP7594_IGP7596_IGP7607_IGP7613_IGP7598 _IGP7601     _IGP7619  _IGP7621 _IGP7622 _IGP7625 _IGP7626  _IGP7631 _IGP7632 _IGP7633 _IGP7634  _IGP7636 _IGP7638 _IGP7639 _IGP7640 _IGP7641   _IGP7645 _IGP7646 _IGP7652 _IGP7656  _IGP7687 _IGP7688 _IGP7690 _IGP7691 _IGP7692 _IGP75681

About V

One thought on “BMW 318d Touring Xdrive. Som nové superauto!

Leave a Reply

Your email address will not be published.